Nuffnang Ads

Pages

Tuesday, December 17, 2013

Kenaikan Costs Of Living Adalah Fenomena Dunia Jangan Salahkan Kerajaan BN!




Di seluruh dunia trend kenaikan atau rising costs of living adalah fenomena global. Semua barangan, perkhidmatan, gas, elektrik dan tol naik. Mudah difahami penduduk dunia makin ramai, barangan ekonomi sukar dan scarce, demand lebih banyak dari supply. Perubahan iklim dunia dengan bencana alam menambah lagi.

Cost of living refers to a standardized measurement representing the average cost of the basic necessities of life in an area. These necessities include food, shelter, and clothing. Cost of living data is most frequently used to compare different regions of a country and indicates the minimum income required to afford basic life expenses.

Secara perbandingan ringkas dunia:

  • United States is found to have one of the lowest levels in the developed world. 
  • Most Western European countries have a cost-of-living up to 20 percent higher than the U.S., 
  • Scandinavia sees rates up to 50 percent higher. 
  • Countries in South America, Asia, the Mediterranean, and ex-Soviet Bloc countries see rates between 20 and 80 percent of that of the United States.

Kita lihat perbandingan bandar-bandar utama Asean; a new survey by global consulting firm, ECA International found last week.

Singapore was the most expensive Southeast Asian city and the 30th most expensive city worldwide for international assignees to live.

The ranking was judged on the cost of living and looked at indicators like the average price of weekly groceries, basic goods like drink and general services like motoring and hospitality that reflect an “international lifestyle”, ECA said in a press release.

Behind Singapore were Bangkok, Jakarta, Vientiane and Kuala Lumpur. Yangon pipped expat-populous Chiang Mai to take the spot of the sixth most expensive.

In Tokyo, the Asian city with the highest cost of living according to the index.

Kita boleh lihat cost of living Kuala Lumpur jauh lebih murah dari Singapore, Bangkok, Jakarta dan Vientine.

Kerajaan mana yang memerintah Kuala Lumpur lebih baik pengurusan ekonominya dari Singapura, Thailand, Indonesia dan Vietnam yang dikatakan ekonomi negara-negara ini lebih laju dari Malaysia?

Kenaikan costs of living adalah fenomena dunia jangan salahkan kerajan BN...

Jangan salahkan UMNO...

Jangan salahkan DS Najib...

Jangan salahkan Menteri-Menteri dari Pemandu, JPM atau Menteri Pengguna...

Letak Mahathir balik semula sebagai PM tidak boleh menyelesaikan isu rising costs of living...

Apa lagi mahu letak Anwar Ibrahim...

Jauh sekali Mat Sabu...

The economy is such and WZWH believe whoever runs the government will have to endure the rise in cost of living. Everybody complains but nobody is suggesting the solutions. To complain is an easy task, even a mute can complain. Have you ever thought that poverty is everywhere in the world and cost of living is continuously increasing. So don't talk through your ass but use your brain if you still have it.

Apa penyelesaian?

Basicnya Demand is greater than Supply menyebab harga barang dan perkhidmatan naik.

So...reduce demand....slow down consumption...berjimat-jimat dan ikat-ikat perut.

Percayalah cakap WZWH....kita rakyat Malaysia hanya menderita antara 3 hingga 3 tahun setengah LEPAS itu...setahun sebelum PRU 14...We can be better!!!

13 comments:

Anonymous said...

ECER langsung tiada agihan pembangunan utk Tloh ke? Balik2 kuantan, mcmlah kuantan/pekan je daerah kat pahang ni. Kat klntn, Gua Musang pun dpt selain KB dan lain2.

Anonymous said...

Mampus lah kalau mcm ini punya pemikiran...nak banding kos sara hidup negara lain, kenalah banding pendapatan isi rumah negara tersebut dgn malaysia...

Anonymous said...

Mengong,kena faham faktor luaran berbeza dengan faktor dalaman.PM kena jaga faktor dalam utk menyerap ketidaktentuan suasana luar.Kalau selalu bagi pada consultant berfikiran kapitalis memanglah sama dgn penulis entry nie dan pandangan dari luar negara.Negara yang bengkrap,pemikirannya mcm penulis entry nielah jugak.

Anonymous said...

Bodoh punya penulis,

Anonymous said...

Cikgu kurang suku otak dia ni,wei klu gaji orang tinggi rakyat tak bisingla,sembang bsar bljar ekonomi,nk ckp bodo kasar sgt,engkau taula bila anak2 dah besar dan perlu berduit,zaman dulu takpela anak2 main guli,gasing,main bedil,la ni semua nk teknologi mahal2 mcm android seme,fikirla zaman cucu awk nanti,kos sara hidup tggi,ntahla ajaran kronisme memg gini gayanya,

Anonymous said...

Cuba fikir semula setelah 3 setengah tahun berlansung atas pemikiran cara kapitalis sepenuhnya.Golongan yang mana akan menerima faedah mengikut ketegori pendapatan bulanan.Adakah kayu ukur berpendapatan kurang RM 3 ribu ringgit akan terus menyusut atau meningkat.Apakah dengan adanya brim dapat merungkai permasaalahan ini,dengan berbelanja hangus utk mereka yang berpendapatan rendah.Adakah, mereka layak berurusan dgn pehak bank dgn pendapatan sederhana dan rendah ketika itu.Persoalannya,kos barang melambung akan merubahkan iklim ekonomi dalam negara.Dari wujudnya rumah kos rendah,kepada yang tidak relevan di pasaran hartanah akan datang.Peranan subsidi adalah besar utk menjaga keadilan,kesejahteraan rakyat utk semua peringkat dalam konteks melawan sedikit arus(delay) permasaalah ekonomi semasa yang kian parah.Untuk menjadi negara maju,perlu ada kerangka besar yang melawan arus riba,spekulasi, manipulasi dan memacu petumbuhan serta melestarikan keadilan dan kesejahteraan rakyat malaysia,dgn lahirnya ramai jutawan.

Anonymous said...

Dengan rasa hormat dan penuh yakin,golongan miskin berpendapatan rendah dan sederhana akan terus terpinggir dari arus ekonomi perdana berskala besar dan mengharapkan bantuan sepanjang masa serta tidak pernah rasa cukup,begitu juga orang kaya yang tidak pernah rasa secukup2nya.

Wan Zamzuri Wan Hasenan said...

ECER kena jumpa sendiri Majlis dia. Buat cadangan2 cari investor.

DUN Tahan Jerantut ada beberapa cadangan projek RM3 biliion plus RM5 billion at minima.

Wakil rakyat kena kreatif, innovatif dan dan blue ocean strategi.

Fikir apa projek2 baik untuk public dan ada high value added

Jumpa PM bincang...pastu jumpa CEO ECER.

Wakil rakyat dan ahli parlimen setakat main batu pelir duduk diam tidak akan dapat manafaat dari ECER!

Anonymous said...

Anon 5:46 memang adat resam dunia...

Yang bodoh jadi makanan yang cerdik

Yang lemah jadi mainan yang kuat

Yang bodoh jangan jadi tolo selama-lamanya.

Yang lemah kena sentiasa berfikir macammana nak lemah yang kuat

Yang kuat tidak selamanya menongkat langit

Tapi semua perlu ada moral dan etika

Anonymous said...

apa lah hebatnya adun tahan. cuba la datang ke dun tahan (hulu Tembeling)tak ada apa yg boleh di banggakan.rakyat hidup macam tahun 60an pemimpin sahaja yg kaya-raya rakyat diperbodohkan.

Shakirin Al-Ikram said...

wzwh (clap3) tabek lu lumcai yang paling disayangi NajobOros dan kadok Rosippo!
Explain 1. The latest budget and why PMO took the biggest chunk of the entire budget, for what?
2. Cumulative Capital flight from 2010 and 2011 of over RM1 trillion;
3. Secrecy of TPPA;
4. Increases of sugar,fuel
when world prices are
dipping;
5. Ever ballooning National debt, last count RM 600 billion since 2009!
Wah lan, so amfusasi lu to this WTLLTW mamat! Blanja RM 7.2 billion imported brainstorming, still cannot get it right, even M1DB pun kantoi!
You sure you are all those qualified? We need a Malaysian Snowden.

usin malaun said...

ingat cikgu semua cerdik ke ada juga yang bongok mcm zuri pengampu lg pembodek.ECER ke ape ke projek yg sampai semua dpt ke dompok dgn golongan wan mangkuk.buat kerja x kemana yang penting pokek dia org aje.rakyat dah banyak menderita. hanya org kampung aje yang masih x sedar tengok org bandar dah banyak ubah sebab org bandar dah pandai x kena tipu hidup2..

Anonymous said...

Anon 11.08 memang betul pun orang hulu tembeling hidup macam 60 an,nak tahu sebab ape,sebab dema budo,demala memenangkan dompok ituari,patutla orang hulu tak berkembang,suka sgt dpt gula subsidi kot,dema taktau masalah sosial di sana dengan dadah berleluasa tanpa ada kekangan pihak berkuasa,tak salah pihak berkuasa juga sebab diaorang bodoh ditipu dari merdeka lagi,jalan raya masih tak dibina,disebabkan salah pilih pemimpin la diaorang tak membangun,pastu hidup pada yg mampu beli 4wd dengan bangganya konon mereka ada hilux,pajero,tapi hakikat ditipu hidup2,kalau jalanraya sudah lama dibina masalah sosial di sana mungkin kurang,dengan pemantauan pihak berkuasa atau remaja boleh bersosial dengn baik ke bandar,ni tidak,