Nuffnang Ads

Pages

Tuesday, December 4, 2012

Will Najib Be Greater Than Mahathir By KO Anwar GE 13?



















Mahathir is great. Yes indeed by ruling Malaysia for 22 years. The accomplishments speak for itselves.

Yet Mahathir successful career is shadowed by Anwar downgrading Mahathir legacy.

UMNO and BN put bet on Najib the one that WZWH consider the right leader to be greater than Mahathir by KO Anwar in next GE.

Najib can change and brings change although he is the son of revered Tun Razak, schooling many years in England yet there are people still thinking Najib is STUPID!

Judging by what Najib done so far and at the last UMNO AGM, he is prepared to lead BN into war in GE 13.

Anwar is no longer relevent to lead this nation. Even some was struggling to promote Ku Li as an alternative PM instead should PR dominates the GE 13 election.Take that Anwar issue away for a while and see if PR can actually win the election after all.

In 2008 election BN for the first time lost its first 2/3 majority due to an overwhelming PKR winning 31 parliamentary seats from merely 1 seat in 2004 and MCA lost many seats due to their leadership issues.In fact, PKR was the best amongst its PR partners with PAS 23 and DAP 29 seats.BN has taken the 2008 election for granted putting wrong candidates and has underestimated the internets as propaganda tool used widely by opposition citing corruptions and cronyism ad issues. Some are proven but many are difficult to prove and mere rhetorics.

Anwar secured the voters sympaties for what was believed to be an unfair imprisonment for him and voters believed he could lead the nation. NO, he made too many personal and political blunders that saw many of PKR top leaders deserted and left him and the party and most were fiercely questioning his credibility , integrity and sincerity and even his loyalty to Malaysia by him putting Malaysia in bad lights overseas in his attempt to unseat a democratically elected government.

Surely Anwar is now out of favour from the members within PKR and even from the PR coalition partners especially from PAS splinters such as Hasan Ali , Zulkifli Nordin, Zahrin and many many more except DAP leaders. LGE insist that he will be the next PM from PR. PR does not have credible leaders.

Anwar realistically has lost many support from Malay voters nationwide even from his own constituency.In Sabah and Sarawak PKR has no place.Lajim and Wilfred were shortchanged ( by Anwar ) and form new party.In short PKR will lose many seats even more than half of that of 2008.

PR will not be able to secure the minimum 50% seats from the 222 seats offered.The Arab Spring like street rallies did not work to move the masses.Most right thinking Malaysisns are TIRED of Anwar and in fact PKR and Anwar will be the major contributors for PR failing to secure Putrajaya.

Chinese voters may be behind DAP instead of MCA but they will have to think hard and be prepared to loose its bargaining power because BN shall ultimately prevail judging from current Najib rakyat didahulukan and the TRANSFORMATIONS efforts are beginning to see results. Najib is a transformer.The nation does not need change and uncertainties as the PR coalition lack direction and even UNITY. Many unanswered questions within the PR coalition and they are so DISORGANISED.

To Anwar this will be your final opportunity before you are banished politically to even see you through in GE 14. Best wishes to you but you and the PR are NOT good enough to lead.

Numbers will speak whether Najib will be greater than Mahathir by KO Anwar in GE 13.

31 comments:

Anonymous said...

WZWH, is this a cut a paste job?

Anonymous said...

It does not matter the points are clear that truly reflect the curren state of affairs about Anuar surely.

Anonymous said...

Sure confirm confident AnGayar no more asking menonggeng tapi dia pulak tertonggeng2 after 13nGE...

Anonymous said...

kerayan aok ni wan

Anonymous said...

Are you dreaming something big in the near future bro? It's shame...it's wrong card doh!!!

Anonymous said...

Mohon Allah selamatkan malaysia ini dari Anu-war .Orang Melayu harus tolak Anu -war yang tidak tepati janji.Down with Anu-war the liar..

Anonymous said...

Najib will KO by orang Umno sendiri,tak payah oleh anwar.

Anonymous said...

Pahang dan Jerantut menolak pakatan rakyat kerana bersama dengan pkr dan dap yang bercelaru dan Anuar yang bercabang lidah
Selamat jalan Romeo.

Najib, Janji di tepati.Anuar ?

Anonymous said...

schooling many years in England yet there are people still thinking Najib is STUPID! ..... weiiii hang ada duit berjuta hang hantar je belajar kat england tu .... bodoh pun boleh belajar kat england tu ....

Anonymous said...

ANON DI ATAS NI MANGKUK HAYUN BODOH.
KAU PEGILAH BELAJAR KAT ENGLAND SEBAB KAU MEMANG BODOH!!!!

Anonymous said...

Saya dapati Najib tidak punya kekuatan dalam banyak hal. Sebagai contoh, beliau gagal menjawab tuduhan Deepak terhadap beliau dalam isu persetujuannya ke atas pemindahan milik tanah seluas 223.3 ekar (89.332ha) di Bukit Raja, Selangor daripada Awan Megah kepada sebuah syarikat penama milik Deepak, Astana Canggih Sdn Bhd.

Isu ini bukan 'kecik anak'...ia melibatkan kredabiliti Najib sebagai Presiden UMNO dan juga sebagai Perdana Menteri...

Jadi anda akan dapat menilai kekuatan Najib...tidak ada beza antara beliau dgn Pak Lah...


Anonymous said...

Anon 5.12,

Satu spin yang hebat.Isu remeh , teruskan bro..

Anonymous said...

Mana KM@kampongman?

Anonymous said...

anon 6:25pm

Semua isu yang membabitkan pemimpin UMNO semua remeh kan.

isu altantuya...remeh. Isu komisyen pembelian kapal selam dan skamah Peranchis iasatan Mah...remeh.

Isu kerajaan Indonesia membuka siasatan tuduhan Rais Yatim tut amah dia...remeh.

Isu barang naik tanpa kawalan...remeh. Isu anak muda susah nak dapat kerja...remeh.

Isu pendatang asing diberi kewarganegaraan segera dan menjadi melayu....remeh.

habis...apa isu besar pemimpin-pemimpin UMNO dan UMNO?

Anonymous said...

Bagi UMNO,tipu Wang rakyat itu halal dan ia adalah hak Melayu Umno.

Anonymous said...

Banyaknya spin dan fitnah yg dipolitikan pembangkang nak menang pilihanraya.Tanpa bukti beb.Lyanas pun politik asalkan menang Pahang beb.Akhirnya semuanya tak ada bukti.Apa macam.Carik jangan tak carik.hehehe..

Anonymous said...

Sapa Likus u dan tak da keja, eloklah masuk umno, boleh jugak keja.

Anonymous said...

Likus=lulus

Anonymous said...

Isu Rais yatim dengan amah tak ada bukti.Isu Anuar ada bukti cuma secara teknikall saje dia escape .Lagi pun Anuar tidak pernah kenal Eskey.Kalau tak tahu jangan lempar fitnah.Hebat si Nuar ni .Nuar belajar di England Najib tidak.Punya perangai ...

Anonymous said...

nAK BELAJAR KAT eNGLAND TAPI BODOHNYA MELANTUN2 BACA bISMILLAH DAN aLFATIHAH MASIH BELUM KHATAM LAGI. bODOH MELANTUNG MACAM GETAH BUKU...

Anonymous said...

Anon 8:49 am,

Kes Rais, kes najib dll tu dakwa dulu di mahkamah. Kalau bukti tak cukup mesti lepas punya. jangan main bila kena kita tak ada bukti - tang orang, kalau lepas, lepas kerana teknikal.

Ini mamak punya stail la.

Anonymous said...

Jangan lah kita semua terpengaruh dengan pencacai pembangkang yang bermati matian mahu membuat fitnah burukan Najib.Tak ada kerja lain ke diaorang ini.Padanlah pr tak pernah menang di Jetantut apatalah di Pahang.Anon 5.05 tak kan senyap aje .Tolonglah bantu Najib sesekali .hehe..

Anonymous said...

Anon 10:46 am,

Saya dok tepi dulu....kasi budak-budak tadika dan kanak2 bawah 5 tahun bermain baling tong kosong dulu....hahahaha

Anon 5:05

Anonymous said...

Saya tidak belajar kat England namun terjemahan tajuk yg diprovoke Wan Zurik lebih kurang, "Najib akan menjadi lebih hebat vs Mahathir jika dapat mengalahkan Nuar pada PRU13".

Wan, mintak maaflah kalau saya katakan ayat ini merupakan ayat seorang 'pengampu'...
Pertama, walaupun saya bukan pendokong Mahathir (saya keluar UMNO selepas Mahathir membunuh UMNO Lama), namun semua orang tahu bahawa jika nak bandingkan antara najib dgn Mahathir ibarat membandingkan antara ikan haruan dgn ikan kelah. Ikan haruan harga cuma bernilai RM15/kg vs RM200/kg (kelah). Mahathir punya karisma tinggi, teguh dgn apa yg dikata dan buat apa yg difikirkan patut...tak peduli apa orang lain nak kata dan tak kira sama ada ia betul atau salah. Pidato Mahathir walaupun tidak 'meneran' tapai akan tetap memukau bagi setiap pendengar sama ada kawan mahupun lawan. Kehebatan ketara Mahathir apabila beliau dapat menundukkan sesiapa sahaja, tak kira samada Raja atau Sultan, Ketua Hakim Negara termasuk juga Samay dan Leong Sik. Kegagalan Mahathir cuma satu...tidak berupaya membenamkan kerjaya politik Nuar.

Sekalipun Najib menang dalam PRU13, nilai najib tidak lebih dan tidak kurang vs Pak Lah. Kelemahan ketaranya..tiada kekuatan diri...keputusan banyak dipengaruhi oleh tekanan persekitaran. Selalu plip plop..

Ke 2, saya juga bukan peminat setia Nuar (walaupun sama2 berada di FRU conner Jln Pantai Baru pada tahun 1975..tempat bermulanya demonstrasi pelajar), namun Nuar mempunyai karisma tersendiri...tidak kalis peluru. Tahan lasak...setelah jatuh masih boleh bangun dgn kekuatan baru yg lebih ampuh. Nuar pemimpin kelas dunia...bukan taraf Najib (maaf sekali lagi). Yg mengkagumkan ramai pemerhati politik apabila beliau boleh menyatukan DAP dan PAS yg berbeza iseologi (Islam vs Sosialis sekular) kedalam satu wadah yg sanggat mengerunkan BN iaitu PR...

Andai kata NUar gagal melawan Najib dalam PRU13 nanti, bukan bermakna Najib punyai kehebatan yg luar biasa..tetapi disebabkan bantuan tenaga drp Mahathir. Mahathir bersungguh2 mahu membantu Najib bagi mengekalkan regim BN iaitu bagi memastikan missi beliau mahu mengangkat anaknya Mukhris jadi PM suatu hari nanti akan menajadi kenyataan.

Satu hal lagi, perlawanan 2N dalam PRU13 nanti tidak diadakan diatas padang yg sama rata, malah Najib awal2 lagi telah diberi handicap 24(menguasai seluruh jentera kerajaan termasuk SPR, Polis, Tentera; penguasaan ke atas media utama; memiliki 'wang tunai' yg banyak untuk ditabur kpd rakyat yg 'lapar') bagi melawan Nuar yg memegang single handicap...

Apa2 pun bersabarlah...kita tunggu saja keputusan PRU13 nanti. Yg paling penting jika UMNO pimpinan Najib-Mahathir gagal dan teori RAHMAN menjadi benar, penyokong serta pendokong UMNO tidak perlu menghimpunkan para2 pesilat untuk berarak diKL....


Mat Periba

Anonymous said...

Kita semua boleh memberikan pandangan berbeda. Tapi ulasan hanyalah sekadar retirk semata2. Fakta tidak ada langsung, cuma adalah sedikit andaian. Dari mana peroleh maklumat, datang dari mana teori berasaskan praktikal. Bukankah nuaq yang diagung2kan oleh puak pencacai itu telah terlebih segala2nya. Semua pencacai penyokong masih belum nampak lagikah. Sejak zaman demontrasi di baling mogok lapar oleh segelintit pencacai nuaq, itu bermula karisma nuaq al bontoti nih. Siapa dalang nih, dari mana maklumat diperolehi. Teruskan... Mahu tunggu tunggu dulu...

Janganingin jadi hero, menolong orang tak bermaruah, akhgirnya negara tergadai kes air "butuh: bertabur dalam peti ais seluruh dunia "nantikan: rumah puteh bawa bukti - mampus semua, ulama', kanak2, bayi, oku, wanita, warga emas, semua akan mengalami masalah...

Anonymous said...

WZWH,

Dari siri pendedahan oleh Deepak dan Musa hassan, kalau kita lihat senario politik dalaman UMNO secara menyeluruh, kita akan nampak kesan-kesan tangan mahathir dan sekumpulannya dalam UMNO hendak menjatuhkan Najib sebelum PRU 13.

Logiknya, mudah, mengapa Najib melalui Hishamuddin/Polis tidak bertindak terhadap Deepak. Ini punca peluru sebenar untuk memburukkan najib.

jawabnya, Hishamuddin/Polis dah kena checkmate, kena rantai oleh kumpulan yang hendak menjatuhkan Najib melalui serangan oleh Musa Hassan.

Petunjuk yang jelas yang kita kena fikir adalah mengena masa atau timing Deepak dan Musa Hassan muncul?...mengapa menjelang dan semasa PAU 2012? Mengapa tak semasa Muktamar Pas atau semasa konvesyen PKR?

Mengapa Hishamuddin diserang oleh Musa hassan dan menteri-menteri dan pemimpin-pemimpin utama lain tidak diserang? Jawabnya, penyokong kem najib yang ada hanya Hishamuddin, yang lain-lain tu sekadar tumpang bertenggek je.

Hanya rais je yang berani...mana yang lain? apakah yang lain sudah tahu permainan dan tahu siapa dalang di belakang Deepak dan Musa hassan...lalu mereka diam kerana nak menjaga diri masing-masing?

Persoalan yang timbul, mengapa kumpulan ini menyerang najib?

Malam ini, Musa Hassan akan menjadi panel dalam wacana Sinar harian. saya nak pergi. Kita tengok gaya dan apa yang Musa hassan nak cakap malam ni - ini akan memberi petunjuk tentang perkara ini samada dah sejok atau mereka akan meneruskan serangan keatas Najib.

Muntaz Jaafar, kembar siam Rosmah pun, mengikut kabar angin, dah tak jadi kembar siam lagi. apakah Muntaz juga akan mengikuti jejak Deepak?..kita sama-sama tunggu dan lihat.


jadi, WZWH...macamana pendapat tuan? Cara artikel sdra ini pun ada memberi petunjuk yang sdra tahu dan perasan perkara yang sedang berlaku keatas Najib...WZWH pun dah nampak juga!

Anon 5:05

budak-budak tadika dah habis main ok....dok tepi plak sekarang...hahaha.

Anonymous said...

WZWH,

Sambungan komen saya diatas...

Mengapa saya kata serangan oleh Deepak keatas Najib adalah kerja dalaman parti bukan pembangkang. saya ada 2 alasan.

Pertama, mari kita imbas kembali reaksi dan nada reaksi pemimpin-pemimpin UMNO keatas serangan pembangkang. Riuh rendah...semua pemimpin UMNO, dari yang kecil sampai kepada PM tidak akan melepas peluang dengan pelbagai kecaman. begitu juga dengan topeng-topeng UMNO yang berselindung di sebalik NGO seperti Perkara dsb.

kali ini mana ada? mana Khairy, mana Fuad Zarkhasi, mana Shafie Afdal? Khairy boleh ulas pasal isu pergaduhan kecil di Gombak tetapi senyap macam tikus apabila Deepak menyerang Najib? Khairy tak nak jadi calon ke dalam PRU 13? Begitu juga Fuad, Shafie afdal dll...xmo jadi calon ke?...Mengapa diam seperti tikus semuanya?Ini kerana mereka-mereka ini tahu dari mana serangan oleh Deepak itu datang dan siapa dalang-dalangnya...dan memahami tujuan serangan tersebut.

Hujahan sama mengenai sikap NGO-NGO UMNO seperti Perkasa dll.

kedua, kita lihat kepada tindakan senyap, sunyi sepi media-media yang dikuasai UMNO, terutama Utusan Malaysia, Berita Harian, NST dan TV3.

Bagaimana mereka menghadapi serangan dari pembangkang? Riuh rendah, siang malam, berminggu-minggu dok menjaja, menyerang balik pembangkang dengan serangan yang sadis, kekadangnya.

mengapa media-media ini senyap sepi macam tikus sedang media-media ini dikawal terus oleh Pejabat Perdana Menteri?

Najib tentu boleh mengarahkan media-media ini mempertahankan dirinya seperti dalam isu-isu sebelum ini yang didalang oleh pembangkang. Mengapa senyap sepi...tidakkah ahli-ahli UMNO perasan fenomena luar biasa ini?

alasan untuk tidak memberi peluru kepada pembangkang membesarkan isu Deepak ini tidak berapa kukuh pada saya. Ia mungkin tidak besar bagi pengundi diluar bandar tetapi ia adalah isu yang besar bagi pengundi bandar. bagi mereka, sikap membisu Najib boleh membawa maksud dakwaan Deepak itu benar. Pendedahan Deepak itu mempunyai detail yang begitu mudah difahami oleh pengundi bandar. Kita kena faham, UMNO/BN kehilangan pengaruh yang besar di kalangan pengundi-pengundi bandar...Najib pun tahu.

Mengapa Najib tidak menggunakan media dibawah kawalannya untuk mempertahankan diri? apakah beliau menggunakan seni politik disini untuk menghantar mesej yang beliau diserang secara dalaman?

apa kata WZWH dan Bro kampongman?

anon 5:05

Ini bukan tuduhan tetapi lontaran untuk direnung oleh semua dan latihan berfikir untuk sesetengah.

Anonymous said...

Bro 5.05,

Mahathir menjadi mastermine kejatuhan Pak Lah dgn membesarkan isu 'Penguasaan Budak di TKT 4'.....

Adakah Najib akan menjadi mangsa berikutnya dgn Mahathir berperanan memainkan isu bahawa Rosmah makhluk paling berkuasa di M'sia??

Berdasarkan hujah anon 5.05 diatas, saya lebih cenderung menyatakan bahawa Najib tetap mendapat sokongan Mahathir dlm menghadapi PRU13 ini. Ini disebabkan kedua2nya mempunyai pendapat dan matlamat yg sama iaiatu regim BN mesti kekal memerintah. Mustahil bagi Mahathir tidak membantu Najib dalam keadaan Najib dan BN sedang2 tercungap2 menghadapi musuh no 1 Mahathir iaitu Nuar..Bagi Mahathir apa2 pun BN mesti menang dahulu...tak kira samada mendapat 2/3 keusi atau tidak.

Selepas beroleh kemenangan, Mahathir akan meneruskan missinya...

Mat Periba

Anonymous said...

WZWH dan pembahas sekalian,

saya paste sedikit laporan free malaysiakini yang melapurkan kenyataan Musa hassan dalam wacana politik Sinar hari ni.


----------------------------

Mantan Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan memberi amaran bahawa kerajaan yang membiarkan keganasan politik berleluasa mengundang risiko digulingkan melalui cara yang sama.

Katanya, beliau berkata demikian atas perhatiannya bahawa situasi politik pada masa ini “mewujudkan generasi yang bertindak ala samseng”.

“Kalau awak (kerajaan) menggalakkan keganasan politik, saya merasakan kerajaan itu tak lama akan menjadi kerajaan kerana ia juga akan dijatuhkan melalui keganasan.

“Ini kerana hate politics atau politik kebencian telah mewujudkan generasi yang bertindak ala samseng.

“Ini saya rasa orang politik kita perlu menentukan penyokong mereka dikawal kerana kadangkala apabila mereka tidak mengawal penyokong mereka, ini yang berlaku,” katanya dalam satu forum di Shah Alam hari ini.
-----------------

perhatikan ulasan musa hassan ....kemana dan apa maksud yang tersirat yang cuba disampaikan, dalam konteks posting-posting saya diatas.

anon 5:05

Kampong man said...

Salam sdra yang di hormati,

Apabila isu Musa Hasan dipolitkan KM susah sikit hendak menerimanya.Pernah PR dalam isu Bersih menlhat PDRM sebagai 'Anjing kerajaan ' sedangkan kita patut patuh menghormati badan ini.

Pada KM message Musa Hasan adalah jelas semata mata demi kebaikan dan 'independance' PDRM tanpa interference dari mana juga political party dalam urusan atau tindakan PDRM dalam menjalankan tugas to uphold the law.

This is a non political issue.If one thinks Musa will be joining PR or even UMNO he is NOT and will not do it in my view.If he is then he will loose credibility as a once a police top brass.

Sebagai anak polis KM memahami Komitmen anggota polis dan arwah bapa KM sebagai saorang anggota polis yang sungguh bertanggung jawab dalam tugasnya.Bagi menghormati dan mengingati arwah ,KM tentukan sembahang jumaat KM sentiasa di Mesjid PULAPOL, Jalan Semarak hampir setiap kali jka boleh.PDRM tetap antara yang terbaik di dunia.

Walaubagaimana ramai juga yang menyertai parti politik salepas bersara , Dato Fauzi Shaari rakan STAROBA KM umpamanya menjadi ahli PAS .

KM tidak fikir isu Musa dan Deepak punysi apa apa impak padu sama saperti isu Scorpene yanf langsonf TIDAK ada apa apa PERBICARAAN di Perancis - a non issue.Isu NFC juga sama. NFC harus bayar balk wang pinjaman pada kerajaan bersama cost of fund nya.Tidak dapat dinafikan NFC mencalarkan sadikit image UMNO/BN dan ianya BUKAN lah satu corruption. Sayang,terlalu banyak isu semasa di politikan bagi meraih 10% pengundi atas pagar dan juga pengundi baru orang muda yang tinggi 1/5 nisbahnya di PRU 13 mengikut statistic.

Yang pasti isu NFC dan FGVH bukanlah isu ' killer' .FGVH telah pun di listing dengan jaya.Berikutan turunnya harga CPO serata dunia maka saham FGVH juga turut menurun - no magic dan it is fair price considering other markets senario now as well as investors are getting extremely cautious. FGVH still retain above IPO. So far. Maaf, terlalu sibuk dengan aktivity kerja .Salam dan maaf mana yang salah.

Kampong man said...

Salam Wan,

Syabas Wan bersependapat dengan pandangan Wan dalam artikal ini supaya warga Jerantut memahami dan mendapat facta yang betul bagi mereka membuat keputusan yang betul dan tidak disebabkan emosi marah.

Dalam isu FGVH umpamanya terlalu banyak percubaan memberi fakta yang mengelirukan warga Felda kerana kononnnya ini semua adalah kerja PENYAMUN katanya.Kita harus berfikiran BAIK dan tidak berperasangka BURUK semaa mata mah.ukan CHANGE yang kita tidak tahu arahnya.Yakin dan percayalah FGVH adalah untuk kebaikan warga Felda to move to the next level.NAJIB tidak mungkin mengkhianati KESINAMBUNGAN usha ayahnda beliau Tun Razak bagi warga Felda khasnya dan orang Melayu amnya.

Nah jom kita lihat di PRU 13 adakah warga Felda amat tidak setuju dengan pensenaraian FGVH ini melalui peti undi ya.KM percaya ia tidak akan mengubah fikiran pengundi sekira kita lihat kemajuan Felda yang sangat hebat dari peluang peluang yang terbuka bagi anak anak Felda kini dari segi pelajaran , ekonomi dan spin of business yang kita lihat sekarang.

Yang penting remain focus dan yakin dwngan Felda buah fikiran dan usha UMNO/BN.Pedulikan FITNAH.Berpecah ROBOH bersatu TEGUH.Salam.

@ Takziah pada keluarga adik kita anak Felda yang meninggal di London baru ini .Mereka semuanya sedang menimba ilmu.

" Rome tidak dibina dalam satu hari "