Nuffnang Ads

Pages

Friday, May 8, 2015

The Economy Of 1MDB VS The Politics Of 1MDB




1MDB berurusniaga mahu maximising profit. As a separate legal persona-1MDB ada aset-tanah untuk dijual. Tanah ini prime area. Big korporat ramai berminat. Maka TH Property berminat mahu beli tanah itu.

Kenapa ahli-ahli politik baik dari kerajaan dan pembangkang bising menyoal menentang urusniaga ini? Malaysia bukan negara komunis. Malaysia mengamalkan 'laissez faire' ekonomi.

The economy of 1MDB yang fundamental buat bisnes bukan the politics of 1MDB yang dimainkan sentimen oleh Mahathir, Mahayuddin dan KJ. The rest pemimpin pembangkang join the bandwagon.

Kenapa mahu bunuh 1MDB yang mahu bisnes? 1MDB bukan orang politik. Adakah membunuh awal 1MDB adalah satu cara mahu sabotaj inisiatif ekonomi yang mahu digerakkan oleh PM?

Here goes the business dealing...

Isu pembelian tanah TRX oleh Tabung Haji

1. Tanah dibeli pada harga RM188 juta. Kos pembangunan TH untuk bina SERVICE apartmen nanti ialah RM462 juta. So, total kos kepada TH ialah RM650 juta.


2. Gross development value yang diunjurkan oleh TH ialah RM828juta. Projek siap dalam tiga tahun. Dengan mengambil kita kos RM650juta (tanah+pembangunan), pulangan kepada TH ialah 21.5% Atau 7.16% setahun.


3. Memang betul TH bayar up front 100%. Selalunya pembeli bayar 10% dulu dan selepas semua urusan pembelian dan urusan pindah milik selesai 90% akan dibayar. Tetapi dalam kes ini TH bayar 100%.


4. TH berpendapat tanah itu begitu strategik dan harga RM188 juta itu adalah diskaun lebih kurang 20%. Dan TH tidak mahu tanah itu dibeli oleh pihak lain. Walau bagaimanapun TH desak 1MDB untuk bagi cagaran dan Security untuk pembayaran penuh RM188 juta itu kerana jika urusan pindah milik tidak berlaku, TH akan kerugian. 1MDB telah "mencagarkan" kepada TH sebidang tanah dalam TRX yang telah ada geran dan bernilai 1.7 kali lebih dari tanah yang dibeli oleh TH itu (nilai tanah cagaran itu ialah sekitar RM300juta ++).


Tanah cagaran itu telah pun di caveatkan di pejabat tanah oleh TH. TH mempunyai "First Right OF refusal" terhadap tanah cagaran itu. Maknanya tanah cagaran itu akan jadi milik TH jika tanah yang dibeli itu tidak menjadi.


Tanah cagaran itu terletak dalam TRX juga.


5. TH ada dana pendeposit sebanyak RM56bilion. Tahun lepas dividen yang diberi ialah 25%. Nilai dividen tahun lepas yang diberi kepada pendeposit ialah RM3.25billion.


6. Dividen sejak 2009 ialah seperti berikut. 2009 (dividen 5%, nilai RM1.1b), 2010 (5.5%, RM1.3b), 2011 (6%, RM1.7b), 2012 (8%,RM2.5b), 2013 (8%, RM2.6b), 2014 (8.25%, RM3.25b)


7.Maknanya Kalau angka untuk tahun 2014 dikekalkan tahun ini, TH kena cari keuntungan sekurang kurangnya RM3.5 bil setahun iaitu RM3.25b untuk dividen dan RM150juta untuk subsidikan kos naik haji. Ini tak masuk kos operasi TH.


8. Berikut adalah pecahan kemana dana TH digunakan. 50% dalam ekuiti, 20% fixed Income, 20% dalam Property dan 10% dalam bentuk cash Or cash equivalent.


Madness kegilaan membantai 1MDB adalah tidak adil kepada the economy of 1MDB.

1MDB punyai banyak komponen-komponen yang dari long term boleh menjana keuntungan ekonomi.

Banyak pelaburan besar terlibat yang tidak boleh terfikir oleh Mahathir.

Kenapa mahu sabotaj apa yang PM mahu buat mengerakkan inisiatif ekonomi bagi kepentingan negara?

4 comments:

Anonymous said...

Rakyat telah dikelirukan dengan sengaja oleh pihak2 tertentu. Org Melayu juga takut dengan angka yg besar2 especially hutang. Justeru tugas 1MDB, perbetulkan dan stabilisekan ekonominya serta kurangkan loan. Berikan penerangan yg berterusan mengenai tindakan yg diambil dan mengapa. Tunjukkan keuntungan yg diperolehi. Inshallah mereka akan faham dan boleh menerima.

Anonymous said...

awak kat mane?
awak, awak kat mane?

eh, silap..

duit, duit oh duit kat mane?, kat mane? kat mane?

hambik korang... ape punya bangang -,org melayu takut dgn angka yg besar2 - bangang betul!! pasal tu org suroh pi sekolah... Iqra - baca !!!!

Sekarang ape jadi dgn Tabung Haji.. siti nurhaliza pun meluat dah... nah tambah satu lagi, PROJECT 3B tau tak? yg 1mdb menang tapi takleh nak buat sebab ... duit kat mane? duit kat mane?
last2 tnb kena buat... ini baru sikit...

Bangang kat mane?
bangang, bangang kat mane?

Anonymous said...

asudah kantoi...

jap tak beli...
jap dah beli... full settlement tu.. 100% abis
jap dah,jual

semua sebelum arimahad...
hahahahahahahahahahaha

jap lagi nak buat statement
jap lagi nak buat kajian
jap lagi nak buat penjelasan

hahahahahaha

kiasfansuri said...

salam, inilah masalah bila segala isu dipolitikkan. rakyat yang bodoh percaya sahaja apa yang dr mahathir kata. bukankah taat pada pemimpin adalah salah satu tiang agama? melayu ni memang bodoh, tidak boleh berfikir. memang bettullah lim kit siang kata nilai melayu cuma RM50.