Nuffnang Ads

Pages

Monday, March 14, 2011

Anwar Ibrahim Guna Isu Loji "Rare Earth" Kuantan Tumbangkan BN Pahang!


Anwar mahu isu loji pemprosesan "rare earth" Gebeng, Kuantan disebarkan kepada rakyat untuk tumbangkankan BN Pahang. Loji yang berharga RM700 itu didakwa oleh Ketua Pembangkang itu memberi kesan kepada alam sekitar dan tahap kesihatan penduduk.

Fuziah Salleh ahli parlimen Kuantan sedang menggerakkan beberapa aktivis memberi kesedaran kepada penduduk Kuantan. Nasruddin Hasan Tantawi pun lantang bersuara. Kempen Pakatan Rakyat mengunakan isu alam sekitar ini dibantu oleh Sahabat Alam Malaysia yang juga tidak bersetuju.

Lebih ironi KJ Ketua Pemuda Malaysia dan Mohd Suffian Awang EXCO Pemuda menyokong langkah Anwar Ibrahim. Tetapi ini tidak mengambarkan pendirian pandangan pemuda Pahang. 

WZWH faham hasrat DS Najib mahu membangunkan negeri Pahang. Projek ini memberi 2500 pekerjaan kepada rakyat Kuantan yang memiliki skil tinggi di kawasan industri Gebeng. Pahang memerlukan projek-projek Mega berskala besar yang pantas memberi impak ekonomi.

Pakatan Rakyat sudah tiada isu politik untuk dispin kepada rakyat maka isu alam sekitar digunakan untuk mempengaruhi rakyat dan bersikap anti pembangunan.

Hasrat DS Najib yang serious untuk bina 2 loji nuklear dan kemungkinan besar sebuah akan dibina di Pahang akan turut dijadikan isu politik. Terbaru PAS Pahang telah highlight isu lombong besi yang didakwa   membawa pencemaran kepada penduduk setempat.

Berikutan harga bijih besi yang semakin mahal atas permintaan tinggi China dan ditambah permintaan Jepun akan datang mahu membina semua Pulau Honshu maka aktiviti perlombongan besi di Pahang semakin rancak.

PAS Pahang tidak suka kerajaan Pahang mendapat hasil dari besi. Pakatan Rakyat juga tidak mahu Pahang makmur kerana industri Oil n Gas , "rare earth" dan tenaga nuklear.

WZWH harap DS Najib jangan pedulikan kempen Pakatan Rakyat yang akhirnya mahu Pahang mundur. DS Najib kena berani. Teknologi "rare earth" terkini dan teknologi loji tenaga nuklear generasi keempat boleh mengatasi masalah lama.

Terkini kerajaan Jepun mengatakan semua loji tenaga nuklear yang terlibat adalah selamat tidak ada kebocoran. Malaysia negara paling selamat dalam dunia kerana tiada bencana alam yang ketara seperti gempabumi, tsunami, puting beliung, hurricane, gunung berapi. 

Moyang-moyang orang Melayu memang pandai memilih tempat tinggal mereka dan untuk anak cucu kerana menetap di Semenanjung Melayu dan Borneo.

8 comments:

Anonymous said...

lagi sekali wzwh ni cerdik yang bodo .... kerajaan jepun dah sahkan ada kebocoran .... bila masa pulak dia istiharkan tiada kebocoran

WZWH said...

Itu hanya letupan hidrogen.Put appropriate safety measures in place and built the nuclear plant.The chances of an earthquake hitting the nuclear site in Malaysia is next to zero.I say we go ahead and build the nuclear plant.Japan is not going to shut down all its nuclear plants because of this incident, I believe they will be building several more in years to come.Japan have simply no other choice.Disasters come and go, man have to just learn to face it and move on with life rahter than been pessimistic.In another 20-30 years we(perhap the world too) will be running out of coal,oil,gas and other fossil fuel.We should not get into a situation like India which is facing a serious lack of energy to power its industrial growth.I say we go ahead and build the power plant.

WZWH said...

Two more reactors at Fukushima Daini have now achieved cold shutdown with full operation of cooling systems. Engineers are working for the same at the last unit.

The power plant's four boiling water reactors stopped automatically on last week's earthquake. At unit 3 the shutdown appears to have gone exactly as expected, with no systems damaged by the huge earthquake or tsunami. It went from power production to cold shutdown - where coolant water is at less than 100ºC - in about 34 hours.

All the reactors have remained safe, but damage to the emergency core cooling systems of units 1, 2 and 4 led to the announcement of emergency status. Those reactors used their a secondary system, the make up water condensate system, and this was used to maintain coolant levels above the reactor core. An additional emergency notice came from unit 1 concerning the temperature of a suppression chamber, which reached 100ºC after some time.

The plant then continued in a relatively steady state throughout 12 March, with coolant levels always maintained but a high level of attention from engineers. Units 1, 2 and 4 were prepared for potential pressure release, but this was never required.

In the last 48 hours, Tepco has carried out repairs to the emergency core coolant systems of units 1, 2 and 4 and one by one these have come back into action. Unit 1 announced cold shutdown at 1.24 am today and unit 2 followed at 3.52 am.

Repairs at unit 4 are now complete and Tepco said that gradual temperature reduction started at 3.42pm. An evacuation zone extends to ten kilometres around the plant, but this is expected to be rescinded when all four units are verified as stable in cold shutdown conditions.

Anonymous said...

pi laaa mabukkkkk wzwh ..... radiasi dah bertebaran ko masih nak pertahankan nucklear plant kat jerantut ..... mu buat nuklear kat ulu tembeling tu .... mu jadi pak gat kat situ ... mu jadi jadi engineer kat situ ... mu tukar jaga pam air kat situ ... mua jadi bos situ .... mu je laa duduk sorang sorang kat situ ..... orang lain pakat2 pindah belake dari tepi sungai tembeling dan tepi sungai pahang ..... semua pakat jadi peneroka ... lepas air gali dalam tanah ... sebab air sungai pahang ada kebangkalian akan terkena radiasi ... ha ha ha

Anonymous said...

hoi anon march 15,2011 5:54pm,
mu bodo,mu baca surat kabo tapi xpaham lagi.
harap2 radoaktif kena kat mu pastu bior pelir mu tumbuh kat dahi..
ha ha ha..
pelir mu..

Anonymous said...

anon 7:20pm

sewel mu niiii mencarut tak tentu pasai .......

Anonymous said...

kalau asyik dgr ckp org sampai ke sudah jerantut x maju.....

Anonymous said...

dobry kredyt bez bik
kredyt bez bik
pożyczki bez bik białystok
pożyczki pozabankowe
zobacz adres strony
pożyczki pozabankowe
kredyty bez zaświadczeń o dochodach przez internet