Sunday, August 29, 2010

Tulah Menghina Malaysia Letupan Berapi Bakal Membalun Indonesia

WZWH bersetuju dengan pandangan blogger Aku Yang Gambi (AYG) di bulan Ramadan yang mulia ini bila rakyat Indonesia menghina Malaysia begitu rupa, Allah akan menurunkan bala. Seperti Pakistan yang sering kita dengar pengeboman sesama orang Islam di masjid dan di pasar, membunuh anggota keselamatan dan polis serta orang ramai.

Lihat apa bala besar berlaku di Pakistan, Allah telah menurunkan banjir amat dasyat menyebabkan rakyat hidup dalam kesusahan dan derita. Perlukah satu tsunami melanda Indonesia bagi memperingati rakyatnya yang sudah hilang ingatan dan kewarasan menggila.

Gunung Sinabung di Kabupaten Karo, Sumatera Utara (Sumut) telah meletus malam tadi sekitar jam 1.10 pagi waktu Malaysia setelah lebih 410 tahun gunung ini tidak menunjukkan tanda-tanda aktif.

Presiden Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) telah mengarahkan agar Badan Nasional Penanggulangan Bencana (BNPB) dan Pemda Sumut bertindak cepat untuk menyelamatkan penduduk sekitar yang dianggarkan berumlah 10 ribu orang.

Gunung Sinabung yang berketinggian 2.400 meter dari aras laut terletak di Karo, Sumatera Utara, telah lama tidak menunjukkan tanda-tanda aktif ini mempunyai kemiripan dengan Gunung Kratakau di Selatan Sunda.

Semoga rakyat, penghuni yang berhampiran dengan gunung Sinabung selamat serta tabah menghadapi dugaan. Indonesia tidak henti-henti diduga dengan malapetaka alam yang hebat.

Tahun lalu pada 30 September kira-kira jam 6.15 petang waktu Malaysia, satu gegaran gempa bumi yang kuat telah berlaku di bahagian Padang, Sumatera, Indonesia selepas warganya sibuk menganjurkan demonstrasi ganas ‘ganyang Malaysia’, membakar bendera, melempar najis oleh kumpulan buluh runcing, kumpulan Bendera.

Beribu nyawa rakyat Indonesia ditelan bumi. Adakah peringatan bagi manusia-manusia yang sudah lupa akan Tuhan yang maha kuasa?

Adakah ianya juga satu petanda yang Indonesia juga akan diberi pembalasan serupa apabila gunung Sinabung mula meletus selepas lebih 400 tahun mendiam diri.

Sedikit sebanyak kita juga harus berfikir akan kedaulatan Negara Malaysia. Kedaulatan Raja-Raja dan Sultan yang memerintah yang menjadi penaung kepada rakyatnya

Kepada rakyat Indonesia, lupakan sebentar hasrat untuk menganyang Malaysia. Lihat akan kebesaran Allah. Menghina, membakar, melempar najis ke atas bendera 'Jalur Gemilang' Malaysia perlu dihentikan sebelum Allah membalas di atas sikap bongkak, takbur dan yang paling hina sikap 'bodoh sombong' yang telah anda lakukan terhadap negara Malaysia yang banyak menghulur untuk rakyat Indonesia.

No comments:

Bolehkah Raja Raja Melayu Survive?

Sejak 200 tahun dulu hampir 80 sistem monarki yang ada dalam dunia ini runtuh. Penyebab utama keruntuhan sistem mon...