Nuffnang Ads

Pages

Monday, March 17, 2014

Alert...Focus...Respond...F-15 @ Sukhoi Patut Terus Kejar MH370!




Radar military TUDM dapat kesan MH370 berpatah balik dari  Vietnam ke Malaysia. Apa budak-budak radar kita patut buat?

Biasanya jika jet pejuang asing mula masuk ruang udara Malaysia sudah pasti F-15 dan Sukhoi terus kejar halau jet pejuang asing keluar.

Pagi Sabtu lepas budak-budak radar tahu pesawat komersial u-turn.

Sepatutnya budaya alert, focus dan respond disemat dalam TUDM.

Kenapa pesawat komersial u-turn?

Macammana kalau pesawat komersial itu dihijack?

Apa akan terjadi kalau pesawat komersial itu dihala ke KLCC atau Sri Perdana?

Budak-budak radar patut cepat-cepat beritahu superior, bos dsb. Ini takut lapor, patut perlu alert, focus dan respond.

Suruh aje budak-budak jet fighter cepat-cepat pintas terus escort MH370, authorisation kemudian sebab time is precious.

Tak ada sebab bos airforce  hendak marah kerana bertindak mahu jadi hero!

Ini 5 hari baru nak rewind data. Adus...lambat bangat. Sudah terlambat.

Ini buat pemimpin negara malu. Ini buat kos SAR mencecah beratus-ratus juta melibatkan 14 negara.

Ini melibatkan juga inteligentsia kita baik military dan polis. Perisik kita tidak bersedia.

Kerana apa?

Tidak alert

Tidak focus

Tidak respond

Sistem pertahanan kita baik military, polis, inteligentsia, imigresyen, perlu dirombak dan direstructure.

Adakah menteri-menteri pun perlu dirombak?

Hanya 3 perkataan mudah sahaja:

ALERT

FOCUS

RESPOND

These three words can make a difference.

8 comments:

Anonymous said...

SETUJU... TETAPI KEBANYAKKAN PEGWAI KERAJAAN MEMANG MACAM TU. TERUTAMANYA KALAU DAH BERKIBLATKAN PEMBANGKANG. BUAT TAK TAHU AJE DAN MACAM SABOTAJ PUN ADA. PALING TERUK DI JABATAN AGAMA ISLAM NEGERI-NEGERI DAN JUGA JAKIM SENDIRI.

Anonymous said...

Nak cari MH 370 tu senang aje?cari aje kat mana mana kawasan tentera udara US adalah kapal tersebut kat sana.

Anonymous said...

Kenapa tak WZWH yang pergi tanya budak2 tu..kenapa alert..kenapa tak fokus dan kenapa tak bertindak balas??

Rasanya kita akan lebih dpt jawapan terperinci..tak guna jadi keyboard warrior..

"Berada di tempat diaorg..baru kita tahu apa diaorg buat"

Dari situ nilai

Anonymous said...

wah sedap mulut saja cakap ye!! kamu tahu ke radar yang kita dah detact cuma tak boleh di publish saja untuk tatapan umum?? cakap senang la ko p buat tengok kerja sebagai pembaca radar!!! kalau tak tahu apa2 tentang askar tutup saja mulut ko!!! ko masuk dulu askar baru ko tahu, jangan cakap pnadai ja dalam alam siber ni..

Anonymous said...

Orang jadi blogger kita pun nak jadi blogger..org cerita isu semasa..kita pun ikt cerita isu semasa..tp syg..cerita yang tak ada point..ckup la ulas isu semasa..ulas cerita2 umno jerantut sudahla..jgn malukan diri sndri dengan penulisan yang buat org lain rasa nak maki..salam!

Anonymous said...

Sukhoi tak boleh terbang malam.

Anonymous said...

malaysia x ada f15,yg ada f5

Anonymous said...

Bila pembangkang kata menteri lembik orang umno marah,orang umno dan kerajaan ubn serta zahid hamidi hanya tau nak tangkap pembangkang je kerja dema,tula sebab dema tak ambik port sangat keselamatan negara,sampai paper kluar artikel tudm ingat mh370 berpatah balik,kira senang la jd tentera main ingat2,kalau begitu aku nak bawak kereta jiran,pastu accident,bila repot jwb kat polis saya ingat kerata saya abg polis,kahkahkah,kelakar kerajaan malaysia ni