Nuffnang Ads

Pages

Monday, March 17, 2014

Malaysian Central Intelligence Agency (MCIA)

Ini yang WZWH mahu cadangkan kepada DS Najib. Kita kena restructure dan reengineering inteligentsia Malaysia. Kita mahu transformasikan badan risikan Malaysia.

Sekarang apa yang kita ada:

  • Polis-SB
  • Military-Defense dan Kor Risik Diraja
  • JPM-Research Division
  • PTD officers-some

Bagaimana kita menilai sendiri standard performance units intelligentsia kita?

WZWH bagi 2 contoh mudah:

Kes 300 gerila Sulu yang kurus kering boleh menceroboh Sabah 
Kes hijack MH370 yang boleh diselesaikan pada peringkat awal

Kalau King Ghaz masih hidup, Tun Ghazali Shafie akan cakap aokme seme gagal!

Dulu krisis macam Kempen Ganyang Malaysia, Komunis, 13 Mei, terroris boleh diselesaikan.

Bila Malaysia semakin makmur dan aman, komuniti intelligentsia Malaysia semakin complacent.

Comfort zone membuatkan mereka selesa dan santai.

Di setengah division, consultant mengambilalih tugas-tugas mereka.

Negara amat perlu komuniti intelligence yang competent, alert, focus and respond.

Perkembangan drastic teknologi masa kini dan masa depan boleh buat intelligentsia kita obsolete.

Bila itu berlaku Malaysia senang ditipu, diperbodohkan dan diperkotakkatikkan.

Intelligence bukan saja hal pencerobohan dan  ancaman tentera asing mahu pun rampasan pesawat tapi yang lebih utama intelligence peluang-peluang perniagaan dan perdagangan Demi wealth creation and economics development of Malaysia.

Sebab itu kita kena rekrut kalau ada 10 pelajar Malaysia yang bijak pandai, kita perlu pilih 7 pelajar untuk menjalankan agenda intelligentsia negara.

Demikian mukadimah the Malaysian Central Intelligence Agency.

2 comments:

Anonymous said...

Dah lama sepatutnye malaysia ni ada pemimpin yang layak..dan sememangnya layak..bukan hanya sekadar "tahu buat kerja" serta "tahu mengampu shj" layak yang sebetulnya adalah mereka yang mempunyai kelayakan dalam mengendalikan semua aspek..kerana pada zaman kami kini kami tidak lagi gunakan sijil beli atau dapat dari mana2 agensi...we been there..we learn!

Anonymous said...

dahulu masa zaman komunis risikan kita amat mantap, polis dan tentera unit risik sentiasa aktif dan amat aktif, amat bisa dan digeruni ..

zaman berubah, komunis kono letak senjata, unit risik kita seolah dah hilang cabaran , hilang ghairah,
semua duduk diam , ada hal barulah gerak, kena ketuk baru bangun, pasal apa?
kerana kita dah aman katanya, kerana semuanya lebih sibuk buat kerja part time, jual kuih buka pelbagai bisnes

kerana berada di zon selamat katanya ,
lalu kita pun lena diulit mimpi,

sebab tu sekarang kita sering bolos dan sering dibolosi , terlalu mudah untuk membolosi negara ini , dari utara ..siam dan myanmar, vietnam, semua masuk !

dari selatan, lagilah berduyun,
sabah dan sarawak jangan cakaplah, dah berapa kali kes tembak dengan askar polis, cuma tak masuk paper dan TV ,

diharap pemimpin yg ada, PM Najib ..tolong buat sesuatu , kena aktifkan dan bangunkan sistem perisikan negara sesuai dengan cabaran zaman