Nuffnang Ads

Pages

Friday, August 8, 2014

Penjelasan Sturgeon Dari WZWH Yang Buat Ramai Rakyat Dan NGO Tunggu...!!!



















WZWH CEO Pembangunan DUN Tahan merangka berbagai projek membina tamadun 300 tahun ke depan bagi Lembah Tembeling.

Berikut adalah respon bagi artikel bantahan terhadap projek ikan sturgeon di Kuala Tahan, Pahang. Terdapat beberapa perkara yang perlu diperjelaskan agar pihak umum memperoleh fakta yang benar mengenai projek tersebut.





17 comments:

Anonymous said...

nanti bolehla wzwh rekomen saya kerja kat situ ye. Tak sabar nak tengok sturgeon

Anonymous said...

MUDAH SAHAJA SIFIRNYA TIBA2 DAPAT CEO TIDAKLAH PROJEK INI SIA2 BAGI MEREKA. SERAMPANG BERPULUH MATA. KATANYA PROJEK INI TIDAK ADA KEPENTINGAN BUAT DIA ANDA LIHAT DAN NILAILAH SENDIRI. - OKT

Anonymous said...

Boleh pehak pembangun berkongsi plan pembangunan dengan perincian;
1. Blue Plan lawasan ternakan.
2. Laporan alam sekitar dan kedudukan kawasan dan status tanah terkini.
3. Plan tindakan untuk mengelakan pencearan spesis ke habitat luar.
4. Isu terkini terutamanya kemusnahan hutan ketika proses pembangunan.
5. Keuntungan langsung atau tidak langsung bagi penduduk tempatan.
6. Laporan kajian dari pakar ataupun diperakui oleh pakar tempatan.

Anonymous said...

Sawit dan getah pun bukan tumbuhan tempatan.. Tapi kita berjaya menjadi juara dunia dlm perladangan sawit. Takde sorang pun persoal kesan buruk kehadiran sawit dan getah ke bumi malaysia. Kita semua sayang sawit dan getah.

Samalah juga dlm hal sturgeon. Jangan pelik jika semua rakyat malaysia sayang sturgeon satu masa nanti.

Anonymous said...

Tak sabar nak kena berak ngan sturgeon

Anonymous said...

Sawit/getah, peneroka dapat pungut hasil, sementara 3-4 tahun tunggu hasil boleh usahakan tanaman lain. Tanah pun diberi, yang tak berupaya boleh serah felda tunggu duit bulanan. Sturgeon, nak tunggu hasil belasan tahun, orang tertentu je dapat hasil, yang lain merana. Puak sturgeon tolong clearkan balak, kambus paip, tolong curi air penduduk, labelkan orang lain yahudi dan sakai. WANG!WANG!

Anonymous said...

Kepada semua rakyat Jerantut, bukalah mata, sayangilah alam sekitar ciptaan tuhan, kasihanilah orang2 asli yang akan merana hilang tempat mencari rezki. Projek ini mendatangkan lebih keburukkan dari kebaikkan. Tiada kajian terperinci dilakukan. Even ikan stirgeon ni makan benthic, benthic penting juga untuk ikan2 lain. BUkan sturgeon je mkn benthic. Lagi satu, apapun teknologi, bila cerita memang canggih denga, tapi bila bab maintenance biasanya jahanam. Ikan ni kalau terlepas ke dalam sungai, akan jadi dominan, maka susahlah ikan2 spesis lain.sebab tu di diharamkan dari dibawa masuk ke malaysia at the first place. Dan2 plak pengarah perikanan boleh bagi kelulusan kan?? erm..ada udang di sebalik batu eh?
BUKA LAH MATA DAN TENTANGLAH SEHABIS2 NYA BUKAN KERANA DENGKI, POLITIK ATAU APE2, TAPI KERANA RAKYAT JERANTUT SAYANGKAN ALAM SEKITAR. dengan ada nye pulak projrk hidro sungai tekai, sedikit demi sedikit alam sekitar jerantut diancam. Saya terlibat dengan projek hidro tersebut and saya tahu mengenai projek sturgeon ini sememangnya BULLSHIT. Jangan mimpi diorang akan ambil rakyat tempatan bekerja, itu penipuan, nak bekerja dengan diorang kena ada kelulusan, at least pengalaman, takde semua tu sorry. So jangan lah termakan dengan janji2 kontraktor ni. Yang akn kaya makin kaya nanti. Amik contoh lah projek lintah. Jangan ulang kesilapan lagi. Baik ternak patin, siakap, tilapia or keli yang memang terang2 ada pasaran kat jerantut. Kalau leh ternak kelah lagi cantik. daripada ternak sturgeon yang rakyat biasa nak tembus pasaran mana pn tak tau. PLEASE rakyat jerantut, buka mata dan minda anda. Jangan tertipu lagi.

Anonymous said...

Kesempulanya;


Orang jerantut kalau betul nak maju 300 tahun kedepan jangan dengar cakap manusia bawah tempurung.

Anonymous said...

awak sape Wan Zuri di kuala tahan dasar celaka bersekutu dgn IsraHELL

Anonymous said...

kalau ada batu pelir sahut la cabaran berdebat.cakap pandai tp bangang.

Wan Zamzuri Wan Hasenan said...

Sturgeon 4 tahun sudah boleh bertelur. Ikan ini tidak boleh hidup disuhu lebih 18'C ertinya kalau terlepas ke Sg Tembeling ikan ini mati.

Projek ini memberi pendapatan tinggi kepada generasi baru peneroka Felda dan kampung tradisional.

600 peserta batch pertama akan diambil untuk belajar ternak ikan ini mulai 2015. Diberi latihan dan sara hidup.

Ini projek pioneer bila berjaya akan diperluas di seluruh kawaasan Felda dan Kampung Tradisional diseluruh Malaysia.

Caviar sumber baru ekonomi rakyat di luar bandar.

Anonymous said...

Berdebat dulu baru blh cakap.Cakap sorang2 mcm org gila.Ada berani ke berdebat?

Anonymous said...

WZWH pernah dengar teori 'survival of the fittest'? Dah Jabatan ikan cakap buat kajian dulu pergi la buat kajian saintifik dulu. DEIA report pun tak nampak batang hidung. Hadoiyai. Sembang kencang je.

Negara lain buat kaviar, kita nak buat gak kaviar. Facepalm. Takde identiti weh buat kaviar ni sebelah Taman Negara. Pelancong nak tengok ekologi Malaysia bukan ekologi yang dicemari spesis alien(baca:benda asing). Cuba la kreatif sikit nak membangunkan negara ni. Ni nampak negara lain buat terus tiru buat kat negara sendiri. Pastu berangan nak maju macam diorang. Diorang buat kaviar tu sesuai la dengan culture diorang. Orang pahang tu pun agaknya kenal sturgeon bila projek ni ada. Bukan nak merendahkan orang sana tapi fikir la benda yang sesuai dengan culture pastu bangunkan betul-betul. Baru nampak uniknya. Baru ada daya tarikan pelancong. Baru ada identiti.
WZWH tak bangga ke dengan identiti sendiri sampai nak bawa projek luar masuk M'sia? Takde semangat patrotisme langsung. Huh

Anonymous said...

Ikan tilapia pun bukan ikan tempatan. Tilapia asal dari sungai nile afrika. Tapi semacam je kita ternak dlm sangkar. Kenapa penentang sturgeon ni tak tentang kehadiran ikan tilapia. Pacu, rohu, tonsan, leekoh, keli afrika, ni semua spesis luar yg bersepah dlm kolam di malaysia kenapa diorang tak bising. Tiba hari sturgeon semua jadi gila babi. Babi pun tak gila mcm ni woi.

Wzwh saya sokong ternakan ikan sturgeon.

Anonymous said...

Anon 3:15 ni main sembur je. Cuba la selidik kenapa dan siapa yang membantah. Sebab komuniti Kuala Tahan dah ada kesedaran la diorang nak create awareness. Research sikit sebelum sembur. Malu la nampak sangat malas nak membaca.

Anonymous said...

Anon 3:15 dah minuh air kencing dompok dn zuri tu yg bangang tahap babi.babi tak gila tp awak yg gila babi.berapa banyak dompok sumbat duit dalam lubang berak awak.

Anonymous said...

Anon 3:51 gay dengan WZWH. hihi.