Progress Report Projek Jalan Fasa 2 Kg Pagi-Kg Bantal Seberang Part 1 Kg Pagi-Kg Kuala SatProjek Jalan Fasa 2 Kg Pagi - Kg Bantal Seberang permulaannya. Projek Jalan Fasa 2 Kg Pagi ke Kg Seberang Bantal RM280 juta telah bermula. Ini sudah pengakhiran Projek Jalan Fasa 1 dari Kuala Tahan ke Kg Pagi jarak 22km kos RM121 juta.

Bagi Pakej 2 pula, kerajaan telah meluluskan peruntukan sebanyak RM280 juta untuk pelaksanaannya. Skop kerja bagi Pakej 2 bermula dari penghujung Pakej 1 di Kg Pagi sehingga ke persimpangan Kg Bantal Seberang sejauh 32km. Pakej ini juga melibatkan penambahbaikan 4 jambatan sedia ada.

Pakej ini juga melibatkan kerja-kerja menaiktaraf jalan dalaman Kg Pagi sepanjang 5km yang mana bahagian ini telah dilaksanakan ke tahap R2 didalam Pakej 1. Bagi membolehkan laluan ini menjadi laluan utama, KKLW telah dipersetuju bahawa jalan dalaman ini dinaiktaraf ke R3 dan menjadikannya sebahagian daripada laluan utama.

Pakej 2 ini telah ditawar kepada Kontraktor yang sama dengan Pakej 1 dengan kos RM280 juta dengan masa pembinaan 36 bulan. Projek ini telah pun bermula pada 16 May 2014. Oleh sebab proses kelulusan kerja pembalakan memakan masa setahun maka projek ini dijangka siap pada 16 May 2018.

Buat masa ini kerja-kerja pembersihan tapak sedang rancak dijalankan dan kerja-kerja tanah sudah bermula  dan keseluruhan kemajuan semasa disekitar 15%.

Bulan Oktober lepas WZWH telah meninjau progres kerja jalan tersebut sewaktu bertolak balik dari Kg Kuala Sat ke Kg Pagi.  

Terdapat dua team pembina projek jalan ini yang beroperasi dari Kg Pagi dan dari Kg Kuala Sat. Ini bertujuan bagi mempercepatkan pembinaan Projek Jalan Fasa 2 Part 1 ini.

WZWH mula dari Kg Kuala Sat menaiki Hilux....


32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.
32km laluan utama.Di Bukit Awan jalanraya paling tinggi dari aras laut di Lembah Tembeling.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.32km laluan utama.6km jalan dalaman Kg Pagi.6km jalan dalaman Kg Pagi.6km jalan dalaman Kg Pagi.6km jalan dalaman Kg Pagi melalui Jambatan Pengau.


Projek Jalan Fasa 2 Part 1 dari Kg Pagi ke Kg Kuala Sat lebih mudah dari Projek Jalan Fasa 1 dari Kuala Tahan ke Kg Pagi. WZWH percaya Projek jalan ini insyallah akan lebih cepat disiapkan sebelum PRU 2018.

Comments

norhasiyati taharin said…
wow. awesome..marvelous, can't wait to explore the natural beauty of Lembah Tembeling from Kuala Tahan to Kampung Pagi, through overland.
I'm used to the long boat journey to the upper reaches of Tembeling, but the overland trip will be a different experience all together. Where is Bukit Awan...please provide more interesting photos in your next trip there. ...chears...who is the contraktor for all the phases...just curious to know...
Asalam-o-Alykum, My name is Qasim, from last 26+ years Allah and Muhammad s.a.w keep coming into my dreams, over 460+ times Allah comes in my dreams and 250+ times Mohammad s.a.w comes in my dreams, Muhammad s.a.w is the last Messenger of Allah and I am the Ummati of Muhammad s.a.w, My dreams about to Major Signs of Qiyamah, Gog Magog, Esa a.s, and End of Time. I have shared many dreams on my fb page Allah and Muhammad pbuh in my Dreams and my blog Allah and Muhammad saww in my Dreams

Popular posts from this blog

Protokol Gelaran Dato' Pahang

Legenda Kota Gelanggi Yang Menjadi Rebutan Ramai Raja-Raja Asia

Cerita "Orang Liar" Pahang