DS Najib Minta Rakan Facebook, Twitter, Blog Sokong Dan Yakini Beliau Sebagai PMDS Najib adalah antara PM dalam dunia yang suka berinteraksi dengan orang muda di media baru. Medium yang digunakan ialah facebook, Twitter, blog dan website.

DS Najib Tun Razak hari ini meminta golongan muda melalui rakan-rakan Facebook beliau supaya memberikan sokongan dan kepercayaan kepada beliau sebagai Perdana Menteri bagi membawa masa depan yang lebih baik untuk Sarawak.

Sambil melahirkan perasaan gembira bertemu dengan 250 rakan online dari seluruh Sarawak buat pertama kali, Najib berkata golongan muda perlu mempunyai idealisme dan harapan kepada kerajaan dalam soal tadbir urus yang adil dan telus.

“Kerajaan mungkin tidak sempurna. Tapi kami cuba sedaya mungkin, bagi menjadi kerajaan dan tadbir urus yang lebih baik agar rakyat lebih yakin bahawa ia berada di sini untuk melindungi kepentingan setiap rakyat negara ini,” katanya pada sesi “Mari Berjumpa Berhubung” dengan rakan-rakan Facebook tempatannya di sini, yang kemudian menyertai beliau untuk bersarapan dan bersua muka dengannya.

Najib, yang kini mempunyai 590,000 peminat dalam Facebook dan lebih 90,000 dalam Twitter, berkata ia semakin bertambah penting bagi beliau dan pemimpin yang lain dalam pentadbirannya untuk berinteraksi secara bermakna dengan setiap rakyat Malaysia.

Selepas mengadakan dua sesi yang sama di kediaman rasminya di Seri Perdana, Putrajaya, beliau berkata para pemimpin perlu mencari pengguna internet dan laman sosial yang lain di mana bilangan rakyat atau orang ramai yang didapati semakin bertambah untuk melibatkan mereka dalam dialog.

“Jika anda tidak boleh menemui saya, saya akan pergi kepada anda. Saya akan cuba dan bertemu dengan seberapa ramai rakan-rakan online apabila saya melawat seluruh Malaysia,” katanya sambil berharap setiap seorang rakan online yang dijemput beliau akan menyokong dan mengamalkan prinsip 1Malaysia.

Beliau menyifatkan perjumpaan hari ini sebagai satu daripada cara untuk berhubung dengan rakyat melalui cara yang baru dan inovatif sejak mengambil alih kepimpinan kerajaan.

“Saya juga berinteraksi dengan tetap dalam Twitter, jadi jika anda tertanya-tanya, ya, memang saya yang sebenarnya membalas tweet anda. Saya lakukan pada sebelah pagi sebelum pergi kerja, dan antara temu janji dan selepas bekerja sebelum saya tidur,” kata Najib.

Mengenai Sarawak, beliau berkata kerajaan persekutuan bekerjasama rapat dengan kerajaan negeri bagi membawa lebih banyak pelan pembangunan terutama selepas pilihan raya yang akan diadakan bila-bila masa sahaja.

Sementara kerajaan menghadapi pelbagai cabaran dalam membawa Sarawak setanding dengan semenanjung, beliau berkata negeri itu mencapai kadar tertinggi dalam pembangunan sejak dua tahun kebelakangan ini.

“Sarawak bukan sebuah negeri yang kecil. Saya ingat Pahang ialah sebuah negeri yang besar tapi bagi orang di sini 60 km adalah satu jarak yang dekat tidak seperti di Perlis apabila jarak yang sama sudah pasti ia sudah berada di negeri lain,” katanya.

Najib berkata bagi melaksanakan demokrasi, yang dilaksanakan dengan penyertaan rakyat, kerajaan amat komited bagi membawa perubahan bagi menggambarkan aspirasi rakyat.

Berbanding dengan negara-negara seperti Mesir dan Libya, di mana hak demokrasi merupakan satu isu yang sangat penting, beliau berkata Malaysia adalah berbeza kerana ia telah membuktikan bahawa sistem demokrasi itu digambarkan melalui peti undi.

Sementara itu, seorang dari rakan Facebook beliau dari Betong, Grace Graa berkata beliau bangga kerana Perdana menteri memanfaatkan media baru untuk berhubung dengan rakyat kerana beliau memahami apa kehendak rakyat.

“Majlis bersua muka ini amat baik,” katanya sambil berharap lebih banyak pertemuan seperti ini diadakan di Sarawak pada masa depan.

Comments

dobit127 said…
DUN Sarawak ditetapkan akan dibubarkan pada Isnin (21 Mac 2011)..
Nampaknya ramailah orang Semenanjung akan naik belon untuk bertegur sapa dan beramah mesra.
Tuan WZWH naik sekali belon?... Kalau naik, boleh tumpang sekaki.. hehe
WZWH said…
Salam Dobit127,
Ok, jika Dobit mahu naik belon boleh gi Sarawak sekali. No problem.
dobit127 said…
sapa lah kawan untuk naik belon bersama orang harapan Jerantut ni.. Setakat jawatan kecil di cawangan ni dipandang sebelah mata sahaja. Itupun kalau dipandang.
Ooo. Mungkin WZWH tak perasan kawan juga ada semasa mesyuarat pemuda UMNO Bahagian tahun 2009 di SMK Padang Saujana. Isunya tentang Empangan Sg Tekai. Dari situ, baru kenal siapa WZWH dan juga kenal saudara Ir. kita itu..

Popular posts from this blog

Protokol Gelaran Dato' Pahang

Legenda Kota Gelanggi Yang Menjadi Rebutan Ramai Raja-Raja Asia

Cerita "Orang Liar" Pahang