Nuffnang Ads

Pages

Sunday, June 10, 2012

Listing FGVH Kedua Besar Dunia Tapi Kenapa Pembangkang Tidak Mahu Terima?


Fakta penyenaraian FGVH ke dua terbesar di dunia dan terbesar di Asia itu sudah buat ahli ekonomi teruja.

Malang Penasihat Ekonomi 1RM Anwar tidak mahu terima. Berjela-jela Sakmongkol AK47 menulis posting-posting memberi preview negatif listing FGVH. 

Begitu juga Penasihat Ekonomi DAP Tony Pua tidak nampak pelaburan bersaiz economies of scale yang besar. Orang PAS bagus terima saja apa durian runtuh yang diberi.

Kenapa? Sangat mudah. Najibnomics lebih advance tidak mampu difikir oleh mereka!

Apa yang pembangkang mahu tanam dalam minda orang Melayu terutama peneroka ialah:

  • BN sejak akhir-akhir ini sudah hilang pedoman. Tanah ladang sawit 360,000 hektar milik Felda/rakyat telah dipajak kpd FGVH (bila-bila masa boleh dikuasai oleh orang asing). 
  • Berkokok kehulu kehilir kononnya projek listing FGVH ini demi kepentingan peneroka.
  • Peneroka cuma berpeluang dapat 800 unit saham sedangkan pegawai tertinggi Felda diangerahkan unit-unit saham yg tak masuk akal banyaknya.
  • ED dapat 75,000 unit, GM (40,000), Manager (25,000), Junior Exec (6,000). 
  • Pekerja-pekerja cuma diberi 3,000 unit. 
  • Group Presiden mesti > 100,000unit manakala Pengerusi Felda beribu-ribu unit.

Apa yang buat pemimpin pembangkang tidak mahu terima ialah: 

  • Akhirnya penyenaraian FGVH akan menjadi realiti pada 28 June ini.Ia akan menjadi satu listing yang kedua terbesar di dunia dan terbesar di Asia. 
  • Ianya pasti akan memertabatkan institusi Felda dan menjadi satu detik bersejarah bagi keluarga Felda dan rakyat Melaysia.
  • PM DS Najib dengan penuh tanggungjawab meneruskan AMANAH ayahanda beliau Almarhum Tun Abdul Razak Hussein yang tetap akan mempertahankan kejayaan ini bagi kemakmuran rakyat dan negara ini.Kalau tidak dipecah ruyung manakan dapat sagunya !
  • Dari 3.6 billion saham 52.5% (1.92 billion) diperuntukan kepada bumiputra, peneroka Felda, pegawai dan kakitangan Felda,bukan bumiputra,pelabur yang diluluskan oleh MITI dan pelabur institusi saperti KWSP, PNB,Tabung Haji, LTAT yang rata rata akan memberi menafaat kepada rakyat Malaysia terutama kaum Bumiputra melalui institusi terpilih ini yang terbukti professional pengurusan mereka.
  • Pembabitan institusi Bumiputra dan GLC akan memperkukuhkan penyeneraian FGVH dan pasti menarik minat pelabur di Bursa saham Malaysia.
  • Dengan harga sawit yang kini di tahap tinggi peluang begini baik disegerakan disamping  harus tidak dipolitikan.
  • Berbudi pada tanah tidak pernah merugikan.Saperti kejayaan getah dahulunya dan kini komoditi sawit mendapat tempat. Kita doakan penyenaraian FGVH berjaya, satu lonjakan bagi warga Felda dan rakyat Malaysia.

A calculated risk after a lot of engagement with stakeholders. Economies of scale is important in any investment or undertaking.

17 comments:

Anonymous said...

Listing FGVH Kedua Besar dunia? Bukan senang nak dapat taraf kedua besar dunia beb. Bila dah dapat taraf tu, sepatutnya kita bersyukur, terima sajelah bulat-bulat. Buat apa lagi nak bangkang. Yang penting kedua besar dunia, tergadai tanah ke, itu lain pasal.

Melayu Jati

Kampong man said...

Sdr Wan,
Tepat sekali.Sakmongkol gagal menperdaya rakyat dan warga Felda yang akan menikmati penyenarian FGVH nanti.Alhamdulillah.

Perbncangan saya dengan rakan rakan Felda yang pernah dalam pengurusan Felda bersetuju dengan lsting FGVH in.

DAP melayu Sakmongkol harus balik ke pangkuan UMNO dan belajar dari kegagalan Tunku Aziz meyakinkan DAP pendekatan racis,chauvanistik yang tidak jujur saperti Lee Kuan Yu dulu tidak sesuai bagi rakyat Malaysia.We dont need another blunder yang tesirat by DAP a copycat of PAP Singapore lagi.

Look a he DAP rocket flag and compare that with Singapore PAP flag.!! Any resmblance ?You find out.Thank you.

Anonymous said...

Kampong man

biar manusia sesat seperti Sak tu terus sesat dalam DAP.kita patut rejoice dengan keputusanya yang degil itu.

dari nada posting kali ini nampaknya sdra mengakui kelebihan yang ada pada Sak sehingga menyarankan dia kembali kepada UMNO. jangan tergila bayang-bayang bro....

Ini saya amati dari setiap komen sdra disini apabila bloghost menulis sesuatu mengenai posting sak di blognya. Pengamatan saya, no matter how teruk is sak in ur eyes, u gagal to counter his arguements every time. you hanya lebih banyak menceritakan tentang peribadi beliau sahaja.

judging from your personal attack on sak not on the issue he raised, l say you berselindung disebalik kritikan untuk menutup hakikat bahawa you still wish Sak is an UMNO man.

a word of advice - tak payah la cerita pasal cerita lama Sak, bila tak boleh counter his arguement coz one day, someone out there can do the same mengenai u bro. Just be anak jantan....

Anonymous said...

Kampong man

biar manusia sesat seperti Sak tu terus sesat dalam DAP.kita patut rejoice dengan keputusanya yang degil itu.

dari nada posting kali ini nampaknya sdra mengakui kelebihan yang ada pada Sak sehingga menyarankan dia kembali kepada UMNO. jangan tergila bayang-bayang bro....

Ini saya amati dari setiap komen sdra disini apabila bloghost menulis sesuatu mengenai posting sak di blognya. Pengamatan saya, no matter how teruk is sak in ur eyes, u gagal to counter his arguements every time. you hanya lebih banyak menceritakan tentang peribadi beliau sahaja.

judging from your personal attack on sak not on the issue he raised, l say you berselindung disebalik kritikan untuk menutup hakikat bahawa you still wish Sak is an UMNO man.

a word of advice - tak payah la cerita pasal cerita lama Sak, bila tak boleh counter his arguement coz one day, someone out there can do the same mengenai u bro. Just be anak jantan....

Anonymous said...

Tak habis habis mengutuk sesama sendiri sejak beratus ratus tahun dulu lagi. Betul kata Kampong Man akirnya S'pore dan Penang dapat kat orang. Esok habis satu Malaysia pulak. Acu bincang cam mana nak bersatu. Aku risau dengan bangsaku ini.

Kampong man said...

Sdr Anon 4.51,

There is nothing much to counter on SAK argument and posting since his decision to join DAP and delete most of pro gomen contributions which is really silly . Have stopped reading and writing in his blog anyway.

Hope you appreciate the freedom here in Wan's blog and that part of WZWH article above is Kampong man little contributions though small.

Surely he(Sak) will not be accepted anymore in UMNO since he has burnt the bridges if you care to read his writing.If blogger RPK dare finally turn the table Sak is merely another blogger .Read my appreciative comment on the listing of FGVH in this blog.

"It is only my opinion" I am no economist nothing personal at all.If you enjoy UMNO and Najib bashing goahead read Sak blog and see if you think Sak has been fair in his writing. No worries bro .Thank you and Salam.

@Kampong man-Mahukan penyatuan PAS dan UMNO akhirnya dan PAS meninggalkan DAP dan PKR kerana PAS telah di pergunakan DSAI bagi menrealisasikan impian DSAI sebagai PM.Tak begitu ? Politics is dirty eh..but Sak don't have to be one.I am no politician bro.Anyway..

WZWH (Wan Zamzuri bin Wan Hasenan AMP) said...

Salam Kampong man,
Pandangan dan pemikiran politik Kampong man sebenarnya sangat matang dan advance. WZWH minta maaf tak mention contribution idea dari Kampong man sebab nak tulis posting cepat. TQ. Whenever WZWH write blog highlighting Kampong man ideas that means WZWH totally agree with your view points. Blog WZWH terbuka dan bebas untuk semua pembaca tidak kira apa latar belakang pemikiran politik.

wan said...

kampung man
pas tak pernah diperalatkan oleh mana2 politik.umno yg pernah peralatkan pas masa pas bersama umno dulu.jika umno jujur dalam penyatuan pas umno,kenapa sblm pru 12 negeri yg diterajui oleh pas telah digasak semahunya tanpa belas kasihan.contohnya lebuhraya ke kelantan telah dijanjikan oleh bn untuk buat pd tahun 1996 namun sehingga kini masih belum terlaksana?sehinggakan kerajaan kelantan terpaksa membuat lebuhraya rakyat.kenapa kerajaan pusat masih belum menyerahkn royalti kepada kelantan?sedangkn kelantan adalah negeri 99% melayu? selesaikan isu ni dulu baru cerita pasal penyatuan pas-umno.saya yg masih belia pun sedar ttg pengalaman silam pas bersama umno.jika benar umno ikhlas,umumkn utk jalankan hudud segera.. atau aturkan muzakarah diantara pm dengan haji hadi @TGNA @dato harun din.

bat8 said...

WZWH

kampongman menyatakan hasratnya untuk melihat penyatuan PAS - UMNO. PAS telah menolak sebarang muzakarah kearah itu baru-baru ini. Peristiwa membekukan pinjaman PTPTN kepada Unisel dan KUIS dan kemudian menarikbalik pembekuan tersebut adalah tindakan balas yang jelas dari UMNO untuk menutup sebarang bentuk kerjasama dengan PAS.

Tindakan tersebut dengan jelas menelanjangkan penipuan slogan perjuangan melayu yang dilaungkan oleh UMNO selama ini. Kerana pandangan politik sempit dan kepentingan diri, UMNO sanggup mengainaya penuntut-penuntut dikedua-dua institusi tersebut yang hampir 100% melayu.

No matter apa alasan dalam usaha untuk menegak benang basah dalam isu ini, damage has alredi being done dan irreversible lagi.

UMNO shud pray hard agar penyenaraian FGV nanti mencapai sasarannya demi orang melayu. Sekiranya sebaliknya ia akan merupakan satu malapetaka yang teramat buruk kepada orang melayu yang akan menyebabkan kehilangan tanah-tanah orang melayu buat selama-lamanya. Ia akan tercatat dalam sejarah negara bahawa ia adalah satu pengkhianatan kepada orang melayu oleh UMNO yang paling dasyat. Lets all pray that everything will go well eventhough melihat kepada cara-cara UMNO menangani pelbagai isu lately amat merisaukan.

Anonymous said...

Salam mat pendang (bat8),

Lama tak dengar dari mat pendang.Hope you are ok bro. Dalam blog Pak Aspan pun nampak jarang beri komen.As i was about to go to bed i saw your comment at that late hours.

You know mat pendang i was actually at Bandar Sri Damansara picking up 15 durian from my good "Seosonal friend " .I mean bila musim durian saja kita berkawan since he has durian orchards in Mantin.Good buddy he is very polished yet humble.Kampong man was his ' best man for his wedding.I am supposed to sedekahkan to good friends along my route at Taman Tun Dr Ismail.
You won't believe it despite his busy schedule bro Aspan called as he was on the way to Taman Tun and wanted to see me.We had teh tarik and had good conversation for a good two hours catching up with families and current political issues .The usual

Kampong man said...

Sorry this smartphone of mine is giving problem again . Continue.....the usual kedai kopi conversation.Our many years overseas taught us to respect different views however tough.Being housemate in college makes our friendship more special like two good brothers.Aspan spend many years in London working and i was up north studying then.

We both agree that DSAI will not be easily accepted as PM if PR wins the election.Just like bro Sakmongkol bro Aspan have high opinion of Ku Li.We both agree that the chinese support for MCA has dwindled in favour of DAP and PKR will be the weakest link in PR.Have to leave home by 12.30 am as i have to distribute the durian along my Route home.Had a long day today and i am beginning to yawn and will slowly doze off anytime now.Have a good monday bat8 and my salam to you.

bat8 said...

kampongman

Thank you for ur reply bro. Yup, l jarang komen kat blog bro aspan lately sebab agak sebok lately. Kita orang yang kerja sendiri ni kena usaha lebih skit dalam keadaan ekonomi yang agak suram. Same here too. But l never miss reading few blogs that l frequented on the go.

Yang mengembirakan hati l, walaupun kita melihat politik hari ini dari kacamata berbeza, kita masih boleh meraikan each other sebagai sahabat. That really makes me happy. Thank you bro.

bat8 said...

kampongman

Thank you for ur reply bro. Yup, l jarang komen kat blog bro aspan lately sebab agak sebok lately. Kita orang yang kerja sendiri ni kena usaha lebih skit dalam keadaan ekonomi yang agak suram. Same here too. But l never miss reading few blogs that l frequented on the go.

Yang mengembirakan hati l, walaupun kita melihat politik hari ini dari kacamata berbeza, kita masih boleh meraikan each other sebagai sahabat. That really makes me happy. Thank you bro.

bat8 said...

ops...terlupa pasal Kuli.

I was one of his stauch supporter tetapi bukan ahli semasa dia memimpin Semangat 46. Infact my best fren is one of his inner circle. Sebagai seorang politician saya menyanjung tinggi jasanya, pengorbanannya kepada bangsa dan negara. Sebagai individu beliau amat saya kagumi. Saya menaruh harapan kepada beliau selama 30 tahun untuk membetulkan keadaan dan kepincangan negara.

Jasanya kepada negara begitu besar. Malah saya masih percaya jika beliau menjadi PM dulu instead of TDM, kita mungkin sudah berada sebaris dengan korea atau taiwan kalaupun tidak, kita tidak jauh. Definitely kita way way infront of singapore.

Lately, dalam percaturan politik semasa, l sudah mula menerima hakikat bahawa Kuli tidak berupaya untuk membawa perubahan yang diperlukan melalui UMNO BARU. Penantian saya selama 30 tahun telah berakhir. l look elsewhere bro. Walaupun begitu kekaguman dan admiration kepada jasa beliau kepada negara dan bangsa melayu selama ini masih utuh untuk selamanya.

Kamping man said...

SalAm bat8,

Saya setuju Tengku Razali telah banyak berjasa pada UMNO dan negara kita.Demi perjuangan UMNO beliau kembali menyatupadukam UMNO kerana roh dan jasadnya tidak berubah bersatu dalam UMNO.

Apa yang akan berlaku parti kaum cina MCA dan Gerakan akan kecundang dan kuasa akan beralih pada DAP bagi kaum cina dan UMNO bagi kaum Melayu/ bumiputra.Adakah DAP sanggup begabung dengan UMNO bagi mewakili kaum cina .Saya tahu sekira kaum cina memilih untuk tinggalkan MCA dan Gerakan kedua parti ini(MCA dan Gerakan) tidak akan menerima jawatan2 menteri atau timbalan yang memang diperuntukan BN yang mahukan setiap kaum di wakil.PRU 13 yang maha hebat !!

UMNO harus lebih serius kali ini memperbaiki kelemahan lampau kerana ' You cannot take for granted anymore or you can say good bye yellow brick road- kata Elton John '

Bro Aspan sangat berkeyskinan BN tumbang dan Kampong man yang bukan pun politician berfikiran sebaliknya kerana dijangkakan PRU 13 adalah selepas Hari Raya Puasa di bulan Sept.

Semua pengundi tidak sabar and wish this is over and we move on but certainly ABAI !

Anonymous said...

Dear kampongman,

thanks for the reply. I concur wif you that this coming GE13 is for BN to loose. Menjelang GE13 ini, banyak element-element baru yang timbul, menyebabkan GEs' dimasa-masa hadapan akan lebih mencabar. Nothing is gonna be the same lagi.

saya kata BN can still win this coming GE jika and the only saving grace yang BN ada for this GE is the election roll yang ada BERJAYA digunapakai. sorry to saylah, l too think election roll yang ada sekarang telah di pad up untuk memenangkan BN. kita tidak boleh menolak mentah-mentah dakwaan pembangkang kerana mereka mempunyai bukti-bukti yang kukuh that something is not right with our electoral roll. Tindakan-tindakan SPR dalam isu ini tidak membantu untuk menangkis persepsi ini.

I sebut perkataan "BERJAYA" diatas coz melihat bagaimana UMNO BARU national leaders terkapai-kapai menangani pelbagai isu yang timbul sekarang, there is a remote possibility that the electoral roll yang didakwa tidak bersih itu kena dibersihkan. Jika ini berlaku, then our bro Aspan may be right afterall. I dont know you perasan atau tidak, the ground swell sedang berlaku secara perlahan-lahan against UMNO Baru. I suspect one of the reason adalah keperitan hidup yang dihadapi oleh kebanyakan kita menyebabkan rakyat looking for way out( l may be wrong).

Now, the longer najib tangguh date GE13, this ground swell will pickup the momentum against UMNO Baru, thanks to ketidakupayaan its leaders not so much about countering opposition punya tuduhan tetapi to fix urgently masaalah-masaalah berkatan ekonomi yang menyebabkan keperitan hidup dikalangan rakyat biasa. Jika the delay is going to be more than 6 months, lets pray hard that FGV IPO is a success, else UMNO BARU is gonna face a massive revolt from our Felda bretherens and follow by other malays in the heartland. Dengan masaalah eurozone, china economy pun sudah mula slowdown dsb, berapa lama GLC, EPF etc nak prop up the share price - i.e buang duit sia-sia?

Bro, forgetlah idea DAP bekerjasama dengan UMNO BARU mengantikan tempat MCA. Kalau nak jadi, dah jadi selepas 13 Mei 1969 dulu lagi apabila allahyarham Tun Razak mengajak semua parti politik menyertai BN atas semangat national reconciliation dulu. Lets move away from racial based politic. Percayalah hak keistimewaan kita sebagai orang melayu dan hak kedaulatan raja-raja kita tidak akan tergugat kerana ia dijamin dibawah perlembagaan.

As for UMNO BAru, l think you are fully aware of my views on the matter.

mat pendang

Anonymous said...

jual jangan tak jual, sbb dah banyak telah dijual....