Nuffnang Ads

Pages

Monday, October 6, 2014

Kerajaan Negeri Pahang "Sudah Dijajah" Bila Dipengaruhi Orang Luar Guna "EIA" Menghalang Pembangunan Negeri Buat Pelabur Lari

WZWH anak jati Pahang.

WZWH tidak suka melihat Kerajaan Negeri Pahang "dijajah" dipengaruhi orang luar guna EIA @ DEIA menghalang pembangunan negeri boleh boleh buat pelabur lari.

WZWH bagi 2 kes terbaru:

Projek Lynas sepatutnya tidak perlu EIA. Tapi bila lihat ramai NGO Alam Sekitar dan parti politik pembangkang menentang, Kemudian buat DEIA, panggil lagi pakar nuklear dan atom agensi antarabangsa.

Walau DEIA memberi keputusan positif. NGO Alam Sekitar dan parti politik pembangkang tetap menentang. Proses ini membuang masa dan wang pelabur.

Projek Sturgeon Kuala Tahan 50 ekar (yang cadang buat cuma 30 ekar). Tidak perlu EIA sebenarnya tapi DOE @ JAS kerana terpengaruh dengan NGO Alam Sekitar kononnya suruh pemaju buat DEIA.

Tak patut. Melambatkan masa dan meletihkan pemaju. Kalau pemaju tidak sabar pemaju boleh lari. Dan banyak projek lain kalau macam ini ramai pelabur angkat kaki lari.

Ini menghalang pembangunan negeri Pahang!

Kerajaan Negeri Pahang "sudah dijajah" bila mudah dipengaruhi orang luar guna EIA @ DEIA  menghalang pembangunan negeri boleh buat atau berisiko pelabur lari.

Kes Sturgeon. Mesyuarat MMK EXCO Pahang panggil orang luar.

Orang luar ini kononnya NGO Alam Sekitar.

Di Johor, Kerajaan Johor tidak pakai orang ini kerana suka menentang projek-projek pembangunan di negeri Johor.

Orang ini satu masa dulu laku di Terengganu.

Ada projek pulau bebas cukai di Tasik Kenyir. 

Sebab orang ini menjadi consultant. Dilantik menjadi consultant buat projek itu tapi tidak pula ada EIA!

Orang ini suka buat kecoh dan gempar mempengaruhi orang kampung guna anak-anak buahnya.

Jika dibagi projek sebagai consultant , orang ini akan menyokong projek itu. Tidak buat EIA pun tidak mengapa.

Di Johor, orang kampung dibayar oleh kerajaan asing untuk memprotes dan menentang projek pembangunan.

WZWH suka ketegasan Sultan Johor dalam menangani orang macam ini.  Sila baca copy n paste dibawah....




In his officiating speech at the opening of the Johor state assembly on May 31 2014, Sultan Ibrahim  stated that EIA is required for projects in the state, but went on to say: "But unfortunately, there are irresponsible quarters who use their power over the EIA as a weapon to prevent development that is not in their interest.

"Why are there quarters taking their own sweet time and deliberately delaying the approval? Such action obstructs the state's development and cause investors to run elsewhere.

"Johor is the right of Johoreans and only Johoreans know the situation and needs of Johor.

"Why should there be outsiders who try to interfere and teach us about what we should do in our own state?"

Sultan Ibrahim then called on the state government to take over jurisdiction of preservation of the environment, citing that it is closely related to land and water matters that fall under the state.

The Department of Environment, a federal agency, oversees all EIA matters.

8 comments:

Anonymous said...

dato,

ape ko meracau ni... bagi dalil dan hujah bile berbicara benda yg penting dan akan mempengaruhi masa depan. bukannya emo - amenda 'meletihkan' pelabur kalau ikut procedure? ape jenis pelabur yg dato nak bawak ke pahang ni...

dlm kedua2 kes contoh, memang wajar kena buat laporan alam - gile ape, nak ulang kes tasik merah ke - dlm kes lynas tu, kompenimitu nazak seblm dtg ke Malaysia dan dah kena kad merah kad cina... cuba kaji sikit tapi takpe, lynas dah sampai dah - lepas ni, kita managung jea akibat die dan masa tu kita paparan kata2 dato sebagai contoh yg tak boleh diikuti...

dlm kes ikan sturgeon ni - sama gak, kalau nak kena bina infra [sebab ikan ni nak kena idup dlm alam die dan alam kat malaysia tak sesuai] utk menjayakan prjk telor strugeon, apa salah nya buat kat kuatan ke.. napa nak kat hutan.. oh yeah, kat pekan takde balak? tak ke gitu..

lepas tu nak berleter pasal kena jajah... apa punya skrip dah..

sebenarnya korang tak reti, tak reti nak manage -,tu jea.. nasib baik aku bukan umno yg berpangkat, bukan ahli pun.. kalau tak, teruk aku kejakan korang kalau cara dgn hasil keja korang camni.. gerenti aku akan kata "you are fired!!!" and i dont care u dato ke idak!!!
korang mmg dah FAIL

Kerajaan pusat korang, negeri korang dgn jawatan tinggi dan senior dlm gomen pun hampir semua korang empunya - tapi tak reti nak manage.... prjk serupo tak stat !! maknanya mmg korang "ptui!!!"

Anonymous said...

Alahai anon pembangkang bodoh ni.. Projek ni usaha pemimpin jerantut .. Apahal pulak nak buat di kuantan atau pekan.. Pemimpin jerantut mestilah nak berjasa pada penduduk jerantut. Pekan, kuantan masing2 ada wakil.. pandai dioranglah cari projek untuk tempat diorang.

Anonymous said...

Dis pojek ekcherli good. Dont belif wait after 5years. Make sure u keep all write-ups of supporters of dis pojek and reproduce them after 5 years. By then they would have other excuses to offer. Sure good one for the supporters.

Anonymous said...

Sama gak ngan projek kat Kuala Tahan tu...ko bukan orang Kuala Tahan...x payah nk sibuk sgt. Tp sbb ada masyuk poket tu ko dan konco² ko sibuk sgt. Tak yah nk ngata org lah... Tengok cermin la woi...

Anonymous said...

sopalertu...kononnak buat projek berskala besar datanglah hokbguka suku swakat dari felda nok joinsekali naok kedarah untuk masok free poket. shaman kat felda tu merudun tapi kok mane pung nok tipu orang ,melayu lah tuh gitu jugelah bok tipu orang ulu tembeling basa makaan "h%6%#@$"...

Anonymous said...

Anon 3:28 AM

Alahai, baru keluar dari tempurung ke? itule lama sangat tak mau belajor... ni nak bagitau sikit, mana ade adun boleh berjasa kpd penduduk guna projek dah... isk2, belajor lagi... Adun takde budget titik nokhta. ade paham tak?

elaun takat RM5,ooo pastu peruntukan dari UMNO takat sejuta nak buat projek amenda... abis gitu2 jea... ade paham tak? brp initial kos utk project ikan nii? ratus juta kan.. ape gilo adun bole hulur @ ade dana byk tu.. ade paham tak?

so jgn perasan ini projeck adun - Adun takde Budget, ade ayor liur jea, ini projeck FELDA!!! project owner adalah felda dan bukan adun tapi yg kepoh adun yg takde share pun dalam skim ikan ni kecuali nak % jea... inilah masalah kite, project owner tak tampil ke depan - yg dia hantar si badut2 adun ni yg ikut law takde kepentingan hitam putih, takat menyalak jea..

Felda - maju ke depan dan nyatakan pendirian anda tentang investment ni... awat diam ke mmg korang tak setuju tapi dah kena pulas tapi tak setuju gak, so buat bodoh jea.. biarkan si badut2 ni meroyan, hahaha - baru ade paham.

Anonymous said...

bendalah kau orang ni! ikan pun kau orang tentang! sturgeon ni serupa aje dengan kelah,jelawat dan patin! semuanya anak beranak ikan belaka!

ikan mengancam alam sekitar?ikan ni ada radiasi ke? bengong punya mentaliti!

arak tu lagi bahaya dari sturgeon! tapi hak itulah yang jadi minuman asasi penduduk kola tahan!

arak tu menghasilkn dosa besar! kenapa penduduk kuala tahan tak demonstrassi menentang perbuatan minum arak di kuala tahan?

nak tanya profesor meketab:

1.nyatakan bab mana ikan ni boleh menyebabkan gangguan kepada ekopelancongan.

2.bab mana ikan ni menyebabkan terancamnya kelestarian taman negara.

3.bab mana ikan ni boleh mengancam ekosistem.

jangan cakap hanya pandai guna istilah2 tersebut tapi tak tahu kaitannya dengan ikan stuegeon!


masalahnya peduduk kuala tahan nampak sangat bodohnya bila mengikut sangat kata2 NGO alam sekitar yang dah di ketahui umum di biayai oleh pembangkang untuk mengganggu setiap projek yang dirancang kerajaan!

kepada adun tahan dan kerajaan negeri,kalau dah penduduk kuala tahan sendiri tak mahukan projek untuk kebaikan mereka tak payahlah bersusah payah utk mereka.biarlah mereka sendiri menyelsaikan sendiri masalah hidup mereka kerana mereka cerdik2 belaka!

banyak lagi kampung lain yang perlukan perhatian! aku naik menyampah bila adun tahan terlalu menumpukan kepada kuala tahan!


itimewa sangatkah kuala tahan tu! pelancong semakin berkurangan datang ke situ.dah tak ada daya tarikan lagi.binatang semakin berkurangan.pelancong dari luar negara ternyata tertipu bila mana yang dicanangkan kepada mereka hanyalah iklan semata!


adun tahan!

berilah perhatian kepada kampung2 lain.tinggalkan aje kuala tahan tu,tak guna yb bersusah payah terhadap orang yang tak tahu berterimakasih. yb bawak projek yb juga ditohmah memenuhkan poket yb.

yb anak peneroka.apa salahnya yb berpindah ke dun pulau tawar.kami sntiasa menyokong yb! tinggalkan dun tahan, dun yang dipenuhi manusia cerdik sombong tu!

kuala tahan hanya mampu bertahan sehingga tahun 2025. lepas tu kuala tahan dah tak ada apa2.hanya dipenuhi kaki arak dan kaki syabu!!!

awang cadoi said...

ingat pulau tawar bagus sangat ke.kaki penangih dgn kaki lokap pon banyak.lebih2 lg bdk felda.