Nuffnang Ads

Pages

Saturday, October 27, 2012

Hutang Kerajaan Malaysia Dan GDP: Satu Penjelasan Mudah

Pembangkang suka mengambarkan kepada rakyat Malaysia bahawa hutang kerajaan Malaysia peringkat bahaya sehingga boleh buat Malaysia bangkrap sperti Greece!

WZWH cuba menjelaskan dengan mudah apa yang pembangkang sengaja pusing fakta mempengaruhi rakyat menolak kerajaan BN pada PRU 13 guna isu hutang kerajaan Malaysia.

Ini posting hutang kerajaan Malaysia dan GDP (Gross Domestic Product) @ KDNK .

Malaysia Government Debt To GDP
Malaysia recorded a Government Debt to GDP of 52.60 percent of the country's Gross Domestic Product in 2011. Historically, from 1990 until 2011, Malaysia Government Debt To GDP averaged 47.39 Percent reaching an all time high of 79.50 Percent in December of 1990 and a record low of 31.80 Percent in December of 1997. Generally, Government debt as a percent of GDP is used by investors to measure a country ability to make future payments on its debt, thus affecting the country borrowing costs and government bond yields. This page includes a chart with historical data for Malaysia Government Debt To GDP. 


Malaysia Government Debt To GDP

Ahli ekonomi dunia kata hutang kerajaan jika peratusannya kepada GDP dibawah 55% hingga 60% adalah masih boleh diurus.

Malaysia mempunyai rekod membayar hutang negara yang sangat baik tidak pernah default. Kalau kita lihat Malaysia pernah mencatat peratus hutang yang tertinggi pada Disember 1990 iaitu 79.5%

Adakah pada masa itu Kerajaan Malaysia bangkrap?

Pembangkang banyak main isu hutang kerajaan Malaysia seolah-oleh pentadbiran DS Najib sebagai PM gagal mengawal ekonomi yang dipsywar boleh menjurus kepada negara bangkrap.

Apa yang DS Najib sedang buat bagi mengurus dan menurun peratus hutang kerajaan Malaysia seperti berikut:

  • Malaysia's debt is still manageable as it is below 55 per cent to the Gross Domestic Product (GDP) ratio
  • 53.8 per cent of national debt for last year is within the range as the government continues its efforts to bring down the fiscal deficit level.
  • With the implementation of the Economic Transformation Programme, we are on the right trajectory and continue to reduce the deficit level every year. For 2012, we aim to narrow further the fiscal deficit to 4.7 per cent from 5.0 per cent of last year's GDP.
  • We borrow for investments (aiming) to grow our GDP and economy. The debt level will directly reduce. Unlike Greece, they are borrowing a lot of money but the economy is shrinking.

Bagi pembaca yang 'well verse' dengan economics sila baca soal jawab hutang kerajaan Malaysia sila klik sini.

Kerajaan Malaysia berhutang kerana membiayai pelaburan yang boleh menjanakan lebih banyak pendapatan dimasa hadapan disamping menyediakan barangan dan perkhidmatan dan memberi pekerjaan bagi pertumbuhan ekonomi negara.

4 comments:

Anonymous said...

WZWH,

"Kerajaan Malaysia berhutang kerana membiayai pelaburan yang boleh menjanakan lebih banyak pendapatan dimasa hadapan disamping menyediakan barangan dan perkhidmatan dan memberi pekerjaan bagi pertumbuhan ekonomi negara."

Semasa Najib mengambil alih dari paklah, hutang negara, kalau tidak silap saya ialah lebih kuranq RM 330 Billion. Dalam masa najib menjadi hutang negara telah mencecah angka RM 500 Billion lebih.

Secara mudahnya, Dalam tempoh Najib menjadi PM selama 4 tahun ini, pertambahan hutang negara yang dibuat Najib ialah lebih dari RM 100 Billion.100 Billion lebih ni banyak.

Persoalan yang timbul, sebagaimana yang disebut oleh WZWH, mana dia kesan "elaburan yang boleh menjanakan lebih banyak pendapatan dimasa hadapan disamping menyediakan barangan dan perkhidmatan dan memberi pekerjaan bagi pertumbuhan ekonomi negara".

Jika kita ambil jumlah keseluruhan gutang yang dibuat oleh kerajaan BN sejak merdeka yang kini sebanyak RM 500 juta lebih, mengapa kita begitu ketinggalan jauh dari korea, taiwan yang dalam dekad 70an, 80an dulu adalah setaraf atau lebih rendah dari kita.

dalam 30 tahun terakhir ini, yang maju, yang kaya, adalah puak-puak pemimpin UMNO baru je dan kroni-kroni mereka seperti vincent tan, YTL, Ananda krishnan dsb.

Korea, taiwan tidak mempunyai hasil bumi yang kaya seperti kita tetapi mereka jauh meninggalkan kita. jawapnya, mereka lebih cekap mengurus ekonomi negara mereka. UMNO baru, cekap juga, tetapi mengurus ekonomi puak-puak mereka je.

Jadi, xyah temberanglah.....dengan hutang yang begitu banyak, mengapa orang melayu masih lagi merupakan golongan yang paling rendah pendapatannya.

Anonymous said...

Duit BR1M datang Dari mana?Project kroni2 berbillion Wang dari mana?Wang untuk lembu2 yang berkandang condo datang dari maha?Tak ia jatuh dari langit. Ini yang saya cakap pengurusan terbaik BN. FDI dah lama hilang ,daya menjana pendapatan?malas nak ulas.

Anonymous said...

Wan,tak payah komen komen sampai air liur melimpah yang BN pandai memerintah,lihat lah dulu lapur Ketua Audit keatas negeri2 pakatan, baru buat pernilaian,tak payah pusing sini dan pusing sana,angka tidak boleh dibohong atau ditipu,sebab itu di panggil AUDIT.

http://kpru2010.files.wordpress.com/2012/10/kpru_pengurusan-kewangan-negeri-pakatan-archived.pdf

Anonymous said...

Kalau BN tak pandai memerintah, rasa2 apa track record pembangkang pandai memerintah negara? Penang? hahaha...Penang dah grown up since Gerakan lagi. Selangor? dah mmg maju sebelum Khalid. Kelantan? yes... itulah.kayu pengukurnya..pakatan rakyat dibawah pemerintah melayu islam PAS. SO sad. Majukah Kelantan seperti Selangor? Think outside the box. negeri2 PR skrg dah maju sblm tu lagi. WTF