Nuffnang Ads

Pages

Tuesday, January 21, 2014

Projek Bandaraya Rimba Rainforest Taman Negara




Kepada ramai ahli politik, pentadbir dan ramai orang bila bicara politik pembangunan dalam keadaan ekonomi sekarang tidak ramai yang berminat. Mereka kata mana mahu cari modal dan dana.

Dalam kesesakan kenaikan kos sara hidup, kerajaan tiada duit dan dana kata mereka. Sebab itu ramai ahli politik tidak berminat membicara politik pembangunan. Yang mereka suka politik konflik, politik perang, politik menguatkan pengaruh dan kroni.

Bagi ahli politik yang genius cara fikirnya lain. Sebenarnya politik pembangunan kalau betul planning dan bisnes financial modellingnya tidak perlu pakai duit satu sen pun..!!! Kerajaan tidak perlu bimbang macamana mahu cari modal, dana , duit dsb...yang penting sokong dan lulus sahaja permohonan.


Bila ringgit Malaysia murah, segala yang ada di Malaysia lebih murah dan nampak kompetitif dan berbaloi kalau mahu dibuat pelaburan. Pelabur-pelabur yang banyak wang dan berpandangan jauh boleh membaca menariknya ekonomi Malaysia dalam bidang-bidang tertentu.

Pelabur-pelabur ini perlu diyakini....perlu ditaklimat dan diterang apa sebenarnya kebaikan Projek Bandaraya Rimba Rainforest Taman Negara di Jerantut...di DUN Tahan...

Apa yang kerajaan mahu bangunkan dan majukan Kuala Tahan sebagai Rancangan Kawasan Khas itu baik teruskan. Apa yang perlu adalah input dari pelabur-pelabur yang banyak modal, banyak idea-idea, banyak planning, banyak projek masa depan yang kreatif dan inovatif.

Ini pelabur-pelabur yang bukan sahaja berada di Malaysia tapi mereka ini berada di luar negara di Hongkong, di Macau, di China, di Korea, di Singapura dan di Timur Tengah. Pelabur-pelabur ini bukan sahaja mahu melabur tapi berminat menyumbangkan idea-idea projek masa depan Bandaraya Rimba Rainforest Taman Negara.


Ini satu-satunya tempat nature yang real bukan artificial paling tua dalam dunia dengan flora dan fauna. Ini pelabur-pelabur yang cintakan nature dan alam sekitar mahu bangunkan dan majukan Bandaraya Rimba Rainforest terulung di dunia.

Skala dan magnitudnya bukan sahaja Taman Negara , Kuala Tahan tetapi sepanjang Lembah Tembeling yang mana punya tanah dan kawasan yang sangat luas dalam negeri Pahang tetapi idle tidak dibangunkan.

Berapa kos membiayainya?

Kerajaan Malaysia dalam perancangan hanya mampu mengusulkan projek-projek yang kalau dibuat semua tidak lebih RM340 juta sahaja.

Pelabur-pelabur yang cintakan nature ini terutama dari luar negara berminat mahu melabur paling minima RM7 bilion! Ini sebenarnya dalam saiz pelaburan dari luar negara sangat kecil nilainya.


Bila projek Bandaraya Rimba Rainforest Taman Negara ini sudah take off adalah diharap dan diyakini lebih ramai pelabur-pelabur luar akan datang melabur.

WZWH tidak nafikan halangan-halangannya banyak tapi semuanya itu boleh diatasi.

Projek Bandaraya Rimba Rainforest Taman Negara boleh memberi impak ekonomi bukan sahaja kepada DUN Tahan-Lembah Tembeling tapi juga kepada ekonomi Jerantut dan Pahang.

Ekonomi berkembang. Ramai orang suka mengunjungi dan menetap serta bekerja di kawasan ini kerana banyak peluang bisnes dan peluang pekerjaan yang dijanakan dari projek ini.

Ini hanya posting tentang konsep....segala features pembangunan Projek Bandaraya Rimba Rainforest akan ditulis pada posting akan datang.

Sekian mukadimah Projek Bandaraya Rimba Taman Negara.

23 comments:

Anonymous said...

Kira taman rimba aje.Kos sara hidup rakyat seharian tak payah kira.Nilai ringgit boleh bergerak dari SGD 1-Rm2.50,Rm2.75 ke Rm3.00

Anonymous said...

Guana gamok yb kita ni zurik..koi nak tahu dari aok sendiri ni menda cerita nye.Awang

Anonymous said...

bale bete
bini nikoh dua wakakakaka
elohim bayar cash!

Anonymous said...

awok ni klakarla
kalau ringgit turun nilai...awak kata berfaedah ke? ramai pelabur?
pelabur nak datang buat duit pun sedih dik non....sebab nilai eksport dari negara kita ni jadi tinggi nilainya...pastu nak jual barang dari sini pun kena jual murah..kang jual mahal sapa pulak nak beli
federal government pun banyak meminjam di luar negara...jika berterusan RM ni rendah nilainya...matilah government nak bayar balik hutang luar negara tu...banyak nak pakai duit...effect pulak bayaran kepada projek syarikat kroni engkorang tu seme...

so,ko paham ekonomi ke tak paham ni?

Anonymous said...

Allah nak tunjuk dan tarik apa yg dompok buat.yang penting bukan semua boleh dibeli dengan wang ringgit.dekat dunia dah tunjuk apa lg diakihrat kelak.ustaz2 dikeji dan org berduit dipuji walaupun kepala dema dipijak2.

Anonymous said...

puaka2 umno PRU14 nanti bagi dompok lagi sepenggal biar dia kawin dgn bini engkau org pulak hahaha

Anonymous said...

yerlahtuh weh. koi suka sangatlah tuh.

Anonymous said...

Kalau tak menipu bukanla namanya umno,yang menipu rakyat selama ni umno sendiri,habis tanah orang melayu dia kebas,kalau golongan ustaz ni mainan dema je untuk mnghina dan mngeji,yang macai bawahan ni ikut je ckp pemimpin merka,hina agama,hina rasul kita,tula sebab umno rosak,ada fatul bahri pun jadi kayu,gunakan agama untuk perjuang agama konon tp untuk kantung poket dia sbnrnya,nikah pun nikoh siam

Anonymous said...

siapa sebenarnya main agamadan hina rasul.sbb tu jangan baca blog pro pr je,baru kita tahu sape sebenarnya yg rosak akidah dan alat kepada pemimpin yg berkepentingan

no name said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

saya tengok bila org yg pro bn menjawab dalam komen je...pasti banyak ayat2 lucah dan maki hamun dalam bahasa mencarut. kenapa ye? begitu juga dengan fb wanita2 umno...banyak sangat kata2 mencarut p**i, p****r dsb yg bermain di bibir2 org umno ni

is that what u all have? masa sekolah tu cikgu ajar tu ye? kita paham u all umno tak biasa belajar tinggi-tinggi, tapi at least jaga NAMA BAIK sendiri la (nama baik ke?) hehehehehe

Anonymous said...

anon kat atas tentu barua pr ni.aku rasa yg banyak guna bahasa kesat ni org pr contohnya anjing kerajaan,firaun,dsb itu ayat yg macai selalu guna

Anonymous said...

nak jadi macai pr tak payah sekolah tinggi janji pandai buat fitnah dan menghasut kira on la

Anonymous said...

aku bicara pasal bahasa mencarut. sian org amenu tak paham. sikit2 sebut liwat sikit2 aljxbxri, sikit2 sebut organ pembiakan lelaki dan perempuan. kita org tahulah u all suka kawin 2,3 takpun nikah kat siam or pasang perempuan simpanan kiri kanan, tapi takkanla semasa bercakap asyik perkara tu je dalam otak dan dalam hati.

sianlah. yg pucuk sebut kangkung, yg akar sebut p**i. sooo lowww class!

Anonymous said...

Tula sebab org umno bodoh hingga ke pemimpinnya,macam hudud diaorang hina je,macam syabery chick,ada ke ptut dia ckp klakar,sedih saya tgk orang islam bertaraf menteri blh buat statement mghina mcm ni,hudud hukum allah bukan pas punya atau umno pnya,ya allah KAU bukala hti menteri2 ku yg jumud ni,lagi stu orang tak bce je blog pr,klu x org tak siggah blog ni,lagi stu media krajaan contohnya buletin utama,sejak dri dulu lagi dan hgga ke hari ini,hanya cerita 3 negeri je iaitu penang,selangor,dan kelantan,ape malaysia ni ada 3 negeri je ke,pastu cite anwar,lim guan eng dan mat sabu memg mnjadi tjuk utama untukpengaruh rakyat,klu orang cerdik boleh mnilai sndiri betapa bodohnya tv3 asyik siarkan bnda yg sama untuk burukkan pembangkang,nak cerita bntu rakyat dan memperkasa ekonomi negara tidak ada lgsung,orang bodo dan pakcik makcik je percaya tv3 ni,media mulot biawak,yang umno ambik tanah orang melayu masa bn memerintah dulu takde plk orang nak bising,cukup2 la nak mnipu rakyat umno ni

Anonymous said...

habis yg duk berguling kat atas jalan tu ada class ke...lepas tu nak bercakap pasal hudud pulak,kalau nak buat hudud kena rujuk quran dan hadis bukan rujuk kat nik ajis yg jelas menghukum mengikut kepentingan politik saja.setahu aku quran dan hadis tak pernah berubah cuma hukum pr jer yg berubah ubah

Anonymous said...

Umno fitnah dan bodoh dulu kini dan selamanya,umno g demo p.pinang panggil geng baju merah thailand untuk backup pm kangkung mereka,adei kesian xde org nak berhimpun walaupun berbayar,abis byar 50rggit je,sape nak,najib guna berbilion mesti macai nak byk juga,byarla 2k sorang ke,aku pun nak juga turun dari pahang ni,ni tidak g ambik gmbar kat thailand post kt media kononnya 25k yg hadir berhimpun,kelakor sgt umno ni

Anonymous said...

kuat betul cai ni sebar khabar angin.ini mesti anuar bagi tahu ni.sbb tu yg cerdik dah lari tinggalkan pr yg tinggal cuma spesis mcm anon kat atas je.dapat cerita terus sebar tanpa fakta tanpa selidik.anon kat atas tak gi pijak bendera jepun ke...

Anonymous said...

Ha3,memang realiti pun ambik gmbr kt thailand tu,kononnya pnyokong najib ramai,kelakar sgt2 nk menipu pun

Anonymous said...

kalau blogger pr aku caya buat kerja gitu sbb tu time mengundi kalah,sebab 3org jadi 300 org,cai pr terus percaya,inilah kalau tak berpijak dibumi nyata

Anonymous said...

Umno batu pahat post gmbar baju merah kat thailand tu,kononya turun demo mempertahankan pm kangkung mereka,memang betul pun cite ni,mereka yang hadir dibayar rm50 dan bas mereka sediakan,yang kemaruk 50rggt tu dtgla,naik bas free,boleh jalan2 penang,kalau free jgn harapla macai umno nak g berhimpun bodo tu,ingat ahli umno semuanya sokong najib ke,buka hati cikitla bro,jgn dah tua baru nak sedar umno ni penipu,ni tidak,awk tau berkaraoke dan beli no ekor je,pastu lepak kedai mamak kt caltex tu

Anonymous said...

tak payah nak buat cerita la cai dah tak de org nk percaya dah,pusing modal yg sama kalau sekali mungkin org percaya kalau asyik yg tu je muak juga,daging pun kalau dimakan hari hari boring juga,insaf la cai

Anonymous said...

Allah nak tunju tu kat atas dunia dah tunjuk. Dia ingat bila dah jadi pemimpin boleh buat sesuka hati.