Umat Islam Perlu Tahu Bahayanya Fahaman Qaramitah Dan Hashashin Melahirkan Pengganas Militan IslamAhli kumpulan pengganas sebelum ini dikenali sebagai ISIS ( Negara Islam Iraq dan al- Sham ), telah menulis tweet bahawa mereka akan menghancurkan Kaabah di Mekah,


Pengganas Militan Islam, Terroris dan IS adalah fenomena yang menakutkan bukan sahaja kepada dunia Islam bahkan dunia bukan Islam.

Dunia mula melabelkan Islam sebagai agama ganas sedangkan orang Islam promote Islam is a religion of peace.

Sekarang ini bukan sahaja orang bukan Islam tidak faham terroris Islam malah orang Islam pun tidak faham.

Lebih menarik pengganas militan Islam ini percaya bahawa perjuangan mereka berada pada landasan yang betul manakala majoriti orang Islam baik Sunni dan Syiah adalah menyimpang dari ajaran Islam!

Lalu kita bertanya kenapa golongan terroris Islam ini jadi begini dan apa sebab yang mempengaruhi mereka.

Ada banyak faktor yang menyebabkan terjadinya kumpulan terroris Islam. Dalam posting ini WZWH mahu menjelaskan dengan mudah fahaman Qaramitah (Qarmations) dan fahaman Hashashin( Assassins) yang mempengaruhi mereka.

Polemik bahawa umat Islam sudah berpecah sejak dari zaman awal memilih pemimpin atau ketua. Panjang ceritanya.

Ada golongan mahu pemimpin dipilih dari para sahabat Rasulullah. Ada golongan lagi mahu dari keluarga rapat ahli bait Rasulullah

Kepimpinan tidak boleh lari dari siasah politik. Bila kepimpinan menjadi dinasti maka ada yang mahu jadi anti establishment.

Ada bangsa yang pernah menjadi superpower dunia maka bila peluk Islam mahu membangkitkan kembali semangat itu dengan budaya tradisi sekali.

Maka pecah kepada dua golongan Sunni dan Syiah. Dalam Syiah ada yang percaya kepada 12 imam. Ada Syiah yang percaya kepada 7 imam.

Kenapa umat Islam lebih menumpu kepada bahayanya fahaman Qaramitah (Qarmations) dan Hashashin (Assassins) yang melahirkan pengganas militan Islam.

Selama hampir dua abad, dari tahun 894 sehingga 1078 , Qarmatians memainkan peranan penting dan mengancam di tengah-tengah dunia Islam. Mazhab Syiah kecil, Qarmatians secara relatif sedikit, geografi berselerakan, dan dibenci sebagai bidaah oleh kedua-dua majoriti Muslim Sunni dan juga oleh kebanyakan Syiah lain.

Sejarah Islam merujuk Qaramitah sebagai kumpulan pelampau Syiah yang diketuai oleh Abu Said al-Jannabi yang menubuhkan sebuah negeri di Timur Arab Saudi pada tahun 899 . Sering diingati kerana pencabulan yang mereka dilakukan di Mekah yang mengejutkan dan bergema di seluruh dunia Islam.

Walau bagaimanapun, pencabulan diketepikan, apa yang boleh menarik minat pembaca adalah cara yang pintar dan kaedah yang mereka pakai dalam menganjurkan negara yang merdeka dan cara mereka mengurus urusan mereka mengikut garis egalitarian. 

Dalam banyak cara mereka adalah mazhab utopia yang meletakkan visi dan cita-cita mereka ke dalam amalan untuk mewujudkan masyarakat utopia. Pada masa yang sama mereka bersedia untuk menjalankan kempen ketenteraan berani dan ganas untuk mempertahankan dan mengembangkan wilayah mereka dan keupayaan mereka untuk mendapatkan penghormatan. 

Mazhab ini merupakan kumpulan revolusioner radikal dengan visi utopia. Mungkin mereka naik ke mercu kuasa akhirnya terletak pada masa mereka. Kuasa khalifah Abbasiyyah selepas kematian Khalifah al- Mamun ( 813-833) menjalani penurunan yang perlahan.

Pada tahun 900 mereka mengalahkan tentera khalifah Abbasiyyah di Basra dan selepas itu Qarmatians mengawal Bahrain, Basra, dan banyak bandar-bandar lain di antara Mesopotamia dan Semenanjung Arab.

Kepintaran dan ketahanan masyarakat egalitarian mereka telah dicemari selepas melakukan pencabulan yang akan terus menjadi noda hitam pada rekod dan warisan mereka. Ia menjadi sebuah episod yang generasi dunia Islam tidak akan dan tidak dapat memaafkan. 

Dalam tahun 930, Qarmatians di bawah pimpinan Abu Taher Sulayman (923-944) penguasa ketiga gerakan), melancarkan serangan ke atas Mekah dalam masa musim haji. Ini berakhir dengan pembunuhan beramai-ramai jemaah dan banyak penduduk bandar itu. 

Angka kematian dilaporkan dalam berpuluh-puluh ribu dan jumlah orang-orang yang telah diperhambakan dikatakan sekitar tiga puluh ribu. Kebanyakan mayat dicampakkan dalam perigi Zam Zam dan dibiarkan reput, sekali gus mencemarkan telaga dan menjadikan air yang kotor dan tidak sesuai untuk diminum. 

Masih tidak berpuas hati dengan kekejaman ini mereka kemudian merampas perlindungan pakaian dan pintu Ka'bah. Akhirnya mereka mencuri batu hitam suci Hajar Aswad dan membawanya ke ibu negara baru mereka di Hasa (Bahrain).

Dikatakan bahawa walaupun mereka melakukan kekejaman ini mereka telah mengejek jemaah tentang kemurkaan dan balasan Allah dan mengapa Allah tidak menghantar burung (Ababil Tairan) untuk melontar mereka dengan batu-batu dari sijjil (tanah yang dibakar) seperti yang dinyatakan di dalam surah Gajah yang terkenal dari al-Quran yang suci. 

Episod ini seperti yang dinyatakan dalam al-Quran menceritakan satu tindakan campur tangan Allah di mana berduyun-duyun burung, yang dihantar oleh Allah, yang membawa batu-batu kecil di paruh mereka, dan menghujani tentera bergajah Abrahah al-Ashram, yang melancarkan serangan besar-besaran di Mekah dari pangkalannya di Yaman pada tahun kelahiran Nabi Muhammad SAW ini.

Kini buat pertama sejak permulaan agama Islam, haji (rukun Islam kelima dan kewajipan kepada semua umat Islam yang mampu dari Al-Andalus ke China) terpaksa dihentikan selama 8 tahun kerana kawasan suci Islam tidak lagi selamat. Perjalanan rombongan haji bimbang diserang.

Ahli sejarah Uthmaniyyah Qutb al-Din, menulis pada tahun 1857 menyatakan: "pemimpin Qarmatian Abu Tahir al-Qarmati menetapkan Hajar Aswad di masjid sendiri, Masjid al-Dirar, dengan niat untuk mengubah hala haji dari Mekah. Walau bagaimanapun, ini gagal, dan jemaah terus menghormati tempat di mana Hajar Aswad di Kabbah Mekah.

Tanpa campur tangan Allah menurunkan bala serta-merta selepas pencabulan mereka, ini hanya memperkukuhkan semangat messiah pergerakan Qarmatian bahawa mereka berada di atas jalan kebenaran dan pemimpin mereka Abu Taher Sulayman telah meramalkan bahawa kedatangan Imam Mahdi adalah pasti akan berlaku. 

Ia dianggap bahawa motivasi mereka untuk melakukan kekejaman itu adalah untuk menghantar mesej kepada dunia untuk melambangkan berakhirnya era Islam dan untuk memulakan era akhir sejarah di bawah kedatangan Imam Mahdi.

Pada tahun berikutnya selepas mereka mencemarkan Mekah satu acara yang agak pelik dan aneh telah berlaku. Pada bulan Ramadhan pada tahun 931, disokong selepas kempen Mekah berjaya pada tahun sebelumnya yang membuatkan mereka memiliki batu hitam suci Hajar Aswad, Abu Taher Sulayman akhirnya melepaskan jawatan kepada seorang pemimpin muda Parsi dari Isfahan, diiktiraf sebagai Imam Mahdi yang boleh diharapkan. 

Pemimpin muda Parsi ini telah muncul untuk menunjukkan semua tanda-tanda mazhab yang telah diramalkan muncul akan datang pada akhir zaman Islam untuk memulakan era akhir ketujuh sejarah. Seperti yang berlaku kemudiannya, perkara mula mengambil jalan yang berbeza daripada apa yang telah dijangkakan oleh Qarmatians untuk kedatangan Imam Mahdi ini. 

Ia dijangka bahawa Imam Mahdi sekarang akan mendedahkan kebenaran dalaman di sebalik semua agama-agama sebelumnya. Walau bagaimanapun, pemimpin muda ini, yang mendakwa keturunan dari raja-raja Parsi dan menyerlahkan sentimen anti-Arab, mula berusaha menyebarkan agama Majusi dan telah bersemangat memulihkan agama Parsi kuno. 

Mewujudkan hal keagamaan dari agama orang Magi, ia memerintahkan penyembahan api dan kutukan terhadap semua nabi, beliau melarang ketaatan kepada mana-mana undang-undang Islam, sama ada kitab, sivil, atau moral, juga memulakan beberapa upacara yang mengejutkan Qarmatians dan menggalakkan semua jenis tingkah laku fasik, derhaka. 

Bila perlaksanaan Imam Mahdi ini banyak menghukum mati bangsawan Qarmatians daripada Bahrain, Abu Taher Sulayman tidak mempunyai pilihan tetapi terpaksa membunuh Imam Mahdi dan mengakui bahawa ini telah menjadi suatu ralat bencana penghakiman di pihaknya dan bahawa Imam Mahdi itu telah pasti telah menyamar. Pemerintahannya pemimpin muda dari Parsi ini hanya bertahan selama lapan puluh hari.

Menurut ahli sejarah dan ulama terkenal Imam al- Haramain Al- Juwayni , batu hitam suci Hajar Aswad dikembalikan dua puluh tiga tahun kemudian, pada 952. Qarmatians menukar Hajar Aswad untuk tebusan , dan terpaksa Khalifah Abbasiyyah membayar sejumlah wang yang besar untuk pengembaliannya. 

Khalifah Fatimid al- Mansur juga membuat permintaan rasmi untuk pengembaliannya. Ia telah dibungkus dalam guni dan dibuang ke dalam Masjid Jumaat Kufah , disertai dengan nota mengatakan "Dengan perintah kami mengambil ia , dan dengan perintah kami membawa kembali. " Penculikan dan pemindahannya menyebabkan kerosakan yang lebih teruk , memecahkan batu itu kepada tujuh keping. 

Penculik dan pencuri Hajar Aswad , Abu Tahir Sulaiman , dikatakan telah bertemu nasib yang dahsyat ; menurut Qutb al -Din , " yang kotor Abu Tahir telah ditimpa sakit gangrene , dagingnya dimakan ulat dan cacing, lalu ia mati dengan kematian yang amat dahsyat. " 

Selepas kematiannya, terseksa oleh konflik dalaman dan pertengkaran , terutama antara anak-anak Abu Taher Sulaiman , kekayaan dan pengaruh mereka kumpulan Qarmations perlahan-lahan merosot.

Dalam tahun 976, Qarmatians mengalami kekalahan ditangan tentera Abbasiyyah dan selepas itu mereka tidak pernah benar-benar mampu untuk pulih. Dalam dekad berikutnya mereka telah dikurangkan kepada pemerintah tempatan di rantau Bahrain / Hasa / Hoffuf Timur Saudi.

Bertepatan dengan penghancuran negeri Qarmatian satu lagi puak radikal mazhab Syiah kecil Ismaili muncul dikenali sebagai Perintah Hashashin (Assassins) yang akan mewujudkan kekacauan dan keganasan di seluruh dunia Islam dari pangkalan mereka di Alamut di utara Iran selama dua abad seterusnya selepas itu. 

Ia adalah menarik untuk ambil perhatian bahawa kira-kira 250 tahun selepas kejatuhan Qarmatians pengembara terkenal zaman pertengahan Ibn Battuta melawat Qatif pada tahun 1331 menyatakan " kami pergi ke bandar al- Quthayf [ Qatif ], sebuah bandar besar didiami oleh suku-suku Arab yang berfahaman Syiah pelampau dan secara terbuka mengisytiharkan diri mereka, tanpa takut kepada siapa ".

Comments

Popular posts from this blog

Protokol Gelaran Dato' Pahang

Legenda Kota Gelanggi Yang Menjadi Rebutan Ramai Raja-Raja Asia

Cerita "Orang Liar" Pahang