Cerita Isu Felda Dan FGV Bagi Mudah Peneroka Dan Orang Kampung Faham

Image result for najib and shahrir samad

DS Najib telah mengambil langkah yang bijak dengan melantik TS Shahrir Samad sebagai Pengerusi Felda yang baru dan mengekalkan Tan Sri Isa Samad sebagai Pengerusi FGV. 8 tahun dari sekarang ladang sawit Felda yang muda itu akan mengeluar hasil sawit yang peak dan seterusnya melonjak lagi pendapatan Felda dan FGV di masa depan.


Isu Felda dan FGV jadi rumit sebab pemimpin pembangkang ambil isu dari pecahan-pecahan cerita. Cerita sebenar samada pemimpin pembangkang tidak tahu atau sengaja putar spin itu tujuan mereka.

Pembangkang mahu peneroka berang dan marah kepada Kerajaan sebab ada 54 parlimen dan 92 DUN dalam kawasan Felda. 

Apa cerita Felda dan FGV bagi mudah peneroka faham isu-isu yang diputar oleh pembangkang?

Pemimpin pembangkang suka mengeluarkan penyata kewangan bagi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) untuk dua tahun 2013 dan 2014 dan menjerit bahawa FELDA mengalami kerugian besar sebanyak RM1.9 bilion pada tahun 2013 dan satu lagi kerugian RM1 bilion pada tahun 2014 - yang kemudiannya mencadangkan bukti bahawa FELDA akan bankrap.

Bagaimana pula dengan tahun 2012 dan 2011? Mengapa hanya 2013 dan 2014.


Tidak mengejutkan, pemimpin pembangkang tidak mendedahkan penyata bagi tahun 2011 dan 2012 - di mana FELDA membuat keuntungan kecil pada tahun 2011 tetapi keuntungan besar RM5.7 bilion pada tahun 2012.

Sangat licik pemimpin pembangkang. kerugian besar dia melaporkan tetapi keuntungan yang lebih besar, dia sembunyikan.

Keuntungan besar ini adalah kerana penyenaraian FGV, di mana FELDA menerima agak banyak wang tunai dan juga mengiktiraf Perjanjian Pajakan Tanah (LLA) sebanyak RM5 bilion.

Ini LLA 99 tahun memberikan FGV untuk memajak tanah Felda dari FELDA bermula dari 2012 apabila FGV disenaraikan.

Mengikut LLA, bayaran besar kira-kira RM250 juta setahun perlu dibayar kepada Felda, yang FGV telah membayar pada setiap suku tahun.

Di samping itu, FGV dikehendaki membayar 15% perkongsian keuntungan daripada keuntungan ladang kepada Felda.

Ini bermakna sama ada FGV membuat keuntungan atau kerugian KESELURUHAN, FELDA akan dibayar wang yang banyak setiap tahun - sekurang-kurangnya RM250 juta setahun ditambah 15% daripada keuntungan operasi.

Peneroka juga akan melihat bahawa hasil FELDA telah meningkat dari RM106 juta pada 2012 kepada RM420 juta pada tahun 2014 - ini adalah kerana FELDA menerima pembayaran LLA.

LLA tersebut adalah aturan aneh yang menghukum FGV dan memberi manfaat kepada FELDA apabila  harga minyak sawit naik atau peningkatan pengeluaran FGV turut meningkatkan liabiliti LLA ini dan apabila ini berlaku - menurunkan pendapatan FGV.

Yang pasti, FGV telah beroperasi secara menguntungkan setiap suku tunggal. Ia hanya selepas mengambil kira LLA ini dan lain-lain menulis sekali sahaja bahawa FGV telah melaporkan kerugian bagi sesetengah pihak.

Liabiliti LLA adalah caj perakaunan yang bergerak ke atas dan ke bawah dan boleh menjejaskan FGV melaporkan keputusan.

Sebagai contoh, dalam keputusan Quarter 4 2014 FGV, tanpa kesan LLA, keuntungan perladangan FGV akan telah meningkat dua kali ganda bagi suku ketiga dalam kajian.

Ini memberikan gambaran yang mengelirukan hasil tahunan FGV - maka FGV mahu  struktur semula dan merundingkan semula LLA ini.

LLA adalah perjanjian yang unik yang naik dan turun bergantung kepada pelbagai faktor termasuk harga minyak sawit mentah (MSM).

Apabila harga minyak sawit mentah turun, FGV mengurangkan liabiliti LLA kepada FELDA yang bermaksud FGV berhutang kurang wang FELDA.

Sejak tahun 2013 dan 2014 adalah tahun apabila harga CPO jatuh, liabiliti dari FGV ke FELDA telah dikurangkan dua tahun ini - oleh itu menyebabkan FELDA juga mengiktiraf kerugian yang besar pada tahun 2013 dan 2014.

Perkara lain yang peneroka akan perhatikan adalah bahawa kerugian FELDA pada tahun 2013 dan 2014 juga disebabkan oleh bayaran besar untuk penanaman semula dan juga untuk kebajikan peneroka  - termasuk perumahan generasi baru.

FELDA, badan berkanun Kerajaan menggunakan standard perakaunan asas tunai  diubahsuai - bertentangan dengan perakaunan akruan tulen sebagai amalan syarikat  swasta atau disenaraikan.

Ini bermakna bahawa akaun FELDA mengkelaskan bayaran tanam semula sebagai perbelanjaan bagi tahun - dan dengan itu kerugian.

Sebuah syarikat swasta akan mengkelaskan bayaran penanaman semula ini   sebagai pelaburan dan bukan perbelanjaan (atau kerugian) yang meningkatkan "Aset biologi" di dalam kunci kira-kira mereka.
.
Kelapa sawit adalah tanaman saka, dengan pokok-pokok yang berpotensi menghasilkan jumlah yang berdaya maju dari segi ekonomi tandan buah segar (FFB) lebih jangka hayat 30 tahun atau lebih. hasil tanaman Peak dicapai dari umur 9-18, dan secara beransur-ansur menurun selepas itu.

Pada tahun 2009, ia telah dianggarkan bahawa 65% daripada kawasan kelapa sawit jumlah Malaysia adalah di antara umur 9-28 +, manakala 26% adalah berumur sekurang-kurangnya 20-28 + tahun.

Dengan lebih daripada 50% daripada pokok kelapa sawit mereka itu berusia lebih tua daripada 21 tahun.

Ini bermakna bahawa lebih daripada 50% daripada pokok-pokok tidak lagi berdaya maju 9 tahun kemudian pada tahun 2018 - berkemungkinan menjejaskan kehidupan ratusan ribu peneroka.

Jadi, jika anda seorang Perdana Menteri yang bertanggungjawab dan harga minyak sawit yang tinggi itu, apa yang akan anda lakukan?

Anda akan meningkatkan wang sebanyak yang anda boleh - dengan menyenaraikan sebahagian daripada syarikat itu untuk mengumpul dana atau meminjam apabila harga minyak sawit adalah paling tinggi.

Ini akan digunakan untuk membiayai latihan penanaman semula secara besar-besaran dan mahal dan juga memperoleh ladang muda Felda dalam usaha untuk mengurangkan profil umur keseluruhan ladang anda.

Anda juga akan menggunakan bahan tanaman berhasil tinggi baru untuk meningkatkan hasil minyak yang mampu menggandakan hasil minyak.

Sama seperti bahaya dilakukan kerana pengabaian penanaman semula oleh Perdana Menteri sebelum ini yang akan dikenali sedekad kemudian apabila pokok-pokok mati, baik yang dilakukan oleh Perdana Menteri sekarang hanya akan diketahui kemudian apabila kilang baru mula menghasilkan tandan buah di tahun 9.

Anda mengalami sedikit sekarang supaya masa depan anda adalah selamat daripada tidak mempunyai masa depan jika trend sebelumnya masih berlaku.

Fakta, angka dan sejarah tidak berbohong.

Lihat sendiri berapa cepat profil usia pokok untuk FGV telah turun sejak 2012.

Kerana pengabaian lalu, peratusan besar pokok FELDA sudah lama dan tidak lama lagi akan ada lagi menjimatkan kerana mereka akan mengeluarkan sedikit hasil sawit.

Masalah FELDA yang besar dan pengurusan boleh menjadi lebih baik tetapi FELDA membuat langkah-langkah positif untuk menyelesaikan ini.

Felda mempunyai 850,000  hektar sekarang dan dengan pembelian saham Eagle High, Felda akan bertambah lagi 300,000 hektar ladang sawit di Indonesia.

Walau bagaimanapun, WZWH yakin bahawa kerajaan tahu apa yang mereka lakukan dan akan menangani masalah-masalah ini - yang akan meletakkan FELDA dan peneroka di landasan yang lebih kukuh untuk masa depan.

Comments

Anonymous said…
Jika dah berlaku kecoh dengan Felda kuranglah orang nak jadi jaguh kampung ulu.

Popular posts from this blog

Protokol Gelaran Dato' Pahang

Legenda Kota Gelanggi Yang Menjadi Rebutan Ramai Raja-Raja Asia

Cerita "Orang Liar" Pahang