Nuffnang Ads

Pages

Sunday, May 27, 2012

Untung Rugi Bersih 3.0 Mengikut Perspektif Politik


Ulasan Bersih 3.0 sebelum ini ditafsir mengikut pandangan politik. WZWH tidak mahu menulis panjang lebar mengenai polemik Bersih 3.0 ianya jelas BN tidak sokong dan Pakatan Rakyat sokong. Bagi golongan atas pagar pula mereka akan buat keputusan pada hari PRU 13.

Sekarang Bersih 3.0 ditafsir mengikut perakaunan juga tidak lari dari perspektif politik. Mari kita lihat tafsiran perakaunan masing-masing.

Jika kerajaan mahu saman Bersih 3.0 maka angka perakaunan diberi di Mahkamah. Lalu kerajaan menilai kerugian sebanyak RM122,000. Penilaian ini berdasarkan kerosakan harta benda akibat rusuhan Bersih.

Mengikut Perakaunan Menteri Wilayah Raja Nong Chik, kerugian termasuk:

  • Pelaburan dari Korea RM20 juta-Pelabur Korea tidak jadi melabur selepas apa Bersih 3.0 buat.
  • Kerugian kos membaikpulih RM300,000 oleh DBKL.
  • Kerugian penjaja kecil RM200,000

Menarik DAP kata penjaja kecil boleh untung besar. Ramai pemimpin Pakatan Rakyat kata mana-mana penjaja yang bukai gerai atau kedai pasti untung besar sebab ramai penyokong Bersih 3.0 menyerbu!

DAP kata pemimpin Persatuan Penjaja Kecil KL yang menawarkan friend FB Bersih 4.0 Peace Lovers jika mencapai sasaran friend yang ke 150,000 dan ke sejuta akan diberi cabutan bertuah kereta mewah BMW dan Lamborghini akan untung hampir RM40 juta!

Keuntungan itu dikira begini:

150,000 pengunjung belanja RM50 di mana-mana kedai penjaja = RM7.5 juta ( RM50x150,000 ).

Setelah ditolak kos BMW RM220,000 dan kos operasi RM2.25 juta maka untung = RM5,030,000

Bila Facebook mencecah sejuta pula maka keuntungan = RM33.8 juta seperti kira-kira dibawah:

RM50X 1,000,000 = RM50 juta tolak kos Lamborghini RM1.2 juta serta kos operasi RM15 juta.

Maka untung hampir RM40 juta ( RM5,030,000 + RM33.8 juta )

Cerdik sungguh DAP kata Bersih 3.0 boleh beri untung besar kepada penjaja kecil dengan menuduh Persatuan Penjaja Kecil KL ambil kesempatan!

Itu belum impian DAP menjadi kenyataan bila mahu Perdana Menteri bukan Melayu sudah tentu semua orang boleh untung!

7 comments:

Anonymous said...

jangan sesekali beri bangsa lain naik jd pm.abis dipijak bangsa kita dek bangsa lain nanti.mane melayu yg sokong bangsa lain tu cuba datang kl ni keje dgn bngsa tu.haha kita ada degree jd supvisor je.dorang ada srp jd manager..takat kilang je dia nk berkuasa takpe.tapi kalau negara ni dia nk berkuasa jangan nak mimpi.nanti jd mimpi ngeri.

Anonymous said...

Must teach AMBIGA a lesson .Thanks to the PDRM for the swift action.As what Mahathir said Bersih is a preamble to more violence from the PR supporters to create more havocs when they lose the PR13 ,a justification of unfairness konon.Thanks for the troubles created during your stupid street rally.You broke the law you face the music.Go to hell with Anuar.You don't deserve to be a PM.PR will lose the election thumbs down.The ambitious Karpal wanted a non- Malay to be a PM.Since when the silent majority think the same. DAP itself is undemocratic.Malays will reject DAP for sure.

Anonymous said...

I have no problem having DAP.They make a good opposition but will not be a good government.DAP Lim Kit Siang and Karpal have both been OPPOSITION all their political life and soon that naive LGE will follow suit, a good pembangkang.Guess that is what they are good at ,pembangkang.that pembelot Melayu Ariff suddenly become noticeable and known for the wrong reason.poodah..! BN will prevail for their track record,nothing else.

Anonymous said...

Kesian peniaga peniaga kecil yang rata rata bumiputra berniaga dicelah celah lorong mencari rezeki.For F*&k sake buat lah Bersih jahanam kau tu dalam tenpat tertutup macam sambutan 66 tahun UMNO di bukit jalil.Itulah cara yang paling Bersih .Barulah gentleman.Bersih adakah kerja Bodoh dan kotor untuk orang yang takut kakah pilhanraya.Belia tetap tolak Pakatan Rakyat yang mahukan pulsk DAPig Lim Guan Eng jadi PM Malaysia kata Kapal Sink ! Boleh dan setuju ke ?.

Anonymous said...

hidup MelaYU, hidup MeLAYU heeee, juang apeeee d Jelantutttt pun terukkkkkk, jalan terukkkk, YB telukkkk

Anonymous said...

Salam & salam sejahtera to all .... Topik hari ini bg saya anwar lah punca keganasan... Dia salahkan umno, umno kata mrk provoke... Apapun bacalah kata kata saya di bawah :

1) agenda parti kelentong rakyat (pkr) / pemusnah keamanan rakyat (pkr lagi) / pr (pembohong rakyat) ....saya pernah ikuti beberapa ceramah golongan pelik ini dan apa yang pastinya agenda terhadap pembangunan islam / bumiputera = o..... Tengok statement karpal singh yang mengwar warkan kalau pr perintah, pm bukan melayu akan dilantik .... Ada ke di cantas oleh anwar ibrahim = tiada...adakah di cantas oleh azmin ali, nurul izzah,, datin sri wan azizah, ambigila, lim guan eng, lim kit siang.... Tiada sapa yang mencatasnya..... So how... To all muslim / bumiputera fikir fikirkan lah........... Isu hudud...dap dari dulu hingga kini masih menentangnya... Isu rumah urut di selangor yang bertambah banyak... Isu murtad dan lgbt....kenapa anwar ibrahim atau azmin tak nak buat press statement menentang benda benda ni...oh terlupa mereka ni pun ada kes yang tak bermoral, very unislamic.....to all muslim & bumiputera renungkanlah.

2) saya juga pergi ke beberapa ceramah pr / pkr...... Isu mereka lebih kepada menyerang individu individu tertentu dan berat kepada mengutuk umno..... Tapi isu yang membuka minda atau membaiki minda rakyat langsung tiada..... Masalah trafik jam, isu bekalan air bersih, isu menambahbaikkan ekonomi, reduction of fuel price, isu rasuah, isu cara cara mengurangakan kadar jenayah, rancangan menaiktaraf hidup rakyat, how to increase our export....langsung tiada.... Kalau mereka perintah maknanya mereka hanya akan meneruskan penambahbaikkan yang telah di mulakan kerajaan (masuk dengan goyang pungguk je)... Anyway the point is mereka tak tahu nak mengutarakan isu isu ini kehadapan melalui ceramah mereka sebab tiada issue for them.....

3) statement oleh walll street journal yang kata anwar harus bertanggungjawab terhapad chaos semasa bersih 3 pada april lepas.... (kenapa tiada dalam yahoo - - kena sensor ke ???)....anwar tak buat pun press statement atau menyaman wsj.... Isu budak penyokong lgbt dari kanada tu, kenapa anwar ibrahim atau azwan ali tak mengutuk golongan ini secara besar besaran...contohnya melalui media...??? Kenapa berdiam diri...... ataupun you all ni memamg tak bermoral...

4) penglibatan pelajar dalam politik..... Ini memamg peluang besar si anwar ibrahim dalam mempengaruhi pelajar melayu untuk berjaya dalam mengucar kacir kan negara.......... Siapa pengasas dan pembuat polisi ptpn.... Si dia lah anwar ibrahim.... Siapa yang akan rugi jika tak bayar....rakyatlah...ingatlah it's the tax payer money used.............and jika tiada ptpn ramai pelajar bumi tentu sangkut...sebabnya economically malays are still behind....baik kita melayu cari cara membangunkan diri dari mendengar ceramah yang tidak berisi....

5) kenapa anwar tak cantas ummi hafilda???? Senyap je,,,... Why ???

anyway to all muslim / bumiputera... Perhatikanlah gerakkkan pr / pkr / bersih 1 - 3,,,,,,, apa agenda sebenarnya.... Nasihatku janganlah terpedaya dengan kata kata mereka ini.....susah orang kita nanti di masa hadapan.............

Anonymous said...

bersih 4 dapat sokongan dari siapa?
slogan "bersih" adalah untuk semua rakyat malaysia..