Program Pasca Banjir Tengku Puan Pahang Di Kg Labu DUN TahanTengku Puan Pahang bersama Anakanda Tengku Afzan dan Tengku Jihan menyediakan makanan kepada penduduk Kg Labu dan Kg Jong Berlaboh Tembeling Tengah Jerantut.


KDYTM Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah ibni Almarhum Sultan Mahmud Iskandar, Tengku Puan Pahang terkenal dengan minatnya yang mendalam terhadap bidang masakan dan pernah mengeluarkan buku resipinya sendiri, Air Tangan Tengku Puan Pahang & Masakan Tradisional Pahang. 

Tengku Puan Pahang adalah isteri kepada KDYTM Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah ibni Sultan Ahmad Shah dan kekanda kepada  Sultan Ibrahim Ismail Ibni Almarhum Sultan Mahmud Iskandar,Sultan Johor.

Tengku Puan juga tidak kekok memasak untuk mangsa-mangsa banjir di Pahang. Seingat WZWH ini adalah siri ke 15, Tengku Puan Pahang memasak untuk mangsa banjir di seluruh negeri Pahang.

Kg Labu dan Kg Jong Berlaboh bertuah kerana dipilih sebagai kampung pertama dalam Program Pasca Banjir Tengku Puan Pahang dan kampung angkat.

Selain dari Tengku Puan Pahang memasak untuk menjamu orang kampung, bantuan kepada lebih 100 mangsa banjir diberikan dalam bentuk peralatan elektrik, dapor memasak, dan juga pakaian.

Tengku Puan Pahang bersama NGO-NGO Wanita, Sosial, Pandu Puteri , dan Kolej dan Sekolah Antarabangsa turut menjayakan program tersebut. Antara pengisian program ialah kelas jahitan bersama sumbangan mesin jahit, pemeriksaan kesihatan oleh Hospital Swasta, peraduan melukis kanak-kanak, permainan santai tradisional.

WZWH rasa tersentuh dengan sentuhan Tengku Puan Pahang yang berjiwa rakyat, tidak protokol, santai bersama anakanda-anakanda putera dan puteri dalam menyayangi rakyat Pahang. 

WZWH present foto-foto di bawah.

Keberangkatan KDYTM Tengku Puan Pahang bersama anakanda-anakanda Yang Mulia Tengku Putri Afzan Amina Hafizatullah dan Yang Mulia Tengku Putri Nur Jihan Khalsom Athiyatullah ke Kg Labu.
Rakyat Kg Labu dan Kg Jong Berlaboh meraikan keberangkatan KDYTM Tengku Puan Pahang bersama anakanda-anakanda.
Tengku Puan Pahang tertarik dengan kanak-kanak yang secara spontan disuruh menyanyi lagu tadika.
Kemeriahan dan keceriaan di Kg Labu.Persediaan di dapor utama . 
Background Sg Tembeling di Kg Labu.
Panorama Sg Tembeling di Kg Labu.
Tempat makan bersila di Labu Sentral.Lagi tempat makan bersila di depan Labu Sentral.
Pelajar International School menyediakan pakaian untuk diberi kepada orang kampung.
Santai bermain congkak dan dam.
Kanak-kanak seronok melukis dan mewarna lukisan bersama ibu-ibu.
Pilihlah mana pakaian yang padan dan berkenan di hati.
Pemeriksaan kesihatan di sediakan oleh sebuah team Hospital Swasta. Awas penyakit kencing tikus dan penyakit pasca banjir!
Kelas jahit menjahit. Semua mesin jahit disumbang kepada orang kampung.
Tengku Puan Pahang sibuk memasak bersama team memasak. Orang kampung tidak dibenarkan memasak.ADUN Tahan mahu menyibuk juga menolong memasak. Tengku Puan Pahang menjadi chief utama.
Sumbangan dapor untuk orang kampung.
Lagi sumbangan bantuan banjir.
Lagi sumbangan bantuan banjir untuk orang kampung.
Sementara menunggu Tengku Puan Pahang dan team siap memasak, WZWH bersama Ahli Parlimen Jerantut, ADUN Tahan, Tuan OCPD Jerantut, ADO memungkor cerita politik dulu.
Sementara itu juga YM Tengku Afzan dan YM Tengku Jihan melayan kanak-kanak Kg Labu dan Kg Jong Berlaboh.
Rakyat Kg Labu yang pertama bertuah menerima layanan hidangan air tangan masakan Tengku Puan Pahang.
ADUN Tahan beratur menunggu giliran mengambil makanan tengahari yang disediakan oleh Tengku Puan Pahang.
Ahli parlimen Jerantut dan Tuan DO Jerantut menunggu layanan air tangan Tengku Puan Pahang.
ADUN Tahan dan Ahli parlimen Jerantut duduk makan bersila bersama menikmati makan tengahari air tangan Tengku Puan Pahang. 

Begitu power Tengku Puan Pahang boleh buat ahli politik -ahli politik duduk bersama.

Tengku Puan Pahang akan kembali lagi ke Kg Labu membawa Perkhemahan Pandu Putri dalam masa terdekat ini.

Comments

Anonymous said…
This comment has been removed by a blog administrator.
Usin Gampang said…
seronok tengok ahli parlimen dan adun tahan makan berjemaah bersama-sama.mereka jangan lupa bahawa mereka bersaudara dan punya pertalian darah! bersatulah dan berganding tangan demi kekuatan melayu!

Popular posts from this blog

Protokol Gelaran Dato' Pahang

Legenda Kota Gelanggi Yang Menjadi Rebutan Ramai Raja-Raja Asia

Cerita "Orang Liar" Pahang