Nuffnang Ads

Pages

Saturday, August 16, 2014

Siapa Pemimpin Jerantut Sabotaj Projek Sturgeon Di Kuala Tahan?



Sungguh sedih hati WZWH bila pemimpin Jerantut yang WZWH harapkan rupanya menjadi dalang dan sabotaj Projek Sturgeon Kuala Tahan.

Politik pembangunan yang WZWH perjuangkan demi kemajuan ekonomi DUN Tahan terutamanya rupanya  ditentang oleh pemimpin Jerantut yang diberi amanah.

Selama 3 tahun WZWH berkempen bela sturgeon untuk caviar selepas sahaja DS Najib PM membuat pengumuman dulu, kini dengan berbagai program ECER demi meningkat ekonomi Jerantut.

Lagi sedih DS Najib bila tahu anak buah sendiri rupanya  sabotaj pet projek yang menjadi minat DS Najib dan usahasama FGV dengan Syarikat Korea.

DS Najib suruh satu team yang terdiri dari Pegawai Kerajaan, Pegawai FGV, EXCO Pahang dan wakil rakyat Pahang beberapa kali melawat Korea Selatan berkenaan penternakan Sturgeon.

Tapi sayang harapkan pagar...pagar makan padi!


Patutlah sedaramara WZWH 3/4 kerat itu kuat membantah dan berkempen anti sturgeon rupanya ada tokoh dan pemimpin politik di belakang menyokong kuat walau majoriti orang Kuala Tahan menyokong  projek sturgeon.

WZWH tidak mahu komen lebih. No further question....

Cuma WZWH petik sedutan dari Blog Kutukan Dewata.....

INGATKAN FAUZIAH THORON YANG TENTANG PROJEK STURGEON KERAJAAN!!! RUPA-RUPANYA AHLI PARLIMEN KERAJAAN SENDIRI!!!

Cukuplah Pemimpin Jerantut Sabotaj Projek Sturgeon Di Kuala Tahan Jangan Jadi Bodoh Dan Gila!

DS NAJIB SEHARUSNYA SIASAT DAN PANTAU SIKAP MP BN YANG JADI DALANG KEPADA PENENTANGAN TERHADAP PROJEK KERAJAAN!

TINDAKAN TIDAK BERETIKA INI SEHARUSNYA DIBENDUNG!

BIAR NGO,ATAU ORANG AWAM YANG TENTANG, TAK APA.TAK ADA MASALAH!

BIAR MP PEMBANGKANG YANG TENTANG,TAK APA SEBAB MEMANG KERJA PEMBANGKANG ASYIK BANGKANG AJE!!!

MP KUANTAN FAUZIAH SALLEH TENTANG PROJEK LYNAS ADALAH WAJAR KERANA DIA PEMBANGKANG!

LYNAS TETAP JALAN.SETAKAT NI BELUM ADA LAGI YANG MATI KERANA LYNAS!

IRONISNYA,PROJEK STURGEON ILHAM KEPIMPINAN BN DI TENTANG SENDIRI OLEH MP BN! JIWA PEMBANGKANG ADA DALAM TUBUH BN!

So DS Najib....WZWH rest my case...

Photo: Gambar Berkumpulan MNS, PEKA dan Komuniti Kuala Tahan/Taman Negara di Ibu Pejabat MNS di Kuala Lumpur


Photo: Sesi perbincangan tidak rasmi untuk mengadakan Himpunan Alam 2014 oleh semua NGO-NGO alam sekitar yang turut disertai oleh Prof Dr Maketab Mohamad, Saudara Laili Basir, YB Nazlan Idris, Tn Hj Zulkefly Mohamad Omar dan Puan Sri Shariffa Sabrina dari Pertubuhan Pelindung Khazanah Alam (PEKA).

43 comments:

Anonymous said...

sory to say...mana demokrasi? kenapa kalau org awam yg bgkang xpe? org awam tu rakyat wzwh.. dan salahkah ahli parlimen suarakan ape yg rakyat suarakan? memang die tu wakil rakyat so kene la sampaikan hasrat rakyat kannn...sy xde nk kutuk mane pihak...juz kenyataan wzwh tu saje nk bg rakyat pening...betol ke x kerajaan kite ni...hahaha lg satu yang tulis projek ni hasrat individu mmg la x boley...sebab kene la bncng ngn rakyattt....semue bende ade pro and kontra...so terangkan kedue2 agar rakyat boleh pilihhh... br lah demokrasi... kerajaan rakyat, dari rakyat, untuk rakyattt... x bgkang, juz xpahammm

Anonymous said...

Apa pulak...Najib patut siasat sebab apa lokasi projek ni betul2 bersebelahan Taman Negara.Kalau pasal GST boleh bagi taklimat terperinci sebelum duit disedut,buat la explanation pada rakyat tempatan macam mana projek ni tak akan mengjahanamkan alam sekitar,macam mana confirm ikan ni tak terlepas ke sungai.Kalau terlepas bukan Kuala Tahan je berisiko,satu Sungai Pahang berisiko.Ni ikan primitif,confirm ke ikan ni tak boleh adapt dengan alam sekitar,suhu sungai di Malaysia?Explain la kat orang ramai kalau betul2 benda ni bermanfaat.Niat nak majukan kawasan belah Tembeling tu tak salah,tapi dari buat benda ni,baik settlekan benda basic dulu.Jalanraya pergi Taman Negara pun hancur,internet tak ada,sungai pun dah keruh,balak ditebang.

Sebut pasal balak,dah lama banyak jalan balak berselirat kat dalam hutan tu,tapi sebab takde akses,jauh kat dalam,orang tak tau.Bila orang tau,orang tak bising,jadi senang la sikit keje.Cuba pakai heli check kat sana,tak pun check google maps latest memang banyak dah habis balak.Tu belum,projek2 lain pulak dalam pipeline nak kickstart.Tak tau la macam mana nanti...
Lantak deme lah..

Jangan Busuk Hati said...

Ikan sturgeon ni telurnya mahal rm15 ribu sekilo.. kalau dia boleh hidup dlm sungai pahang syukur alhamdulillah, senang rakyat pahang. Ini emas hitam.

Orang yg tak suka tengok orang lain senang je yg bantah projek ni. Jenis busuk hati.

Lagi satu daerah Jerantut sahaja hampir sama luas dgn negeri selangor. Takkan projek 50 ekar boleh hancurkan alam sekitar.. kamonlah. Jgn hidup bawah tempurung.

Anonymous said...

MP paham ape rakyat nak ape komuniti nak...ong tu WZWH ngan bos ong tu yg pengkhianat...harapkan pagar pagar makan padi tu sesuai ntuk ong ngan bos ong tu..mengkhianat amanah rakyat...base muke tebal xtau malu bodoh sombong...memalukan keturunan...abg..xpayoh la truskan projek gile bodo ong tu...ong brenti jela..pahtu g besenam byok2 sket...jge kesihatan tu..dagu bwoh lemok dah mcm walrus...kesihatan ong tu lg penting..ape guna kaya raya hati xsenang kalo sakit nanti...

Anonymous said...

Balun jgn x balun. Ada can balun, balun. Kalau kita x balun nanti org lain balun. Nyesal nanti kalau x balun.

Anonymous said...

Siapa pemimpin tu, bagitahu aku. Cis, pengkianat, pendengki, penentang kerajaan, tak patriotik, tidak nasionalis, penzionis dll. Org nak kemut dia dengki lah tu.

Anonymous said...

Pembetulan..
HARAPKAN PAGAR ,PAGAR MAKAN PADI.

SEBENARNYA : HARAPKAN PEGAR,PEGAR MAKAN PADI.

mata-mata said...

WZWH. Hang maksudkan, BN tu Parti Pak Turut ke? kah kah kah. Benda tak elok takkan nak ikut jilat lagi.

Sturgeon tu bukan ikan asal Jerantut, bawak masuk nanti habislah hidupan sini. Kucar-kacir jaringan makanan. Hang tak tengok ka video kerajaan buat, "Malaysia kaya dengan biodiversiti" hat selalu duk main kat tv tu.

Jangan bikin onar dengan bumi. Nak tunggu bumi strikes back baru nak sedar ke?

Anonymous said...

Bro, nk tanya skit 50 ekar tak rosakkan alam sekitar? Biar betul siapa duduk bawah tempurung ni? Wzwh sudah2lah tu jgn rakus sgt. Nak tahu sebab apa bn kalah? Sebab sesetengah pemimpin perangai mcm wzwh yg buat rakyat tak suka dan benci.

Anonymous said...

Alih buat di lepih lah wzwh..buat di merapoh..relau..mst aok xnk kn?kikiki

Anonymous said...

Pegi buat tempat lain

Anonymous said...

Bkn pagar la cerdik
PEGAR... Tu la malas membaca.

Anonymous said...

Syarat untuk selamat dari cemuhan ni mudah je... Pelabur perlu ramaikan anak tempatan kerja disitu. Settle.

Anonymous said...

Sedap sgt deme bedal ke wzwh ni ye, kat fb menikus. Xde improvement pun kalau menyalak mcm anjing kat sini. Projek ttp berjalan mcm biasa. Padan muka deme semua

Anonymous said...

Di negara2 maju sesuatu yg baik utk negara akn disokong x kira olh MP pembangkang pun ...bagitulh sebalik nya sebab MP sedar tugas mrk utk negara.

Anonymous said...

Jgn jadi bodoh ...k.tahan pintu masuk ke pusat ekopelancongan, membawa masuk spesis luar sgt bercanggah dgn definasi ekopelancongan.

Anonymous said...

Tak ada kena mengena dgn eko pelancungan la.. Tapi kalau dah tak setuju tu apa boleh buat.. alasan bodoh pun boleh guna juga kan.

Lepasni penentang sturgeon boleh berdemo kat putrajaya. Bantah kehadiran pelancung asing. negro dgn mat saleh ni spesis luar jugak. Mengganggu biologi org asal kuala tahan. dengar cerita sampai ada org tempatan yg dapat anak rambut putih. Hahaha haru sungguh.

Anonymous said...

syabas cikgu Lan kerana mendengar rintihan rakyat!!!xtau nk ckp ape melainkan berdoakan semoga Allah menghalang projek ini dari diteruskan demi kebaikan alam ciptaan Allah dan khususnya kehidupan rakyat kuala tahan

Anonymous said...

cukup2 la wahai zurik dan dompok... xkenyang lagi ke dgn kekayaan aok,, xkan sebabkn duit sg pahang pun aok nk gadai...guna lah akai sikit zurik... org mcm deme ni lah yg mnyebabkan umno bungkus..jgn berselindung di sebalik PM dan institusi raja.lmbat laun aok org jatuh ke tanah juga..

Anonymous said...

Bedal la...mende masaaloh ong...ong tu bodo supe same je ngan wzwh terr...ong ngat komeni duk menyalak desini aje???

Anonymous said...

Pembetulan...harapkan pagar pagar makan padi..bukan pegar..pegar tu sniri memg makan padi...buat mende nak harapkan dia...DBP sniri dah cek...pagar tu merujuk kepada org yg menjaga padi itu sniri..patut dia jga padi tu perumpamaannye sperti pagar..tp die yg amik padi tu buat makan sniri...awok tu yg kurang membaca sbnrnye...

Anonymous said...

cukup2lah memperbodohkan rakyat masyarakat dun tahan khasnya penduduk k tahan. ini masalah 1:50 apa faedah kpd org dun tahan. aku sokong ong lan mari dtg k tahan tinguk apa jadi pada air sungan tembeling dulu aku hirup giru jeh. skrg ni masak kena 14 kali tapi masih keruh lagi.

Ahmad said...

#Jangan Busuk Hati:

tak busuk hati. fikir dulu. kenapa australia tak bagi bawa masuk apa jua jenis kayu sekalipun bingkai gambar? kenapa new zealand tak bagi bawa masuk sebarang jenis buah? kenapa UK tak bagi bawa masuk buah dan segala hasil tani mentah? kenapa US tak bagi bawa masuk ikan kering, daging salai, buah-buahan, etc? di tasik di Great Lakes (USA) sekarang sejenis ikan carp telah mengambil alih keseluruhan tasik dan mengancam populasi ikan Great Lakes yang asal. asalnya, carp tersebut diimport sebagai ikan hiasan tetapi dilepaskan oleh pembeli.

Di Australia, katak yang diimport kononnya sebagai kawalan vector telah merebak dan tidak terkawal dan menjadi ancaman kepada binatang2 di Australia.

Saya bagi contoh 2 sahaja. saudari/saudara boleh cari sendiri kes-kes yang lain. Di Malaysia sendiri, lombong2 dan tasik kini dicemari dengan flower horn (kacukan cichlid dengan tilapia dan beberapa jenis ikan) yang menjadi invasive dan menganggu keseimbangan ekologi.

kenapa tidak diusahakan pembangunan ikan2 tempatan yang hampir pupus. contohnya di kuala kangsar, susah nak dapat ikan sungai walaupun jelawat sekalipun kerana pencemaran alam sekitar. bukankah bagus sekiranya ekologi kita dipulihkan dan kembalikan ekonomi penduduk setempat. apa kata pulihkan semula populasi patin, sebarau, kelah, temoleh, etc. walaupun tidak semahal sturgeon, itulah warisan malaysia. kita tidak pernah cuba mengkormesilkannya jadi potensinya tidak pernah diketahui. itu yang perlu kita lakukan. komersilkan hasil tempatan dan tingkatkan produksi hasil tempatan.

Anonymous said...

👍👍👍...Terima kasih En. Ahmad dengan pencerahan di atas. Harap semua faham dan dapat menilai dengan waras isu yang dibangkitkan.

Anonymous said...

Syabas En Ahmad semoga org Jerantut mendapat info tambahan disamping pencerokan Wan Zurit sebagai imbangan nilai. Sebagai info tambahan, sungai2 dan tasik2 di US pada satu masa dahulu ditakluki oleh catfish ( ikan keli ) sehingga diwartakan sebagai federal offence kpd sesiapa saje yg memiliki, mengimport atau melepaskan catfish ke sungai/kolam. Di Australia menjadi jenayah berat membawa masuk haiwan atau tanaman masuk kenegara mereka. Tujuan mereka tidak lain mahu mempertahan baka haiwan/tanaman dari dicemari species asing. Wan Zurit pula sokong bawak masuk sturgeon yg kesudahanya akan kongkek ikan patin, ikan kelah, ikan jelawat tempatan bukan DEMI kebaikan dan kemajuan ekonomi rakyat Jerantut. Pelik tapi benar.














nilai. Lagi satu info tambahan, satu masa dulu sungai2 di US ditakluki oleh catfish ( ikan keli ) sehingga diwartakan satu kesalahan federal ( federal offence ) memiliki atau nembawa masuk catfish ke US. Menyamakan pandangan tempatan Wan Zurit tentulah penentang2 di US tu bodoh dan gila. Tanya diri sendiri kenapa kamu hendak sangat ngan pojek telur ikan makan atas biskut tu

Rasional lah sikit said...

Bukan semua spesis luar tu teruk. Dan bukan semua spesis dlm negara ni baik.

Kalau nak buat ternakan ikan pirana memang logik kita bantah tapi sturgeon ni tersebut baiknya. Australia pun ternak sturgeon.

cakap tentang perosak.. Elok kita cerita tentang ikan toman. Hampir seluruh dunia haramkan toman. Tapi kita ternak.

Anonymous said...

Dompok,wan zuri, usin gampang dan kuncu2nya pengkhianat bangsa dan negara.

Anonymous said...

Wzwh apa gila sgt kat sturgeon tu? Ada share la tu..

Usin Gampang said...

kahkahkahkah! projek felda sokongan kerajaan untuk rakyat,tapi wzwh dn dompok jadi kambing hitam untuk di kutuk! tak apa tu,yang jadi mangsa wzwh,felda yangselamat dan teruskan projek tu!

bodohlah kenyataan anon bengong!

menyokong projek kerajaan dikatakan pengkhianat?

awaklah pengkhianat bangsa dan negara! pembangkang tegar yang tak suka apa aje yang kerajaan buat untuk rakyatnya!

jadi haramkan pelancong dari luar ke taman negarabiar pelancong tempatan aje yang dibenarkan masuk!

pelancong luar juga macam sturgeon kot? sebab beri kesan buruk kepada penduduk kuala tahan!

penduduk kuala tahan 98% terkena kejutan budaya angkara pelancong luar negara! kesan buruk kepada mereka ialah minum beer dah jadi budaya! beer dah jadi kopi dan teh.usah nafikan! berzina macam main putsal aje bagi anak muda kuala tahan! kalau ada kugiran dalam majlis kahwin di mana saja di lembah tembeling kita akan lihat budak kuala tahan masuk celah pokok sawit buat projek anak dengan pasangan masing2.esok pagi kita akan jumpa berlonggok tin2 carlsbeg angkara warga muda kuala tahan!

inilah yang menakutkan orang kuala tahan sekiranya ada unsur2 luar nak dibawa ke kuala tahan!

ikan sturgeon memungkinkan minda orang kuala tahan akan jadi biul terlampau! selamatkan orang kuala tahan dari menjadi bilu terlampau macam aki jalil dan lan hitam gemuk!!! kihkihkih!

usin malaun said...

usin gampang dah kena sumbat duit kat lubang berak dgn duit seringgit dompok.tu yg menyokong membabi toyok.senang cerita projek felda bawa ke felda bawala projek ni kat jengka12 untuk kebaikan FGV.

usin melaun said...

usin melaun makan tahi profesor mat katak! ngo dapat duit dari puak cina kiasu agar menghalang projek stegen ni macam lynas jugak! bodoh piang malaun ni pakai ikut aje! duduk diam kat feri tu!

usin malaun said...

kalau dah minum air kencing dompok tu tahi pun jadi nasi.Tgk apa dah jadi jerantut.Jerantut bandar lim ah chap.Peniaga2 pasar mlm lebih lg melayu ditendang sana sini.Jalan ke taman negara dah mcm muka dompok berlubang sana sini.hutan dah gondol sana sini dikerjakan dompok blum masuk yg projek sturgeon lg.Apa dah jadi projek bahlol labu sentral yg menghabiskan duit rakyat.Usin melaun,usin gampang,dompok dan penghulu zul perlu bertanggungjawab.

Yellow guess house said...

YB Parlimen Jerantut bantah peojet ikan stugeon di Kuala Tahan sebab beliau lebih maklum ini projet Felda yang sepatut nya di buat di kawasan Felda,DUN Tahan dan WZWH juga terlibat dengan projet ini dengan mementingkan keuntungan dengan menidakan sentimen dan kelohan orang2 tempatan,Pemimpin macam DUN Tahan dan WZWH sepatut nya di berikan undi tidak percara,sebab gagal memahami kehendak dan kepentingan orang2 Kuala Tahan.

Anonymous said...

hahaha...dah xde ikan lain ke nak bela...
pemikir politik???xlayak kot...
tapi pasal ikan sturgeon pun tak tahu bagus ke tidak...
negara luar punya tak mahu bela...
ada jugak orang malaysia nak bela...
ni nak menjahanamkan ekosistem malaysia...
banyak lagi ikan malaysia yang boleh dibela...sturgeon jugak dia nak bela...
fikir la masak2 ye...

Anonymous said...

Rasional la sikit

Ye, tengah rasional. Memang tak semua spesis tempatan baik, tapi spesis yang bakal dibawa masuk ni ada potensi menganggu ekosistem sekeliling.Jabatan ikan pun dah cakap. Sebab tu kena buat DEIA. Orang yang membantah ni otaknya masih jalan. Bukan sesuka hati membantah tapi kami sayangkan khazanah Malaysia. Dekat oi dengan Taman Negara. Kita tunggu je report tu nanti kita sembang balik ok

cik embun cikongket said...

tak dengar macam mana suku sakat dia mp mat lan tu . tu namanya kepentingan politik .selidik dulu sebelum cakap sapa mat lan dengan aki jalil tu ..

cik embun cikongket said...

BILA BORANG SAHAM FELCRA ULU TEMBELING DIBUKA KEPADA ORANG RAMAI NANTI KITA TENGOK SAPA YANG MELOMPAT DULU . SAPA YANG BERATUR DULU , SAPA YANG HADAP DULU . BILA PROJEK IKAN INI BERJAYA DAN KEDATANGAN PELANCONG YANG RAMAI NANTI SAPA YANG UNTUNG . KALAU NYA TERLEPAS KE SUNGAI TEMBELING KAN ADA PAKAR SELAM , PAKAR NGAREN , PAKAR BOMB IKAN . DIA ORANG GERENTI BOLEH MUSNAH KAN . NGAPA LA DEMA TAK BANTAH PROJEK BURUNG WALET TU , PENING PENING DEMA NI ..

Anonymous said...

Cik Embun

haaa. Awak buat la penerangan kat orang kuala tahan tu. Salah satu sebab orang bantah pun sebab takde proper penerangan. Bagi jaminan yang logik macam mana nak atasi masalah ikan ni. Sebenarnya buat je DEIA tu. Kenapa nak skip DEIA in the first place? Kenapa bila orang bising baru nak buat DEIA? Kalau ada conscience kat alam sekitar dah lama la buat before projek jalan. Saya bangkang ni memang bukan kepentingan politik sebab saya lebih cendurung menghormati ahli politik yang terbukti kewibawaannya atau kata lain saya bukan macai. Kalau takde masalah bila DEIA dah buat apa salahnya teruskan. Nak buat benda berisiko kena la ikut peraturan. Tu pun nak kena cakap ke

Anonymous said...

Cik Embun

haaa. Awak buat la penerangan kat orang kuala tahan tu. Salah satu sebab orang bantah pun sebab takde proper penerangan. Bagi jaminan yang logik macam mana nak atasi masalah ikan ni. Sebenarnya buat je DEIA tu. Kenapa nak skip DEIA in the first place? Kenapa bila orang bising baru nak buat DEIA? Kalau ada conscience kat alam sekitar dah lama la buat before projek jalan. Saya bangkang ni memang bukan kepentingan politik sebab saya lebih cendurung menghormati ahli politik yang terbukti kewibawaannya atau kata lain saya bukan macai. Kalau takde masalah bila DEIA dah buat apa salahnya teruskan. Nak buat benda berisiko kena la ikut peraturan. Tu pun nak kena cakap ke

Anonymous said...

Aku syak cik embun ni WZWH. Sebab orang kalau otaknya betul dah lama nampak perangai WZWH ni macam mana dan takkan setuju macam tu. Hahaha. Kesian kena back up diri sendiri.

usin malaun said...

bukan WZWH tapi mamat sewel yg dah disumbat lubang kunyit dgn duit

Anonymous said...

patutlah wzwh ni sepatuh mereng dibuatnya apabila ura-ura MP dikatakan nak membatalkan projek stergeon tu, rupanya wzwh ini ada udang disebalik batu, apa yang dikejarkannya ialah KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF CAVAIR PARK, inilah satu sifat kepentingan diri sanggup mengorbankan apa saja yang penting jawatan dan wang masuk poketnya, segala kenyataan MP yang mengatakan disokong projek tetapi mesti diangkat ke luar kawasan pelancongan taman negara disanggah dengan mengatakan MP tentang projek stergeon

Anonymous said...

org yang melalak sukong wzwh tu dapat apa, dapat dosa jelah dok mengata MP..