Suku Biduanda Gadong Lela MaharajaBahagian halaman belakang Kediaman Penghulu Abu Bakar ( datuk kepada KJ ) di Kg. Gadong, DUN Kota, Rembau.

Suku Biduanda Gadong Lela Maharaja untuk mengetahui keturunan Waris Jakun sila klik sini.

Sejarah Negeri Sembilan bermula di Rembau. Sejarah Rembau pula banyak bermula di kawasan sekitar DUN Kota. Pada hakikatnya Kota mempunyai banyak kesan sejarah sejak mula pembukaan Rembau oleh orang Asal dari keturunan Jakun. Sistem pemerintahan Rembau yang tersusun adalah hasil kesepakatan antara orang Asal keturunan Jakun dengan kaum pendatang Minangkabau dari Sumatera.

Perlantikan Undang Rembau yang pertama iaitu Dato' Sri Rama bin Datuk Lela Balang (Waris Jakun) pada tahun 1540 M adalah merupakan putera dari hasil perkahwinan pembesar dari Pagar Ruyung dan anak Ketua Tok Batin adalah detik permulaan sistem pemerintahan kerajaan Rembau pada ketika itu.

Sepertimana yang diketahui pakar sejarah, kerajaan Rembau banyak memberi bantuan kepada pembesar Melaka selepas kejatuhan Melaka ditangan penjajah Portugis.

Lubok China di Rembau adalah tempat pusat perdagangan orang Cina di rantau ini selepas orang-orang Cina pada ketika itu memboikot untuk berdagang di pelabuhan Melaka yang dikawal Portugis. Manakala Tun Zainal Abidin bin Bendahara Paduka Raja Tun Perak telah dilantik menjadi Dato' Lubok China.

Memandangkan Kota mempunyai banyak kesan sejarah, maka beberapa tempat-tempat bersejarah di Kota ini perlulah dipelihara untuk tatapan generasi kini dan akan datang agar mereka dapat mengenang kembali sejarah bahawa Kota adalah merupakan tempat penyatuan umat di rantau ini.

Secara tidak langsung dengan pengisytiharan Kota sebagai tempat Warisan Bersejarah, ianya akan merancakkan lagi kegiatan ekonomi di tempat ini.

Antara tempat bersejarah yang terdapat di Kota dan perlu dipelihara ialah :
1. Rumah YTM Dato Lela Maharaja, Dato' Haji Sulong (Undang Rembau ke 17)
2. Surau Batu Kampung Paya (Berhadapan rumah YTM Dato' Haji Sulong)
3. Rumah Tun Abd Malek Yusof (Menteri Besar Negeri Sembilan yang pertama)
4. Telapak YTM Dato' Lela Maharaja, Dato' Haji Ipap (Undang Rembau ke 19), Kampung Kota Lama (bermulanya ketamadunan Kerajaan Rembau)
5. Makam Lela Balang (Ayahanda kepada Undang Rembau Pertama)
6. Makam Tok Bungkal (Bonda kepada Undang Rembau Pertama)
7. Makam Dato' Si Rama (Undang Rembau Pertama)
8. Makam Dato' Ombo (Undang Rembau Kedua)
9. Makam Tok Tua, Kampung Perah
10. Makam Tok Dalam, Kampung Padang Lekok
11. 2 makam lama Batu Nesan Acheh yang terletak di Kg Tanah Datar, Gadong
12. Danau Tasik Emas
13. Kuala Dadih
14. Masjid Lama Kg Selemak
15. Masjid Lama Tanah Datar
16. Masjid Kampung Paya

Disamping itu terdapat beberapa tempat bersejarah di Kota yang telah hilang kesannya iaitu :-
1. Perigi Raja Melewar ketika bersemayam di Penajis. Perigi ini telah dirobohkan ketika pembinaan semula Sekolah Kebangsaan Penajis.
2. Pusat permerintahan Rembau di Kendong ketika zaman Inggeris. Kawasannya sekarang ialah Pusat Pengembangan Pertanian Kendong

Comments

Popular posts from this blog

Asal Usul Raja-Raja Melayu Nusantara

Legenda Kota Gelanggi Yang Menjadi Rebutan Ramai Raja-Raja Asia

Siapa Raja Mendeliar Dan Si Kitol Keling Khianati Malaysia?