Nuffnang Ads

Pages

Saturday, November 23, 2013

Betul Dah Keputusan Kabinet Membenarkan Trip Rosmah Mansor Ke Qatar Itu...Apa Rasional?



DS Rosmah dan delegasi mengadap Emir Qatar.

Pembangkang bising dan kritik trip DS Rosmah Mansor ke Qatar atas jemputan Kerajaan Qatar menghadiri Qatar International Business Women Forum in Doha minggu lepas guna jet kerajaan.

Media Sosial yang pro pembangkang atau yang pro BN tapi tidak suka DS Najib menulis:

Blog Din Merican menulis Rosmah and her Excess: Who's to Blame?
The Malaysian Insider menulis Suami Itu Jeneral, Isteri Itu Major
Blog A Kadir Jasin menulis  YB Shahidan, Siapa Labur Siapa Lebur?

Ini adalah siri penulisan dan kempen untuk membangkitkan rasa marah dan benci rakyat kepada DS Najib....mudah untuk difahami sebab DS Rosmah adalah isteri DS Najib!

Betul dah keputusan kabinet membenarkan Trip DS Rosmah Mansor ke Qatar itu.

Apa rasional?

  • Rosmah's trip to Qatar was in her capacity as the wife of the PM DS Najib Razak.
  • Rosmah was not there representing the government but was there in the interest of the government. This justifies the usage of the jet.
  • They had used the proper channels to request for the jet. Their request was forwarded to the Foreign Affairs Ministry. The ministry then brought the matter to the Cabinet for approval.
  • It was approved by the Cabinet.
  • The jet can be used by any VIP upon approval by the Cabinet.
  • Rosmah was invited because she is the wife of the prime minister.
  • Rosmah was not only there to give a keynote address at the forum but they also gave her an award.
  • Rosmah was in Doha last week to deliver a keynote address at the 4th Qatar International Business Women Forum organised by the Qatari Businesswomen Association and the Interactive Business Network.
  • Rosmah's delegation comprised senior government officials, the media and representatives from non-governmental organisations.
  • Malaysians should be proud that Rosmah was given such recognition by the Qatar government, as not all the wives of leaders in the region were given such an honour.
  • Through the invitation, Rosmah had upheld the good name of Malaysia.

Menjelaskan lagi dengan lebih mudah....Negara Arab terutama Qatar, UAE, Arab Saudi adalah negara Arab yang kaya raya. Mereka kaya dengan rezab petroleum dan gas asli yang beratus-ratus tahun lagi tidak akan kering. Mereka juga selalu menganggap Malaysia adalah negara kaya dan maju lagi cerdik menjadi contoh negara Islam.

Untuk Malaysia berdamping dengan negara-negara Arab yang kaya raya ini maka sesuai seperti apa yang dikomen oleh rakan sahabat WZWH...

Semasa saya di Dubai, saya ada makan tengahari di kedai Pakistan dekat Gold Soak. Tak nampak seorang pun Pak Arab makan dekat situ. Tapi, apabila saya pergi ke Dubai Mall, rupanya, penuh dengan Pak Arab sedang makan dan minum dekat Starbucks Café. Dalam hati sayalah, Pak Arab memang menitik beratkan status mereka.

Ini baru Dubai UAE, belum lagi Qatar. Sebabnya, kalau Arab Saudi terletak ditengah-tengah telaga minyak, Qatar pula terletak di tengah-tengah telaga gas asli. Masa saya berborak dgn staff duta kita di Qatar, beliau berkata reserve telaga gas asli mereka dari 160 hingga 300 tahun lagi baru habis. Bayangkanlah betapa kayanya Qatar.

Jadinya, untuk berniaga dengan Pak Arab ni, status memang kena jaga. Maka sesuailah Datin Seri Rosmah pergi ke sana menaiki kapalterbang Malaysia mewakili Malaysia ke persidangan saudagar-saudagar kaya di Qatar atas jemputan mereka. Apa yang salahnya? 

Yang salahnya ialah, kalau beliau pergi naik “Commercial flight”, buat malu Malaysia je. Status negara kenalah jaga terutamanya kalau nak menarik pelabur asing. Kita kenalah “study” dulu siapa “client” kita kalau “business” nak maju. Masih ingat pepatah Melayu; “masuk kandang kambing, mengembik; masuk kandang harimau, mengaum”.

Akhir kata, maaf cakaplah, agak-agaknya, kenapa tiada pelabur Arab melabur di Kelantan dah lebih 2 dekad, yang katanya negeri serambi Mekah?

18 comments:

Anonymous said...

Pembangkang mana tahu 'seni' dalam hubungan diplomatik. diorang takde pengalaman. Diorang ingat macam pergi melancong. Main redah je.

Anonymous said...

Sorry dh brape byk Fdi dari Qatar? Boleh tamoung defisit? Suh rakyat berjimat.. Jepun, Prime Minister die naik ekonomi class. Fdi naik setiap tahun. Kalo bangang jgn tunjuk sgt diri tu bangang. Buat malu je aok tu.

Anonymous said...

Woi! sejak bila Rosmah di nobatkan sebagai VIP...so don't bullshit sila buka buku peraturan kelayakan dan sejak bila Rosmah layak guna duit kerajaan dan rakyat dan hak menggunakan jet executive kerajaan...kamu punya rasional sebenarnya tak rasional tetapi bodeknal...jangan nak perbodohkan orang. hak Rosmah sekadar menemankan suami dalam apa aturcara pun dan sekiranya jemputan itu peribadi kalau Rosmah nak glamor sila buat bayaran sendiri atau dia cari lah orang yang nak sponsor dia.
It is a clear abuse of power and the cabinet is a lopong kabinet...and Rosmah should be accountable and be charged on all expenditure and the cabinet to resign for being stupid and clueless including you.

Anonymous said...

Kamu punya APa rasional...logik yang di gunapakai untuk menjustifikasikan salah guna kuasa. Rosmah has no standing except she is the wife of PM so her function is to accompany her husband period. If she thinks she is smart get Najib to give her a seat in the next GE or she goes for the UMNO presidency through being elected or no contest win is up to UMNO members and if BN agrees appoint her to be PM period.Belajar tinggi rupa nya pemikiran selfish and tendency to abuse power or shall I call you typical UMNO goons.

Anonymous said...

Haha lantaklah.

Shakirin Al-Ikram said...

Duit nenek moyang dia ke atau macam dia kata menabung dari mula makpak dia `bersatu' sewenang-wenang dudk hotel RM100k semalam dan menghabiskan Rm 470K untuk avgas?
Tapi aku tak heran juga kerana ini akan membuat orang kampung susah, orang bandar dan kota tak hal!
Lain tahun undi lagi le pencuri dan penyamun!

Anonymous said...

Tak payah nak ikut jepun tu.. Rakyat dia sendiri kulu kilir naik basikal.. Kita malaysia lain ada style.. sebab tu pak sheik suka.. Eksport berbilion minyak sawit dah tentu kesana.. Kita kena jaga hubungan yang sedia terjalin. Pembangkang apa tahu. entah berita tak dengar, surat khabar pun tak baca. Jadilah korang manusia yang bodoh.

Anonymous said...

tak usahlah pembangkang nak sibuk pasal rosmah cubalah tanya dimana anuar ambik duit keluar negara dikhabarkan kekerapan anuar ke luar negara melebihi pm lu pikir lah sendiri wahai penyokong pr

Anonymous said...

jahanam umno/bn bila undang2 dan peraturan dah tak ada nilai...

Anonymous said...

da nama pun jemputan bisness woman ke qatar... xkn la ds najib nk ikut... kang kalau die ikut ckp gie honeymoon plak... lg kecoh...

Anonymous said...

Isu ini mendapat bangkangan Pemabnagkang Federal (PR) dan juga pembangkang yg bukan PR dan malah pro-BN. Arab nak labor, dia tengok berapa pulangan dan berapa dia boleh perah dari pelaborannya. Dah berapa banyak Arab melabor di bangladeah, senegal, Mali/ Jadi apa heran kalau Arab tak melabor di kelantan. Dia oreang ni nama saja Islam, tapi bab business, dia punya prinsip macam kapitalis barat jugak. Rosmah ni memang perangai dia macam tu...perasan dia First lady, dan banyak arrogant.

kalau dah tak betul apa yg dia buat, cakaplah tak betul. jadilah orang berprinsip sikit, WZWH.


sri hartamas

Anonymous said...

Imelda msia,laki pulak bangsawan. Habis la msia.

Anonymous said...

kalau kaki bangkang buat macamana pun tetap akan bangkang tapi kalau puak dia buat tahik pun wangi beginilah sifat syaitan berwajah manusia alim

Anonymous said...

Betul la perkataan macai untuk pengundi BN,dah rasa kepayahan disebabkan kos sara hidup tinggi tetap lagi mnyokong,masih hati tetap nak nyokong.tapi tak salah juga orang kampung yang bodoh tak tau dunia siber atau ambik tau pasal ekonomi,negara,tau tengok berita di tv3 sahaja,pastu ada juga tukang backup hajjah rosmah sorang ni,dunia akhir zaman

Anonymous said...

Anon Nov 23, 3:58 PM
Woi! sejak bila Rosmah di nobatkan sebagai VIP...so don't bullshit !

Whoa Bravo ! Rosmah buat malu je, Najib kena tulis cek utk bayar tabung rakyat balik

kentutkan dewale said...

itu semua duit rakyat ikut kak mah la nak habis banyak mana pon.satu lg kerajaan x audit ke berapa banyak program permata dan duit2 tu gi kemana.takut bayar buat rambut kak mah aje.

Anonymous said...

Haha baguslah...kalo dh semua nak makan duit rakyat...at the end, rakyat tanggung semua bala yg dah korang buat tu...Kenyataan: DSRM tu bukan pegawai kerajaan, bukan ahli politik, dia hanya ISTERI kepada PM. Atas dasar apa pun, dia tak layak guna apa-apa kenderaan yang dibiaya oleh kerajaan. Kepentingan negara? Apa yang penting sangat? Program tu bukannya jemput Malaysia pon, dia jemput DSRM. Nak tarik pelabur? Oiiit tu forum je...bukan program multi billion business signing. Dan lagi satu yang dia gi sibuk pergi forum tu buat apa...cme jadi opening keynote speaker je... ISTERI PM negara lain takde pon...yang attend forum tu cme business woman...

Anonymous said...

Pemimpin yg sebenar apabila dia dpt memimpin isterinya ke jln Allah swt. Dan barulah memimpin rakyat ke syurga.. contohi lah sultan Brunei... Lagi satu kalau rakyat x halalkan si Rosmah ni guna duit kami.. pandai2 lah cri kamI kt padang mahsyar mntak ampun nt..huhu