Nuffnang Ads

Pages

Wednesday, December 25, 2013

Bagaimana Pahang Mahu Kaya terutama Jerantut Meraih RM76 Bilion Pendapatan Tourism 2014?



2014 Tahun Melawat Malaysia. Forecast pendapatan tourism @ industri pelancongan 2014 bernilai RM76 bilion dengan kedatangan pelancong ke Malaysia dijangka mencecah 28 juta.

Mari kita lihat statistik kehadiran pelancong ke Malaysia dan pendapatan dari 1998 hingga 2012:



Kenapa semakin ramai pelancong melawat Malaysia dan hasil pendapatan dari tourism semakin juga bertambah?

Pelancong asing suka melawat Malaysia sebab negara kita aman. Itu sebab DS Najib cakap rakyat Malaysia kena hargai Malaysia aman. Banyak tempat menarik samada yang sedia ada dan berpotensi untuk dibangunkan. Hotel-hotel terbaik, shopping mall, ecotourism, healthtourism, golf tourism dsb.

Adakah pembaca bersetuju bila WZWH kata inilah kerana kerajaan BN yang memerintah Malaysia?

Mari kita lihat banyak fakta-fakta lagi:

  • Tourism was the second largest foreign exchange earner.
  • Seventh largest contributor to the economy, contributing RM47.2bil to Gross National Income (GNI) 2012.
  • In 2012, 25 million foreign tourists, 10th most popular tourism destination in the world-UNWTO.
  • It ranked 13th in international tourism receipts of RM60.6bil.
  • Shopping was second highest next to accommodation in tourist expenditure of RM18.6bil, 30.7 % of Malaysia's total receipts.
  • Health tourism generated RM600m in revenue last year
  • Fourth best shopping city in the world after New York, Tokyo and London, - CNN global news network survey.
  • Kuala Lumpur has also been ranked the second best shopping destination in Asia-Pacific in a Globe Shopper Index survey.
  • Forbes Online has recognised Malaysia as the 10th friendliest country in the world.
  • Malaysia's Perhentian Kecil Island in Terengganu, Juara Beach in Pahang's Tioman Island and Tanjung Rhu Langkawi in Kedah are on CNN World's 100 Best Beaches list.
  • Malaysia was ranked third in the World's Top Retirement Haven in Internationalliving.com's annual global retirement index 2013.
  • Malaysia was ranked among the top three travel destinations in Asean countries for Chinese tourists of nearly 2 millions.

Malaysia would continue to prosper and generate many benefits for Malaysians from its vibrant tourism industry. 

Bagaimana Pahang mahu kaya terutama Jerantut untuk meraih RM76 bilion dari hasil pendapatan tourism 2014? Tahun 2012, Pahang beroleh hasil pendapatan tourism berjumlah RM6.7 bilion. Pahang perlu memperbesarkan market share meningkatkan lagi pendapatan tourism.

Isunya bagimana Jerantut melalui eco-tourism Taman Negara boleh mengaut hasil pendapatan yang lebih banyak lagi?

Strategi-strategi yang telah dan berpotensi boleh Pahang dan Jerantut guna: 

  • Targeting high net-worth tourists and continue to welcome arrivals to our high-end world's best hotels and resorts.
  • Choice of luxury hotels as more will be opening doors.
  • Spa and wellness vacations, golfing holidays, weddings and honeymoon, duty-free shopping sprees and helicopter tours.
  • Golf tourism-Malaysian government had invested heavily in golf courses in recent years to emerge as one of the Chinese golfers' favorite destinations.
  • Fishing elite Malaysia tournament tour packages
  • Southeast Asia's first Premium Outlet Centre with up to 65 per cent in savings from over 80 designer brand stores, firmly positioning Malaysia as a preferred destination to visit, shop, dine and relax.
  • Tourism Malaysia's three annual events - 1Malaysia Grand Prix from March to April, 1Malaysia Mega Sale Carnival from June to September and the 1Malaysia Year-End Sale from November to January had attracted shoppers from home and abroad.
  • Malaysia's duty-free waiver on certain imported goods excluding cars, glassware, cigarettes, alcohol and chocolates which were available nationwide not just in the duty-free zones, had also increased the country's popularity as a shopping destination.
  • Promoting the country's Malaysia My Second Home Programme (MM2H) at their universities.
  • Visit Malaysia Year 2014, with over 200 exciting tourism events including colourful parades, carnivals, festivals, Malaysia Mega Sale Carnival and Malaysia International Tourism Night Floral Parade.
  • Ministry going around the globe to further promote Malaysia.
  • To equip stakeholders in all the service sectors with the necessary infrastructure, skills and support, such as newer buildings and bigger transportation hubs 
  • RM2 billion allocation announced during Budget 2014 by DS Najib would help the tourism industry better cater to the growing number of tourists.
  • Implemented national policies to support and work synergistically with tourism industry players
  • Developing high impact tourism attractions to generate a higher income contribution to the Gross National Income as well as create employment opportunities for locals.
  • The developments serve as a platform to lure potential investors and global partners to Malaysia, which will in turn contribute to the country's investment target.
  • Cuti-Cuti 1Malaysia pogramme, which is one of the efforts to promote domestic tourism, while the growth of low cost carriers such as AirAsia and Malindo Air offers affordable airfares.

Especially for Taman Negara, Kuala Tahan dari segi long-term strategies:

  • satu status kawasan khas diperuntukan untuk membangunkan Kuala Tahan dengan moden atrributes oleh ECER.
  • Status Taman Negara-Kuala Tahan Bandaraya Rimba Rain Forest Dunia.
  • Hotel-hotel mewah berkonsepkan green teknologi berdasarkan nature rain forest.
  • Golf course bertaraf dunia
  • Cable cars mengelilingi sungai, jeram dan kaki gunung.
  • Aviation tours.

Pembaca akan kata yang profit dari industri tourism ini adalah pengusaha-pengusaha atau industry players tapi dalam ekonomi pendapatan dari tourism dari foreign tourists itu boleh spill over to rakyat dan penambahan cukai untuk negeri dan negara.

20 comments:

Anonymous said...


Artikel yang bagus WZWH.

Berikut pula merupakan cadangan-cadangan bagi memajukan pelancongan di daerah Temerloh:


i) mewujudkan jalinan perhubungan yang baik.

a) mewujudkan Temerloh Sentral - terminal berspadu kenderaan awam darat amat penting di daerah ini.

b) menyegerakan projek keretapi Pantai Timur.

c) mencadangkan penubuhan lapangan terbang tambang murah di Temerloh. Ia penting kerana kedudukannya di tengah-tengah Semenanjung Malaysia. Ia boleh menjadi "gateaway" ke pusat pelancongan utama seperti Taman Negara (50 minit), Genting Highland (40 minit) dan Kuala Gandah. Ia disifatkan sangat relevan kerana mendekatkan jarak dari Kuala Lumpur ke daerah2 lain di Pahang seperti Bera, Jerantut, Lipis dan Maran serta ke kawasan daerah bersempadanan dalam Negeri Sembilan (sperti Bahau).



ii) Mempelbagaikan produk pelancongan dan tempat tarikan pelancong.

a) Temerloh kekurangan daya tarikan semulajadi (tiada laut, tasik dsb), oleh yang demikian, perlu ada tarikan artificial. Pembinaan Taman Tema termasuk Taman Tema Air amat penting.

b) mewujudkan kembali mini zoo. Cadangan yang pernah dibuat oleh kerajaan pusat memindahkan Zoo Negara ke Lanchang boleh dibawa semula.

c) membina muzium.

d) membina lebih banyak pusat membeli belah.

e) menyegerakan kawasan pelancongan lembah harimau dan kawasan titk tengah semenanjung di Lanchang.

f) membina restoran-restoran berasaskan ikan patin/ikan-ikan sungai yang nampak lebih moden dan komersil (separa mewah dan mewah) di bandar Temerloh untuk menarik perhatian pelancong dari golongan sederhana dan atasan. Restoran-restoran sedia ada pada masa kini mungkin menimbulkan rasa tidak selesa pelanggan tertentu menikmatinya dan dekorasi yang tidak menarik.



iii) Kemudahan.

a) membina pelbagai IPTA/IPTS dan sekolah berasrama penuh.

b) menyegerakan pembinaan masjid baharu dan jambatan baharu.

c) membina kompleks sukan termasuk stadium bola baharu.

e) memperbanyakkan rumah mampu milik dan jadikan Temerloh sebagai "2nd home" khususnya bagi penduduk dari Lembah Kelang.



iv) Penzonan.

a) mencantumkan segera bandar Temerloh-Mentakab.

b) membina bandar baharu di kawasan Lanchang, Seberang Temerloh dan Kerdau (Kuala Krau mungkin tidak perlu buat masa ini memandangkan cadangan ianya akan berpisah dari daerah Temerloh dan membentuk daerah sendiri menjelang 2018. Walau bagaimanapun, Kerdau patut dikekalkan dalam daerah Temerloh).

c) zonkan bandar Temerloh sebagai pusat pentadbiran, Mentakab sebagai pusat komersil dan perindustrian/pelabuhan darat, Lanchang sebagai pusat pendidikan dan pelancongan utama dan Kerdau sebagai pusat kraftangan, IKS dan pelancongan desa.


v) Lestari

a) memperindahkan bandar-bandar di daerah Temerloh dengan lanskap yang menarik.

b) mengecat bangunan yang usang seperti Pasar Awam Temerloh.

c) mengambil tindakan pantas terhadap projek2 yang terbengkalai seperti Dewan Tun Razak, projek di hadapan Masjid Abu Bakar, projek Terminal Bas di Lurah Semantan dan projek di hadapan Petronas Songsang (bersebelahan pemborong GBS).

d) membaikpulih bangunan terbiar serta yang tiada penyewa khususnya di tengah-tengah kawasan bandar seperti bangunan UMNO.


Terima kasih.

Wan Zamzuri Wan Hasenan said...

Anon 5:18,

Cadangan dan idea-idea yang sangat bernas. Harap DS Najib dan DSD Adnan Yaakob pertimbangkan.

WZWH mahu rakyat Pahang dan Pecinta negeri Pahang kemukakan cadangan-cadangan dan idea-idea di daerah-daerah lain di Pahang.

Kita rakyat Pahang semua bertanggungjawab untuk mengkayakan negeri Pahang.

Bila kita mati, Allah tanya kita apa sumbangan kita untuk memakmurkan negeri Pahang.

PRU 14 nanti kita semua bertanggungjawab penuh menentukan hala tuju politik Pahang.

The decisions and judgements are yours!

Anonymous said...

Bagus wzwh minta di panjangkn dgn networking yang wzwh ada..walaupn mp termerloh pembangkang tp ia masih sebahagian dr negeri pahang..kita patut trus keep it up untuk majukan

Anonymous said...

Artikel yang baik untuk pelancongan Pahang. Syabas WZWH. Pelancongan sekarang amat luas takrifannya dan pelbagai jenisnya. Bagi menambah cadangan yang dikeutarakan untuk daerah Temerloh seperti anon 5:18am tersebut, ia boleh juga wujud dalam keadaan:

a)"Pelancongan Pendidikan"

- Sebagai titik tengah semenanjung malaysia, wajar Temerloh di jadikan hub pendidikan. Bina beberapa IPTA/IPTS di daerah ini. Ramai akan datang menuntut ilmu termasuk pelajar dan ahli keluarga. Limpahan ekonomi dan peluang pekerjaan pastinya turut dirasai oleh daerah berdekatan seperti Jerantut, Bera, Maran dan Bentong.

b)"Pelancongan Perubatan"

- HOSHAS yang wujud pada kala ini perlu diiringi dengan kemudahan perubatan swasta. Hospital Swasta patut didirikan di sini.Begitu juga beberapa pusat perubatan alternatif. Justeru, masyarakat akan memilih Temerloh sebagai tempat mendapat rawatan terbaik. Kehadiran pihak yang ingin mendapat rawatan (termasuk rawatan kecantikan) dan ahli keluarga pastinya memberi nilai kepada ekonomi dan ianya turut boleh memberi kebaikan kepada daerah berdekatan dan dikongsikan bersama.

c) "Pelancongan Agro"
Taman Makanan Terbesar Malaysia yang diwujudkan di Lanchang juga boleh membawa pendapatan sampingan kepada pelancongan. Buatkan pakej lawatan ke tempat tersebut. bagi jerantut juga, hal yang sama boleh dilakukan terhadap penternakan ikan sturgeon tersebut.

d) "Pelancongan Petunjuk Geografi"
- Daftarkan segera ikan patin sebagai salah satu hak harta intelek di bawah undang-undang petunjuk geografi. Ia akan memberi nilai tambah untuk pelancongan juga. Pakej lawatan ke penternakan ikan patin pasti menggamit pelancong.

Ini antara yang boleh difikirkan oleh Kerajaan untuk memajukan sektor pelancongan negeri i.e di Temerloh.

Anonymous said...

Jalan jerantut-benta pun terbengkalai,tak payah cite bilion la,jadi pening orang mgharap sokmo

Anonymous said...

Bukak hutan di jerantut.. bubuh peneroka muda.. Buat felda versi anak pahang... Kerajaan negeri patut mintak bantuan kerajaan pusat..

Dulu tanah negeri pahang diagih kepada orang negeri lain.. Sekarang patutnya tumpu pada anak jati sendiri.. Apa nak takut..

Allahhuakhbar

Anonymous said...

Pak Abu:

Bagus jugak cadangan airport low cost flight di Temerloh tu, memang kedudukan tengah2 semenanjung tu sesuai. nanti jadi gateway ke Taman Negara, Taman Tema 21st fox century kat genting tu.. tapi temerloh dan daerah sekitar kena ada tarikan2 pelancongan lainlah jugak, barulah berbaloi-baloi..

nadi said...

Koi berharap ahli parlimen temerloh take note cadangan membina low cost airport di temerloh. Itu cadangan yg sgt baik kerana membantu pembangunan ekonnomii secara terus utk temerloh dan daerah d sekelilingnya

nadi said...

Koi berharap ahli parlimen temerloh take note cadangan membina low cost airport di temerloh. Itu cadangan yg sgt baik kerana membantu pembangunan ekonnomii secara terus utk temerloh dan daerah d sekelilingnya

Anonymous said...

Pahang kalau mahu kaya cepat jual pingat Datuk banyak2.

Tahun ini aja beratus orang dapat Datuk. Nampak sangat Datuk Pahang tak ada class. Any Tom Dick n Harry dapat Datuk.

Anonymous said...

jual kepala datuk anon kat atas lagi cepat kaya he he he

usin cadoi said...

pahang ni sepatutnya lebih kaya dari negeri lain2 dari dulu lg.apa yg tiada semua ada di pahang tp yang dapat org2 tertentu dan berkepentingan aje yang membolot dan hasil bumi tp hasil negeri entah kemana..

Anonymous said...

Projek masuk kan ke poket kroni,apala nasib melayu umno lakukan rasuah turun temurun dan bagi anak dan family makan,di mana kesedaran orang melayu islam

Anonymous said...

apalah macai pr duk buat fitnah sampai ke anak cucu lepas tu cicit plak sambung berterusanlah jenerasi munafik

ku yg sekarang bukan dulu said...

bermati matian totok pr nk mengangkat pemimpin mereka yg tak bermoral=yg sesat=yg rasis sampai sanggup diarah kehulu kehilir untuk berdemo mengunakan duit poket sendiri ada yg kerja kampung tinggalkan kerja ygberjawatan menipu mc sedangkan kehidupan mereka sendiri pun hidup segan mati tak mahu insaflah wahai totok aku pun seperti kalian juga dahulunya tapi sekarang aku dah sedar kerana apa yg kita lakukan ini tak ubah pepatah org kampung kerja gila

Anonymous said...

Sokong bn barang naik,bantuan banjir pun dema rembat,nak sokong buat ape,buat konsert bagi anak dara keluar,tula kerja bn,dulu pun aku sokong bn ni tapi sekarang dah boleh tau bn memunah je kerjanya.ceramah agama memang tak kan buat,sekat orang nak bagi ceramah agama,lebih2 lagi tak sokong dema,demokrasi kepala hotak

Anonymous said...

yg pas buat bukan ceramah agama tapi ceramah maki hamun betul tak majlis ilmu bukan macam tu tapi org pr ni maksum dari dosa tak payah sembahyang sokong pas je conform syurga punya itu bukan aku kata tapi nik ajis yg kata

Anonymous said...

macai pr ni tak tahu mereka diperbodoh oleh pemimpin mereka sanggup berhabis duit diarah kehulu kehilir kalau pemimpin mereka kata beruk mereka akan angguk padahal binatang tu adalah kera kalau macai nak tahu beza beruk dan kera kena tengok pada ekornya hi hi hi

usin malaun said...

tak kisah kita ni macai PR ke atau badut BN pun janji malaysia masih aman dan bonos untuk rakyat semua mulai januari tarif elektrik akan naik dan bersedia untuk GST dan terima lah kenaikan barangan seadanya..

Anonymous said...

engkau tak pergi dataran ke usin tengok lembu australia masuk kandang kih kih kih