Apa Pandangan Orang Muda Tentang Isu Lahad Datu?


INSIDEN DI LAHAD DATU
Kita melihat kejadian di Lahad Datu dari 2 aspek :

1. Konflik Sejarah.

- “Sultan Sulu” masih menganggap SABAH dibawah kekuasaannya, walaupun mereka gagal memberikan bukti bertulis atau membawa kes ke Mahkamah Antarabangsa (ICJ)

2. Memancing campur tangan Kuasa Luar.

- Sepertimana yang diketahui, negara asing memang berminat mewujudkan satu keadaan tidak aman di Malaysia. Ini ditambah lagi dengan agen-agen asing yang dilantik dengan saluran dana berjuta-juta dolar kepada pertubuhan NGO yang diragukan identiti mereka.

Kesimpulan : Pertumpahan darah bukanlah satu jalan terbaik. Kerajaan Malaysia melalui ATM dan PDRM serta Majlis Keselamatan Negara pastinya mempunyai taktikal yang mempunyai beberapa option seperti:-

a) Rundingan
b) Pujuk rayu
c) Diplomasi antara negara
d) Serangan bersenjata.

Ingat, peristiwa di Bukit Jenalek Perak (Kes Al-Maunah), PDRM dan ATM telah menggunakan pelbagai kaedah sebelum tindakan senjata dilaksanakan.

Perlu diberi perhatian, yang MULA melakukan PENCEROBOHAN adalah kumpulan TENTERA “SULTAN SULU”. Dan mereka telah diajak serta dipujuk untuk keluar. Sayugia diberi perhatian, mereka BUKAN RAKYAT MALAYSIA.

APA PUN TERIMA KASIH KEPADA KERAJAAN MALAYSIA YANG MENGGUNAKAN PELBAGAI KAEDAH SEBELUM MELAKSANAKAN TINDAKAN BERSENJATA!!!


Respon anak-anak Muda dalam banyak FB...

 Kita bukan pengganas. Masih bagi ruang rundingan

 nanti..... kedenganran salakan anjing-anjing pr mengatakan kerajaan zalim

 tutup rundingan...jgn bagi muka dgn penceroboh tuuu

Insiden Ladad Datud Ade Satu Insiden Yg Di Rancam Dgn Rapi Dan Perancangnyer Tidak Lansong Mengharapkan Kemenengan Di Medan Tempor.mereka Maukan Politikal Impak Yg Besar Dr Operasi Tersebut.aq Rase Dia Di Rancang Dr Dlm Bukan Dr Luar.maksud Mendapat Kerjasama Pihat2 tertentu Yg Menjanjikan Win2 .

dengar cerita mereka dah mula minta bantuan united state.... is it true?

langkah yg diambil oleh kerajaan adalah bijak kerana memulakan rundingan damai.3 minggu adalah tempoh yg amat panjang yg telah diberikan oleh kerajaan kepada penceroboh membuktikan kerajaan peka dalam menjaga hubungan baik dgn raja sulu.kerajaan filipina juga memberikan kerjasama kepada kerajaan malaysia dengan memberi sokongan mengenai isu ini.Sulu bukan sebuah negara,dan tenteranya boleh dianggap lanun,dan wajar pejuang negara mempertahankan kedaulatan negara!ttg Sulu meminta campurtangan asing tidak menjadi persoalan kerana malaysia tidak tidak menyerang penceroboh,malah kita terlebih dahulu diserang sehingga mengorbankan pejuang negara...

Impak insiden Lahat Datu memberi "political mileage" kpd 3 pihak:-
(i) Pembangkang Filipina
(ii) Pembangkang Malaysia 
(iii) Kuasa asing untuk campurtangan hal ehwal dalaman Malaysia. 

(i) Benigno Aquino Jr. mempunyai musuh2 ketat dlm politik memandangkan sejarah politik Filipina yg tak pernah aman sejak Ferdinand Marcos di samping kekecewaan Nur Misuari 
(ii) Pembangkang Malaysia mengharapkan BANYAK insiden2 berdarah berlaku dalam Negara menjelang PRU 13 demi kelansungan politik mereka, simpati Rakyat & menggambarkan kelemahan pimpinan Negara menjaga kedaulatan & keselamatan Negara. 
(iii) Pelaburan kuasa2 asing & makhluk2 asing dari negara2 luar serta NGO2 mereka hanya tinggal SEBELAH KAKI sahaja lagi utk lebih agresif terhadap Malaysia. 

#1Malaysia TOLAK FITNAH pakatan haram
# Sayangi Malaysia Yakini BN
# JOM UNDI Barisan Nasional

Awal dari kejadian dah nampak bagaimana LKS mencemuh kematian dua org anggota polis yg menurutnya tidak seharusnya berlaku kerana PDRM menikmati pelbagai kemudahan serta logistik. Scara tk lgsg cemuhan itu ditujukan serta memperlekehkan kerajaan. Sy msh berduka kehilangan seorang rakan lama... mlm ni tumpuan terarah kejadian tersebut.

Pr Memang Yakin Menawan Sabah Dgn Isu Kalimah Allah dan Insiden Lahad Datud Adelah Pelengkap kpd Strateji Tersebut Bab Dgn Insiden Ini Mereka Blh Mendapat Undi Bumiputra Islam Suku Kaum Keturunan Sulu Yg Memang Byk Di Sabah.

Perisikan Filipina Dakwa Anwar Dalang Kematian Di Lahad Datu sila klik sini.

Comments

Anonymous said…
Sempat lagi nk berkempen dgn isu lahad datu..-_-
Anonymous said…
Hah, tunggu pendapat budak muda QD. Rugilah budak ni belajar Ivy League school, tapi kawan ngan Zurik jadi bodoh.
Anonymous said…
Aok ni meraban btl lah.mat nye entah.gaya bebdk penulisan nye.x konsisten
sang sapurba said…
ORANG YANG BODOH TAMBAH DENGAN PAK TURUT BUTA TULI MANA TAHU APA YANG KERAJAAN LAKUKAN DALAM PERKARA YANG MELIBATKANHUBUNGAN LUAR NEGARA.

HANYA PANDAI CAKAP ORANG BODOHLAH,TAK KONSISTENLAH,MERABANLAH.KALAU DAH PANDAI SANGAT TERANGKAN DISINI APA JALAN PENYELESAIAN TERBAIK DALAM MENANGANI ISU INI.

BARULAH BOLEH CAKAP ORANG LAIN BODOH.

BIASANYA ORANG YANG SUKA MELABELKAN ORANG ADALAH ORANG YANG DAH HABIS MODAL UNTUK BERHUJAH.CONTOH YANG TERBAIK IALAH ORANG PAS DAN PKR.
Anonymous said…
nak heran apa.orang kalau dah minum air kencing nurul izzah gerenti ketoyong otak jadi biul mulut jadi mulut biawak.
Dark Stone said…
Otak cacai PR tidak sama frekuensi dengan mulut, dengan bahasa biadapnya 'bangang abadi'
Jangan marah ye pencacai PR sekalian, nnti kena darah tinggi tak sempat pulak mengundi..
Kekekeke
Anonymous said…
Apa susah sangat,kalau nak buat perang kat Sabah?Kan Mahathir dah impot lebih sejuta saudara2 pino/sulu ber IC biru pulak.Siapakah pengkianat negara,Anwar atau Mahathir. Kerana nak beli undi tergadailah Sabah.Ini lah kepandaian Mahathir.Agak mana perginyai QD and KM?
Quiet Despair said…
Read NYTimes, Manila Times and the Philippine Daily Inquirer, among others. Read also blogs like Another brick in the wall.
It's clear who the agent provocateurs are. That is why Tan Chua is busy diverting the blame to Najib and cousin.
Wives have become widows and kids become orphans. There's unrest in Sabah.It's time they take full responsibility.
Should ambush these dalang. Not ambush as in surround them and shoot them. Ambush them with questions that need answers.Urgent immediate answers.
Enuf said. The stories stand by itself.
Quiet Despair said…
Anon 9 .18 am

Saya bodoh? Undoubtedly yes, going by your rationale of pro Anwars are smart asses and for Najib/BN are stupid people. If that is so, saya bangga jadi bodoh kerana menyokong kebenaran.
Tapi saya rasa saya cerdik sikit pada anda kerana tak tertipu dek kelentong si anu.
I am busy making a baby. When my kids are grown I will tell them be what you wanna be, but dont be Anwar.
Do what you gonna do, but dont do The. Anwar. Wakaka. Wassalam.
Anonymous said…
Mintak maaf kawan kawan PR.Saya tetap akan mengundi UMNO/BN kali ii sebab ada kawan kawan PR kata orang Pahang bodoh dari mereka di Penang, Kelantan dan Kedah.Tak baik cakap macam tu.
Anonymous said…
Fuck anu war, fuck tian chua, fuck PR, fuck off all of them.. Pengkhianat Malaysia
Anonymous said…
Dulu2 sebelum piliharaya Arqam menjadi isu besar dengan berita sensasi dimuka depan akhbar mainstream. Pilihanraya kemudiannya pula kisah Al Maunah pergi kem tentera rampas senjata dan menyorok dalam dusun durian. Sekarang kisah tentera kesultanan Sulu pula menceroboh dan menyorok kat ladang Felda. Marah saham Felda turun kot?

Alumni Pasti
Anonymous said…
orang kelantan,penang,kedahdan selangor cerdik.orang pahang bodoh.jadi aku pun kena undilah BN sebab tak boleh sokong pr yangcerdik belaka.

aku tak nak ikut orang cerdik yang diperbodohkan oleh kaki liwat,tok guru sesat dan bapak segala rasis.
Anonymous said…
anon 9.54 am,

betul cakap kau tu.aku sekarang ni heran kenapa aku boleh jai ketoyong selepas minum nurul izzah punya.asyik nak sokong dia aje walaupun dia tak betul.
Anonymous said…
Inilah dia kumpulan manusia yang menyokong UMNOBN jelas tidak mengerti lagi siapa pengkhianat orang Sabah. Pemberian IC kpd orang asing jelas sbg pengkhianat negara hanya untuk kepentingan politik UMNOBN.

Popular posts from this blog

Protokol Gelaran Dato' Pahang

Legenda Kota Gelanggi Yang Menjadi Rebutan Ramai Raja-Raja Asia

Cerita "Orang Liar" Pahang