Nuffnang Ads

Pages

Wednesday, September 12, 2012

Bila Orang Jerantut Komplen Reban Ayam Busuk!



Bandar Jerantut sudah berkembang. Sekarang anak-anak muda suka makan ayam goreng KFC, Pizza Hut, Mary Brown, Happy Fried Chicken, dan bermacam-macam outlet tidak termasuk berbagai restoren dan gerai yang lebih hidup pada waktu malam.

Oleh kerana permintaan makanan meningkat di Jerantut maka terdapat usahawan yang cuba memenuhi permintaan itu sebagai contoh menternak ayam secara komersial di tanah Jerantut.

Maka banyaklah reban-reban ayam dibina di kampung-kampung di seluruh parlimen Jerantut termasuk di DUN Damak, DUN Tahan dan DUN Pulau Tawar.

Bila banyak reban ayam dibina maka kampung-kampung sebelum itu berbau wangi udaranya sudah menjadi tidak wangi. Bau busuk ditambah lagi banyak lalat berterbangan hinggap di rumah. Bila menyentuh makanan boleh buat orang kampung sakit.

Oleh kerana orang Jerantut semakin cerdik sekarang dan suka internet baca blog buat FB sendiri maka orang Jerantut sudah pandai komplen. Orang Jerantut suka makan ayam tapi tidak suka kepada reban-reban ayam yang mencemar udara busuk.

Maka datanglah media massa seperti stesyen-stesyen TV menemuramah pihak yang berkenaan. Macam-macam ditanya:


  • Apa status kelulusan tanah?
  • Ada TOL ke tak?
  • Apa perancangan Pejabat Daerah dan penyelesaian?
  • Apa dapat kelulusan Jabatan Haiwan?
  • Perlukah ada kawasan khas bela ayam?
  • Adakah ECER punya peruntukan khas bela ayam?


Adakah Jerantut memerlukan Pusat Bela (menternak) Ayam yang moden ada aircond baru orang Jerantut tidak lagi komplen?

19 comments:

Anonymous said...

Mujur reban bukan di belakang umah kita, klu ada reban, hari2 urung dek lalat kita la orang pertama wat repot..jdi jgn la maroh ke deme hok komplen terr

Anonymous said...

BABI DOMPOK!! BELAGAK NAK MAMPOS!!

Anonymous said...

hoi dompok tunggu akan pengajran yang awok akan dapat nanti.. Ayuh Singkirkan sahaja Dompok Dari kuasa Politik kerana beliau hantu segala rasuah!!

Anonymous said...

pusat penternakan ayam atau reban-reban ayam untuk komersial ni janganlah dibina kawasan-kawasan yang berhampiran dengan sekolah, perumahan, restoran dan sebagainya, pihak yang berwajib sepatutnya melarang perkara ini supaya bantahan awam tidak berlaku menyebabkan orang atau badan-badan tertentu ditudingkan..

WZWH (Wan Zamzuri bin Wan Hasenan AMP) said...

Salan Anon 10:14,
WZWH suka Anon komen yang berkaitan dan relevan dengan posting WZWH...macam tu lah. Terima kasih Anon.

Anonymous said...



Salam WZWH & MUT…,

KEPIMPINAN MELALUI TELADAN

Kas nak pinjam, jgn tak silap idea Tun Dr Mahathir Mohamad yang dilancar pada 1983 March 19, menteri Penerangan ketika itu ialah Dato Seri Mohd Adib Adam. Dalam perbualan dengan bebarapa rodong di sebuah restoran di Jerantut, intipati kas boleh kutip seperti berikut:-

KOMUNIKASI KEPEMIMPINAN DALAM ISLAM

Seseorang pemimpin menurut Islam (jika orang Islam) harus memenuhi beberapa syarat untuk melaksanakan komunikasi kepemimpinan dalam Islam, antaranya:-

Mempunyai banyak sifat-sifat mahmudah antaranya berilmu, adil, berani, kesucian moral, pemurah, pemaaf, bertimbang rasa, menepati janji, benar, tegas, bijaksana, cekap berfikir, merendah diri (tawadu’), dan sebagainya.

Memelihara hubungan baik dengan Allah s.w.t., hubungan baik dengan manusia janganlah kamu bercerai-berai. Memelihara hubungan baik dengan alam persekitaran, iaitu tumbuh-tumbuhan dan binatang-binatang sesuai dengan sepotong hadis Rasullullah s.a.w. yang bermaksud, “Kasihanilah kepada setiap penghuni (makhluk) di bumi semoga kamu dikasihani oleh mereka yang di langit.”

Rodong kas ni nakal sikit percakapannya dan meluahkan masalah rakan sekerja + pegawai atasan yang self-fish. Tidak menjalankan tugas dengan baik + lari dari tugas. Last2, terkeluar kata kata ‘Berkat ke duit gaji yang diperolehi?’… Aiyoooo, terkedu jap kas dgn rodong2 dibuatnya. Kita tak mahulah menjelang hari pembuangan yang semakin hampir tak mahu ada pemimpin menghidap sindrom penafian @ denial syndrome atau mengutamakan “selective memory” terutama hal2 berkaitan projek.

Banir, bukan seorang ilmuan, sebelum ini komen ada orang anggap tak berepelajaran, hanya untuk renungan...


Anonymous said...

Hayaaa latuk WZWH itu ayam-ayam di kedai rumah urut ada banyak hoi...itu olang Jelatuk tala komplen ma?

Anonymous said...

Dah tahu orang Jeramtut mula nak berkomersial,
Janganlah panggil TV3, panggillah Jabatan Haiwan,
Jabatan Pertanian, Bandaran, Kesihatan ADUN dan
Kementerian yang berkaitan
Bantulah dengan nasihat dan kewangan. Galakkan
Untuk membesarkan lagi industri.
Kalau boleh hantar Bomba Dan Bandaran untuk
Membersihkan kawasan industri kampung setiap
minggu.
Benda ini pun orang Jerantut nak bising.

Anonymous said...

anon 9.03am.

bodoh sungguhlah awok ni.tajuk lain komen lain.gila ke apa awok ni.tak suka jangan undi dia bodoh!!!!!!!!

Anonymous said...

celaka setan dompok cakap umno jual tanah!! dompok nak mampus dah ke?? bodo layan dompok n kuncu-kuncunya!!

Anonymous said...

Ko ingat orang Pulau Tawar nak duk diam ka?? tapi itu tanah senang ma mau setle haha..

Anonymous said...

yg penting semua reban ayam nieee, bukan org Pahang punyeeee heeee. Jgn marah. Kami buat kat sini jeee, org Pahang bukan CERDIKKKKK heeeee, kami ini org luar ade PAS & UmnO yg penting kami warissss belaka keeeee, tengok puak WAN niee mencari WARIS sampai ke PUlau Tawar heeee

Anonymous said...

biasa la tu org politik ni kene la pandai bercakap jer.kerja xpandai nak buat.janji dia menang pru dah la.

Anonymous said...

Apa makna berita yang WZWH tulis ni...huhuhu
WZWH kata orang sekolah darjah 6 memang malas...huhuhu
Sebab tu sekolah sampai darjah 6...huhuhu
Sekolah sampai darjah 6 orang tahan pilih jadi YB...huhuhu
Bila jadi YB hanya tau paw cukong...huhuhu
Bila orang kampung adu busuk YB malas nak ambik pot...huhuhu
Bila orang kampung marah...ini berita baik!!!...huhuhu
PRU13 orang kampung akan pangkah PAS!!!...huhuhu
Orang muda boikot KP!!!...terbaik!!!
Akhirnya dunia milik anak muda...huhuhu

Anonymous said...

ANON 9.04PM TULIS MACAM ORANG MABUK TODI.MACAM NIK DRIVER DR SHUKRI AJE GAYENYA.

Anonymous said...

Orang yang asyik mabuk tu dah jadi YB...huhuhu
Korang jugak yang pilih...huhuhu
Kalau asyik tonggang MALAS nak kerja!!!...huhuhu
Adu-adu apa pun tak berguna lagi...huhuhu
Yang YB ingat todi dan RM saje!!!...huhuhu
Orang kampung sudah marah...huhuhu
YB tonggang dah tersepit terjelir sasau...huhuhu
Orang muda sudah boikot KETUA PEMUDA...huhuhu
PM Najib Nazak sudah nampak...PRU13 ini pailang musti kambus masuk kubur...huhuhu

Anonymous said...

Huhuhu...tapi takda ada perancangan strategik dan implementasi cekap dan berkesan tak guna juga. Kena ada otak lihat berapa peruntukan yang telah lulus dan masuk ke DUN. Kalau dah lebih RM500 juta itu tandanya ADUN itu berprestasi tinggi.

Anonymous said...

nik driver 2 mulut bau hanyir..kenyataan ok!..gigi bersepah2..sebok nk brpolitik..

Anonymous said...

anon 2:06
nik driver mmg melampau, kalau ye pon nk berpolitik jage lah gigi 2,bau mulut nik driver patut lg dibimbangkan dari isu bau ayam di jerantut..seakan tiada lg hari besok baunye mulut driver ni..habat nik..bau hanyir kegemaran konco2 nye.