Nuffnang Ads

Pages

Tuesday, October 16, 2012

Laporan Audit 2011 Negeri Pahang


Blog WZWH bertanggungjawab mengajak 1.5 juta rakyat Pahang membaca dan berbincang Laporan Audit 2011 Negeri Pahang.

Segala hasil dan perbelanjaan dari negeri dan Putrajaya adalah untuk kesejahteraan rakyat Pahang semua. Laporan Audit bukan bertujuan mencari kesalahan dan kesilapan tetapi lebih untuk membaiki kelemahan.

Ahli politik dan pegawai kerajaan Pahang digalak membaca dan bincang Laporan Audit bagi membaiki lagi prestasi pengurusan kewangan dan pentadbiran dengan lebih cekap dan berkesan.


PART I - CERTIFICATION OF THE STATE GOVERNMENT’S FINANCIAL 
STATEMENTS FOR THE YEAR ENDED 31 DECEMBER 2011 


1. The Pahang State Government’s Financial Statements reflected a true and fair view of the financial position of the Pahang State Government for the year ended 31 December 2011. All items in the financial statements and memorandum statements were attached with adequate supporting documents. 

PART II - FINANCIAL ANALYSIS OF THE STATE GOVERNMENT


2. On the whole, the analysis of the financial position of the State Government was satisfactory. The State Consolidated Fund showed an increase of RM97.09 million or 27.3% to RM453.20 million at the end of 2011 compared with RM356.11 million in 2010. Accumulated balance of the Consolidated Revenue Account has dropped a total of RM11.68 million or 8.5% to RM125.90 million in 2011 compared with RM137.58 million in 2010. While the State Government expenditure in 2011 recorded an increase of RM35.19 million or 6.1% to RM613.20 million from RM578.01 million in 2010. Revenue collection increased a total of RM75.33 million or 14.3%, while revenue arrears increased RM0.10 million or 0.2% to RM62.64 million in 2011. Arrears of loan repayment that can be claimed from State agencies declined RM67.89 million or 29.7%. The State Government is recommended to practice prudent spending, while trying to collect outstanding loans totaling RM160.88 million from the State agencies and settling outstanding debt repayments amounting to RM48.68 million to the Federal Government.


PART III - THE STATE GOVERNMENT’S DEVELOPMENT PLAN

3. For the success of the Tenth Malaysian Plan, a total of RM4.08 billion ceilings budget has already been approved by the State Government which was distributed to 11 Departments. Overall, the performance of the Tenth Malaysian Plan development expenses in 2011 is good. Until 31 December 2011, development expenditures amounted to RM224.80 million or 80.6% from RM278.94 million budget has already been approved. For the Tenth Malaysian Plan, a total of 424 projects have been planned to be implemented by 11 Departments/Agencies. Until 31 December 2011, a total of 44 projects or 10.4% out of 424 projects were successfully accomplished while 123 are still ongoing projects and the remains 257 projects have not yet to begin. 


PART IV - FINANCIAL MANAGEMENT PERFORMANCE OF THE STATE 
DEPARTMENTS/AGENCIES 

4. In the year 2011, the Audit Department of Pahang has implemented financial management audit based on the Accountability Index in 15 department / agencies. Achievement of financial management for 15 department / agencies audited shows that 4 department / agencies had achieved an excellent 4 star rating, 11 departments / agencies had achieved a good level rating of 3 stars. In general, the performances of financial management were improved. The achievement can be further enhanced if the Controlling Officer / Heads of Department take initiatives to strengthen the financial management and also take preventive measures to prevent recurrence of the same shortcomings. 

PART V - SUBMISSION, CERTIFICATION AND TABLING OF STATE AGENCIES 
FINANCIAL STATEMENTS 

5. In general, the performances of the State agencies for the submission of financial statements were good. For the period January 2011 to 5 June 2012, the Audit Department has certified a total of 21 State agencies Financial Statements for the year 2010. A total of 17 Financial Statements were issued Unqualified Audit Certificate, while 4 Financial Statements were given Qualified Audit Certificate. Until 5 June 2012, a total of 21 financial statements of 2010 which has been certified have been tabled in the State Assembly. In addition, all State agencies had already submitted financial statements for the year ended 31 December 2011.

PART VI - TABLING OF THE AUDITOR GENERAL’S REPORT AND MEETINGS 
OF THE STATE PUBLIC ACCOUNTS COMMITTEE 

6. The Auditor General's Report on the Pahang State Government Financial Statements for the year 2010 was tabled in the State Assembly on 12 December 2011. In 2011, the Public Accounts Committee had met once to discuss the Auditor General’s Report of the State Government of Pahang Financial Statements for the year 2009. The Committee should meet more often to ensure that the latest Audit Report is been discussed.


8 comments:

Anonymous said...

terimakasih bakal YB Jerantut Dr Hamzah kerna brsolat brsame jemaaah surau al huda, wlaupun seketika ramai menyerbu bersama memberi sokongan padu, tapi sayang org kuat krt lari balikkkkk haaaaa, YB 46 Tn HJ Rahim bersalam mesra terima kasihhhhh, ameno tak adeeee kalu ade pengsan lakkk, tak ramai d tmn inderapula tuuuu heeeee

Anonymous said...

hai ari tu bos krt ade, ngape tak mai dahhhhhh?

Anonymous said...

Jika ada butang "like" nak klik PART II - FINANCIAL ANALYSIS OF THE STATE GOVERNMENT & PART III - THE STATE GOVERNMENT’S DEVELOPMENT PLAN. Kemudian sekali lagi "like" terhadap YB Ameno, ada orang cakap baru sepenggal jadi ADUN/AP dah boleh kumpul harta diantara RM8 - 10 juta.

Anonymous said...

pembetulan 20 juta.

Anonymous said...

Ditaman2 perumahan, dibandar2, dipekan2...umno dah tenggelam. Umno cuma tinggal diFelda, dikg2 tradisional, diulu2 sg. Sorrylah umno sikit lagi akan tenggelam terus.

Para2 ugamawan, tenaga2 proffisional, pesara2 kerajaan dah tak menyokong umno..Sikit lagi bekas KPN akan menyertai PAS. Yg masih minat dgn umno org macam Amy serch, budak2 uitm, pembodek2 diIPTA, penari2 kebudayaan, polis pencen, tok4...

Sebab umno dah tak ade peminat dan tempat kerana negeri yg diperintah PR diurus tadbir dgn baik. Laporan audt telah membuktikan Selangor memperolehi pendapatan berganda...PP membelanjakan banyak wang rakyat utk kesejahteraan rakyat... Bandar KB jauh lebih hidup berbanding Kuantan walau pun kuantan ada 'macam2'..

Sekian...good bye UMNO

Anonymous said...

Lapuran audit tahunan ni SPRM tak boleh masuk
buat audit sekali ke ? , takkan nak tunggu orang
buat report,

Anonymous said...

WZWH,

Laporan ketua Audit Negara keatas 4 negeri Pakatan amat baik sekali. Kesemua negeri Pakatan dipuji kerana berjaaya menambahkan hasil negeri, hatta negeri Kelantan, negeri yang punya hasil yang paling ciput.

Negeri Kelantan telah disaran agar dapat meningkat pengurusan memunggut balik hutang kerajaan negeri.

Antara keempat-empat negeri di bawah Pakatan, negeri selangor adalah negeri yang paling kuat diasak oleh UMNO. Serangan begitu sengit baik dari pimpinan UMNO negeri maupun kerajaan pusat.

dalam menghadapi keegetiran serangan yang hebat ini, Selangor masih berupaya mendapat pujian dari laporan Ketua Audit Negara mengenai kecekapan pengurusan kewangan Negeri.

Selangor masih berupaya meningkatkan hasil kerajaan negeri sebanyak 4% atau RM 62.50 juta. Kejayaan pulau Pinang meningkatkan hasil sebanyak 46.9% atau RM 192.19 Juta adalah satu kejayaan kecekapan pengurusan kewangan negeri, mungkin dibantu oleh fakta yang UMNO baru/Gerakan Pulau Pinang tidak berada mengasak kerajaan negeri sebagaimana Selangor.

Kejayaan Selangor terutamanya dan keempat negeri dibawah pakatan sekaligus menolak dakwaan Najib dan BN bahawa hanya Bn sahaja yang pandai memerintah. Roterik ini sudah tidak berbisa lagi untuk menakutkan rakyat.

dari segi lain, ini memberi gambaran bahawa Pakatan Rakyat mempunyai keupayaan untuk memerintah Negara. Mereka mempunyai kemahiran dan keupayaan untuk memikul tugas memulihkan ekonomi negara yang semakin tenant setelah 55 tahun difaraid oleh UBN.

Jadi, penanda aras keupayaan untuk menilai keupayaan Pakatan untuk memerintah negara ialah - anything above than the dismal performance of the present BN gomen and its 55 years of recod Is AN ACHIEVEMENT FOR THE PEOPLE AND MALAYSIA.

Ini bermakna, berdasarkan performa kerajaan-kerajaan negeri Pakatan selama 4 tahun, kebarangkalian untuk Kerajaan pakatan di peringkat Federal jika diberi peluang untuk memmbawa pembaruan adalah amat cerah.

Kita sebagai rakyat, kehidupan kita dan masa depan anak-anak kita perlu kita letakkan lebih utama daripada ketaksuban kepada parti sokongan kita.Tidak kiralah kita ini penyokong BN atau Pakatan.

Kehidupan harian kita bergantung kepada senang susah nak cari makan setiap hari. senang susah kehidupan kita bergantung kepada kecuckupan pendapatan kita nak beli barang keperluan dan pelbagai perkara untuk hidup.

Sebahagian besar kita bergantung kepada usaha sendiri untuk mendapat pendapatan samada dengan bekerja sendiri atau makan gaji. Setiap orang dari kita, kecuali segelintir kecil sahaja, bergantung kepada parti untuk kehidupan kita.

Jadi sekongan politik kepada mana-mana pihak tidak memberi pendapatan tetap harian kepada kita.

Jadi, dalam keadaan dunia yang semakin bergolak ini, pertimbangan kita dalam PRU 13 ini adalah pihak manakah yang boleh membawa keselesaan hidup dan memberi sinar kepada masa depan anak cucu kita. Bandingannya senang sahaja - kita bandingkan tawaran-tawaran yang ada dengan apa yang kita ada/perolehi sekarang. Lupakan ketaksuban kepada mana-mana parti politik baik belah BN atau Pakatan.

Anon 5:05

Anonymous said...

WZWH dan Prembahas, baik UMNO atau pakatan,

Ini adalah petikan mengenai operasi saman AES. saman ni akan kena kepada semua orang tak kira, orang UMNO ke, orang PAS ke, orang bandar ke, orang kampong ke.

Paling menarik perhatikan pendapatan sehari syarikat yang diberi konsesi AES ini. Dengar kata syarikat yang dapat itu mileh orang cina yang ada hubungan dengan MCA ( ini penipuan ala KPFZ ke)

"Baca lagi kat bawah ni untuk pencerahan...

Masa JPJ buat operasi di Tampin, hanya 91 saman yang dikeluarkan kepada pesalah lalulintas... ini kenyataan dan bandingkan dengan kamera Automated Enforcement System (AES).

Tetapi kamera Automated Enforcement System (AES) yang beroperasi sejak 23 September 2012, secara puratanya merekodkan 5,778 kesalahan trafik setiap hari.

5,778saman/sehari x RM300 = RM1,733,400.

Syarikat operator AES akan dapat komisen RM16 untuk setiap saman. Maknanya 5,778saman/sehari x RM16 = RM92,448."