Nuffnang Ads

Pages

Thursday, August 9, 2012

Masa Depan Politik Malaysia Post PRU 13 Apa Kesudahannya?


Tiada pakar politik dunia boleh beritahu rakyat Malaysia apa kesudahan masa depan politik Malaysia post PRU 13.

Hanya rakyat Malaysia yang tahu....

Samada kita mahu kerajaan baru post PRU 13 menjadi lemah dan semakin lemah atau kita mahu menyelesaikan 'once for all'.

Kerajaan semakin lemah dan hancur negara seperti Arab spring memporakperandakan negara-negara Arab.

Demi memenuhi agenda global 'political change'.

PRU 2008 buat Pakatan Rakyat dapat 5 negeri. PRU 13 mampukah BN selepas Malaysia merdeka 1957 bertahan?

Kepimpinan DS Najib menampakkan pembaharuan beliau yang tersendiri:

  • Siri pembaharuan ekonomi
  • Pembukaan sektor ekonomi
  • Pemansuhan ISA.
Kepimpinan negeri-negeri dikuasai pembangkang membuatkan rakyat bertanya bolehkah pembangkang mentadbir negeri dan seterusnya Putrajaya.

Pengundi muda berjuta ramainya akan mencorak kerajaan post PRU 13.

Pengundi terbahagi kepada:
  • Penyokong totok BN
  • Penyokong totok PR
  • Penyokong atas pagar
Trend pengundi bukan-Melayu terutama orang Cina kecenderungan menyokong PR. Ini boleh buat MCA, MIC, Gerakan berkubur.

Ini senarionya:
  • BN menang majoriti tipis tapi tiada wakil bukan-Melayu.
  • PR menang majoriti tipis tanpa sokongan majoriti Melayu.
  • Parlimen tergantung.
  • Sabah atau Sarawak melompat kem saat akhir menjadi 'king-maker'
Senario ini boleh mengakibatkan peralihan kuasa sama ada secara aman atau huru hara itu semua kemungkinan.

Pilihan terbuka luas kepada 13 juta pengundi PRU 13.

Peralihan kuasa di Indonesia dari Suharto kepada beberapa presiden tidaklah secara aman, licin, lancar dan huru-hara seperti imej buruk dipersada antarabangsa, rusuhan anti orang Cina, pengeboman Bali, konflik Islam-Kristian.

Jika PR menang majoriti tipis PR 13 belum tentu perubahan besar boleh dilaksanakan kerana politik yang tidak stabil.

Tawar menawar antara BN dan PR memikat ahli parlimen dan ADUN melompat kem akan berleluwasa berlaku.

Yang jelas, kemenangan yang decisive bagi BN membolehkan DS Najib mendapat mandat rakyat dan berakhir kareer politik Anwar Ibrahim.

Kemenangan yang decisive bagi PR boleh melemahkan kedudukan DS Najib dalam UMNO dan kepupusan MCA, MIC dan Gerakan.

Kemenangan 50 % BN dan 50% PR pun tidak baik kerana kerajaan akan semakin lemah.

Jika rakyat mahu lihat kerajaan post PRU 13 yang kuat dan boleh berdepan dengan politik antarabangsa dengan yakin maka buat pilihan sekarang:

  • Nak bagi BN bagi sepenuhnya
  • Nak bagi PR bagi sepenuhnya
Tiada konsep 50-50 atau 49-51 atau 51-49.

16 comments:

Anonymous said...

Bolehkah Amenur berubah ?
Bolehkan penyokong Ameno berubah?
Bolehkah keburukan Ameno berubah ?

Jawapannya .....................

Anonymous said...

sy sokong pr tahun ni..agar melihat perubahan baru..tp jangan risau ya saudara..kalau pr tak mampu buat mcm umno hari ini..pasti 1 hari nanti sy akan undi umno balik..insyallah..

Anonymous said...

Yang penting Rakyat menang dan demokrasi berejalan dgn lancar.

Tak boleh kata Demokrasi berjalan lancar hanya bila BN menang saja.

org bermaruah said...

saya tak berani nak sokong PR takut ternoda dan di noda.tau tau je pemimpin PR tu kaki tut.biar la aku umno je la.selamat sikit maruah aku.

...ahli umno 124.... said...

maap cakap... wzwh ini asal bolih menulih udah lee!!!

Anonymous said...

Yang bestnya blog wzwh ni dia tidak delete komen tak macam blog pembangkang macm si aspan bodoh tu kalau pro umno sure delete dan yang masok pun budak budak bodoh pencacai Anu-war atau dap biadap tu.

peminat Qd

Anonymous said...

Insyaallah,sekurang-kurangnya.
Parlimen Kuantan,Indera Mahkota,Temerloh,Raub dan Jerantut bakal menyumbang kerusi PR Pada pru 13 nanti.
Bagi kerusi dun pula samada bn atau PR tadbir pahang dengan kelebihan 4 kerusi.

Anonymous said...

Bila BN kalah nanti...bnyk polisi2 dn program yg menguntungkn rakyat dapat dilaksanakan.....Jika BN menang lg...rakyat lah paling merana krn nak cover blk program tranformasi yg tlh byk duit......Oleh itu jgn BN!!!...

Anonymous said...

correction: Jgn Undi BN....

Anonymous said...

Anon 6:54,

Itu sebablah saya tak akan undi Pakatan Rakyat yang akan kalah PRU 14.Dalam pilihanraya 2008 bagi Pahang dari 42 kerusi DUN Pakatan Rapuh hanya dapat 2 kerusi. 39 BN, 1 bebas dan 2 PR melalui PKR.Hanya seceput brother oi..

Kerusi Parlimen pulak BN perolehi 12/14 dan PR cuma 2 saje.Google dan tengok sendiri "Keputusan Pilihanraya 2008". Lihat fakta jangan ikut emosi buat malu orang Pahang sahaja.Harap maklum.Itu sebab Sakmongkol takut bertanding di Pahang.

Scorpion

Anonymous said...

Maaf correction ....kalah di PRU 13 bukan
PRU 14 yang maseh jauh lagi.Yang terdekat itulah rupa ramalan saya.

Scorpion

Anonymous said...

Kalau kita benci pada umno, sebab ada orang jadi kaya raya, tanpa ada kelulusan spm pun, maka kita nak bn digantikan dengan pr. Bagi orang cina pula undi pr kerana percaya meritokrasi, keadilan sepenuhnya kepada semua bangsa , nanti kononnya bumi dapat lebih bersaing seperti di s'pore, maka sekiranya majoriti melayu dan majoriti bukan melayu pilih pr, mungkin akan kalah bn.
Mungkin bn kalah dengan majoriti tipis di parlimen, maka akan jadilah pm orang pkr, lantas akan tertubuhkah agaknya sebuah daulah islamiah di bumi malaysia?
Lantas berbaloikah kedengkian kita kapada segelintir bangsa kita kaya raya itu, jika selepas pru 13 terjadi begitu. Yang pasti ialah sukar meramalkan keadaan politik,ekonomi dan sosial dalam negara ketika itu. Kapada saya 'king-maker' sebenarnya wzwh bukanlah sabah atau serawak. Tetapi sebenarnya pemikiran orang melayu yang harus sedar dan sabar dengan dugaan yang sedang dihadapi mereka. Jangan sampai nasi menjadi bubur,kaya tiada,politik pun tiada.wallahualam.

Anonymous said...

Scorpion,
Nama pun ramalan,saya bukan ramal banyak pun parlimen hanya 5/15,jgn bimbang 5 kerusi parlimen je,bn masih menang..bagi dun pula beza pun 4 je...jgn emosi,nama pun ramalan.

Anonymous said...

Gon undilah pembangkang sebab sebahg besar pengundi Cina dan India sokong pukiar jika pukiar menawan Putrajaya GE 13, itu bakal pii imm akan kasi suma apa dia depa maw akan jadi kenyataan maa. Ini bakal pii imm after GE 13 lu olang sumja taw kaki sontot olang munya maa..

Anonymous said...

Hak cari harta ni memang pelik

Kau orang Kenal Cina kah bee Atau ban long,
Dia orang meniaga lama, tidaklah menjadi
Juwatan sekelip mata.

Kai orang Kenal Cina kim joo Di Jerantut, pengurus bank mengeletar kepala lutut bila dia buat hal,
Dia juga tidak kays sekelip mata.

Kai orang Asal Jadi ADUN Atau orang kanam ADUN,
Sekejap je Jadi jutawan.

Itu seBab Susah orang nak percaya.

Jadi fikir-fikirkan.

Anonymous said...

Orang Melayu tak bersatu, berpecah belah, akhirnya akan merempat di tanah air sendiri..