Outline Projek-Projek Pembangunan Jerantut 2016-2020

Politik pembangunan adalah nikmat untuk semua. Aspek ini yang perlu ditekan lebih dari politik mahu menjatuhkan pemimpin. Jatuh bangun pemimpin ditentukan oleh pilihanraya 5 tahun sekali.

Buang masa dan membosankan bila berbagai cara digunakan untuk menjatuhkan pemimpin. Ini perbuatan tidak berfaedah dan tidak produktif.

Lebih malang bila isu-isu sensasi politik nasional menjadi agenda utama walau tidak tahu apa relevannya kesahihan cerita politik kedai kopi itu tanpa ada pembangunan di tempat sendiri.

WZWH outline projek-projek pembangunan Jerantut 2016-2020. Ini projek-projek tidak turun dari langit dengan sendiri tanpa usaha bersungguh-sungguh  dan political will.

Jerantut punya masa depan yang cerah dengan bermacam pelaksanaan projek-projek pembangunan bagi 5-10 tahun akan datang. WZWH akan listkan projek-projek kerajaan dan juga swasta yang boleh memberi impak besar ekonomi kepada Jerantut dan Pahang.
Projek Jalan Luar Bandar

Projek Jalan Ulu Tembeling Fasa 1 Kuala Tahan-Kg Pagi 21km kos RM121 juta sudah siap.

Projek Jalan Ulu Tembeling Fasa 2 Kg Pagi - Kg Bantal Seberang 32km kos RM280 juta sedang diusahakan bakal disiapkan 36 bulan.
Peruntukan Tambahan Jalan Kg Bantal Seberang  - Kg Mat Daling 13 km dan 3 jambatan besar menghubungi Kg Bantal, Kg Gusai dan Kg Mat Daling kos RM251 juta.

Projek Jalan Ulu Tembeling -Kg Pasir Raja, Dungun Terengganu sejauh 52km kos RM500 juta.
Projek Jalan Luar Bandar Gemunchor-Batu Balak-Labu Memacu Pembangunan Mukim Tembeling Tengah sejauh 60km RM150 juta.


Projek Jalan Dari Bandar ke Bandar dan Dalam Bandar

Projek Jalan Sg Lembing-Jerantut sejauh 40km kos RM600 juta akan memendekkan perjalanan dari 3 jam ke 40 minit.

Projek Jalan Jerantut-Benta sejauh 60km kos RM650 juta.

Projek Jalan Jerantut-Maran sejauh 40km kos RM400 juta.
Projek Jalan Lingkaran Dan 2 Flyover Mengindah Dan Memakmurkan Lagi Bandar Jerantut 11km kos RM200 juta.
Projek Renewal Energy Tenaga

Projek Hidroelektrik Tekai 400MW RM5 bilion.
Projek Sturgeon

Ini projek sensasi dan mendapat liputan dunia yang tetap diteruskan oleh usahasama Syarikat Swasta dan Syarikat Korea serta Felda Caviarte di Lembah Tembeling. Kos permulaan RM150 juta Taman Caviar pertama Malaysia.


Projek-Projek Swasta

Ada 2 projek swasta yang perlu diberi perhatian untuk memajukan Jerantut dan mendapat sokongan dari ECER, Kerajaan Pusat dan kerajaan Negeri Pahang berpotensi besar.

Projek Bandaraya Hutan Hujan Tropika Sultan Haji Ahmad Shah pelaburan RM10 bilion dalam masa 10 tahun.

Projek Lembah Kiol Golf Resort pelaburan RM2 bilion dalam masa 10 tahun.


Kesimpulan: WZWH percaya dan yakin pelaksanaan projek-projek yang dipaparkan ini boleh memberi impak besar ekonomi, sosial dan politik terutama kepada anak-anak muda Jerantut.

Ini yang WZWH kata politik yang sebenar....

Comments

Anonymous said…
Semoga menjadi knyataan projek2 ini nanti.. buatlah artikel yg sama utk daerah2 lain di pahang terutama sekali daerah Temerloh.
Anonymous said…
Nie laa Penzalim sebenar
Anonymous said…
Aok ni....biler Rak nguntong ke aok, muka la ngaborkan zalim....Ame kalu ngintong ke aok, aok dok diam semanjang....japrak punya oghang....
Heather White said…
Hello, Saya Puan Heather Putih, syarikat pinjaman pinjaman peribadi. Kami sedang dan pakar dalam memberikan yang akhir pinjaman tahun ini, pinjaman Krismas, tahun pinjaman baru untuk anda untuk membayar apa-apa pinjaman koperasi yang anda sedang berada di sekarang kita memberikan pinjaman peluang seumur hidup untuk anda untuk membayar bil-bil anda dan hutang peribadi dan memiliki perniagaan anda. pinjaman diberi kepada individu dan syarikat pada kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel: (qualityloanfirms@asia.com)
(heatherwhiteloanltd@gmail.com). Datang dan perbezaan pengalaman dalam perkhidmatan kami.
Belly Ballot said…
Thanks for writing such a good article, I stumbled onto your blog and read a few post. I like your style of writing. custom website development
Anonymous said…
deme ni tipu ke sakai bolehlaaaa
artikel aok ni mcm org pahang ni seme bodo n sakai
kalo sakai yg reti internet dan sekolah mesti nye ludoh muka aok
muka aok berdua pun mcm sakai

Popular posts from this blog

Protokol Gelaran Dato' Pahang

Legenda Kota Gelanggi Yang Menjadi Rebutan Ramai Raja-Raja Asia

Cerita "Orang Liar" Pahang