Nuffnang Ads

Pages

Tuesday, March 20, 2012

Penentu PRU 13: Najib Atau Anwar?, Fenomena DAP Dan Suara Orang Muda

 

Ahli politik veteran seperti Daim banyak kira-kira politiknya mencongak bakal keputusan PRU. Kadir Sheikh Fadzir dan Ku Li mula melihat peluang. Mahathir risau dengan teori 'regime change'.

Fenomena DAP menarik minat orang Cina buat MCA bimbang. MCA tidak yakin dalam 50 kerusi parlimen hanya 10 boleh menang.

Semua itu buat Najib kata payah hendak dapat 2/3 majoriti memadai dapat simple majoriti.

Ahli politik tidak perlu pening kepala memikirkannya.

Penentu adalah suara orang muda yang berumur 21 hingga 35 tahun yang mewakili hampir 70% pengundi.

Orang muda mudah fikir kepada siapa mahu beri negara ini mentadbir 5 tahun lagi?

Orang muda mahu Najib atau Anwar?

Orang muda tahu BN tetap pertaruhkan Najib.

Orang muda tidak pasti samada PR mahu mempertaruhkan Anwar? Calon alternatif lain tidak nampak bayangnya.

Najib lebih menarik minat orang muda. Anwar terlalu jauh generation gapnya dengan orang muda.

Penampilan Najib menarik dan meyakinkan.

Orang muda yakin dengan Najib.

Ini bermakna orang muda memilih BN. BN pilihan orang muda.

Sungguh simple orang muda memilih tidak perlu Najib pening kepala dengan pandangan ahli politik veteran.

Tapi calon-calon parlimen dan DUN kena ramai datang dari orang muda juga lah baru tally dengan kehendak dan hasrat orang muda:

BN Pilihan Orang Muda

25 comments:

Anonymous said...

Politik malaysia perlu revolusi dari orang muda.

Anonymous said...

Memang kena ganti dengan orang muda.... orang tua dah x larat, banyak sakit dan pendek hati..... takut banyak yang kena sita nanti... Almaklum....MDJ nasib baik....

Anonymous said...

kalau orang muda pilih Najib maka hancur lah masa depan orang muda. Najib is a liar and he doesn't understand the youth except teaching them how to bribe.

Anonymous said...

Nak sedapkan hati ke?Orang muda sokong Pakatan la.Cuba buat independent survey,bukan survey tv3 punya.Tak caya?

Anonymous said...

WZWH..Orang muda ahli UMNO je pilih BN..itu pun tak semua..

wonder why said...

Orang muda pileh BN kerana lombong mas dalam BN,mereka bolih demand berapa mereka hendak. Tetapi undi belum tentu pergi ke BN.Mereka ingin merasa juga, apa yang pemimpin dapat.Berterabuhlah duit HARAM dalam UMNO,untuk membeli undi.

Anonymous said...

BN pilihan orang muda?..orang muda mana ya?...orang muda bangla atau mat indon atau pun orang kemboja kat tepi sungai pahang tu?.

aku sebenarnya golongan tak berapa muda (heheee..takut perasan plak umur dah dekat 30 thn ni.cuma isteri je belum ada) apa yg aku faham mengenai BN atau PR?..

Aku sampai sekarang bergelut untuk dapatkan rumah..mana taknya...gaji aku cuma sekitar 2500..bayar kete persona rm620, sewa umah (kongsi dgn 1 kwn lain)+bil api/air/wifi/astro 350, ptptn 150,minyak kete&makan&belanja harian 750,balik kg (sebulan 2 kali abis la 200-300 termasuk beli barang mak abah)

bila Najib umum skim rumah pertama.aku rasa teruja dan mungkin aku berpeluang dapat beli rumah..tapi sampai sekarang aku tak nampak kesan skim tersebut pada aku...

mak aku selalu tanya bila nak kawin...aduhla mak oiii...nak menabung untuk belanja kawin pun susah...apa lagi nak tanggung isteri nanti..gelap masa depan aku..sebab tu BN tak ada apapun yg aku boleh banggakan...bagaimana pulak kwn2 sebaya aku yg gaji lingkungan 1000-2000....atau pakcik makcik yg gaji bawah seribu tu?..apala nasib dia org ya...

Bila PR memerintah katanya nak buat gaji minima...ada can la gaji aku naik..minyak turun harga...bil utiliti turun, ptptn nak dihapuskan..hmmm...byk ertinya pada aku....mampula aku nak beli rumah dan kawin....rasanya tak sabar nak mengundi PR...kalau boleh esok juga aku nak undi PR...

Sorila pjg berjela luahan hati dari org tak berapa muda ni...

Anonymous said...

kalo nak calon-calon parlimen dan dun tally dgn hasrat orang mude Parlimen Jerantut.. . calonnyer Dompok mnkala Tahan...calonnyer WHWZ...betol tak..? hahaha...

Anonymous said...

Ya Ker generasi Muda pilihan BN....ni mesti
sumber TV3 suku...

Anonymous said...

Betul ke MDJ nak kena sita. Pasai apa MDJ bayar utk ke s rest house?sy nak confirm berita je. Da sape2 yg ada maklumat, tlg beritahu.

Anonymous said...

kepada anon 8:41

memang betul.harga semua benda nak naik tak setimpal dengan gaji yang dapat.golongan professional kat malaysia tak dibayar gaji yang sepatutnya.baik tak payah belajar tinggi2.

Anonymous said...

Kajang pak malau kajang berlipat,
Kajang hamba mengkuang layu,
Setia hamba setia bertempat,
Setia pak malau setia melulu.

Anonymous said...

I tell you not in mournful numbers,
That the Malays are a dying race,
I only want the soul that slumbers,
To wake and work in these bright days.


Perlukahku ucapkan berulang kali,
Bangsa Melayu kelak kan pupus,
Kuingin jiwamu yang dibuai mimpi,
Sedar dan bangkit mengejar arus.

Anonymous said...

Salam...,

What do you regret. They finished her high can learn 1st class @ @ BAHons study. But if the study before the daemon demo conspiracy, why?. If a high extent, upper six high even I! .... Do not blame mother asked him why my mother trying to conceive ...

Anonymous said...

anon kat atas speaking macam sial.takyah speaking la bodo

Anonymous said...

wa setuju dengan lu anon 9.05.

Anonymous said...

Gua pn setuju ngan anon 9:05...bodoo giles sepeking die..wakakaa,mcm gampang,bodoh..
Anon 8:04..lu lg satu,mentaliti org gomen mcmtu tu la,dr guruh dilangit,air nk dicurahkan..bro,dlm idup ni bin kejaan yg nk sediakan semua..lu citer lu nyer gaji 2000-3000,klu nk cukup da kira cukup,tp tgk lagak lu dlm fb ngan rim kene lu pn da tahu lu jenis mcmner nyer gaya..dlm duk bantu lu baja pun dgn sgla kmudahan yg lu tak penah hitung n syukur,lg lu mau bingit?da mmg lu org gomen/swasta jenis pmbangkang..agak2 la bro nk citer dlm ni pun..

Anonymous said...

ANon 8:41,silap type plak..kikii..bnyk lak 'typo error' malam ni..nk cepat ngat menjawab psl 'speaking london' ngan si 8:41 anonymous lagak ni td..ni lg sedikit tambahan , takleh kawen pn salah kejaan jgk ke?bro,makan gaji mmg gitu la hidup kita,min gaji adalh utk bersedia 'hidup berdikit-dikit' ikut kemampua,lain la kwn yg bisnes ..biar sedikit klu berkat gaji nya,dimasa mendatang mnfaat nya dibalas ALLAH..

Anonymous said...

Lgi satu bro,gua yg duk jb ni pn mohon jgk 'rumah pertamaku' tp da gaji baki pn cukup2 tak smpi 1/4,jd gua pn tak layak,lain aa klau gua da kawen,bole syer gaji ngan bini..kt sini 2 stuation bro, 1-lu xpegi apply pn kt bank psl 'skim' tu, 2-lu da apply tp da 'tanggungan wajib' lu da penuh maka baki gaji lu tak smpi 1/4 dr pendapatan, pun lu layak,,ini mslh bkn kejaan,ini s.o.p bank bro..ada paham bai??

org muda maa said...

lu a, anon 8:41 lu x sykr pny org, ktorg gj 1.5k pn k pe, lu a, anon 8:41 xyah repek ler, wua x umno pn wua skg bn, thn ni ml undi mst bn pny...cayalh

Anonymous said...

Ada juga maknusia dengki sesama sendiri akibat makan banyak sangat makan duit haram...

LUAHAN ANAK MUDA said...

PAKAI BAJU KIMONO
BUAT DARI KAIN KAPAS
DULU AKU BODO SOKONG UMNO
KALI NI NAK PANGKAH PAS.

Anonymous said...

saya percaya golongan muda masih memilih BN kerana ia masih relavan.....dan saya setuju Najib lebih mendekati kaum muda.
Saya nampak golongan yg mengaku muda didlm komen ini adalah golongan fanatik kepartian sahaja....
InsyaAllah sampai masa mereka akan tahu realiti sebenar akibat tersalah pilih.....

Anonymous said...

Anonymous LUAHAN ANAK MUDA said...

PAKAI BAJU KIMONO
BUAT DARI KAIN KAPAS
DULU AKU BODO SOKONG UMNO
KALI NI NAK PANGKAH PAS.

March 22, 2012 3:24 PM

- Kantoi rosaklah hampas.

ekp/s.p.t/g.t said...

Kau memang bodoh wahai LUAHAN ORANG MUDA.kau lebih suka negara milik bangsa melayu ini digadai oleh PKR dan PAS.ingat sejarah dijajah......