Nuffnang Ads

Pages

Friday, May 31, 2013

Lapangan Terbang Sungai Tiang DUN Tahan Perlu Dinaiktaraf



Ini ialah lapangan terbang Sungai Tiang berdekatan Kuala Tahan Jerantut. Dibina pada awal tahun 1980an.

Sebelum itu Jerantut ada cadangan tapak lapangan terbang di Temin Jerantut seluas 500 ekar pada pertengahan 1970an.

Kedua-dua tanah lapangan terbang ini dibawah Jabatan Penerbangan Negera (DCA).

WZWH berminat dengan idea menaiktaraf lapangan terbang Sungai Tiang Jerantut supaya diupgrade segala kemudahan sebagai sebuah airport moden.

Idea ini lebih praktikal dan mampu dibuat kerajaan jika dibandingkan kalau kerajaan mahu membina airport Temin yang memerlukan belanja kos pembangunan yang besar.

Kenapa airport Sungai Tiang perlu dinaiktaraf?

Infrastruktur asas sudah ada. Berdasarkan foto di atas pembaca blog WZWH terutama orang Jerantut boleh nampak fizikal sebuat airport.

Airport Sungai Tiang perlu diupgrade kerana banyak manfaat boleh kita dapat jika kemudahan sebagai airport moden.

Pelancung-pelancung dari kategori kaya boleh kerap terbang guna private jet dan kapal terbang kecil biasa melawat ke Kuala Tahan.

Biasanya pelancung kategori ini mengunakan helikopter dari KL terbang ke Kuala Tahan. Jutawan-jutawan dari Asia, Eropah dan Amerika mahu guna private jet kerana lebih cepat dan pantas. Masa itu emas bagi mereka.

Kuasa 'purchasing power' pelancung golongan kaya ini boleh melimpah kepada ekonomi Kuala Tahan gateaway to Taman Negara.

Ditambah lagi ECER mahu membangunkan Kuala Tahan dengan kajian pembangunan DUN Tahan dengan geran kajian RM5 juta.

Dengan adanya airport Sungai Tiang yang moden dan mempunyai kemudahan terkini diharap kelab aviation penerbangan boleh ditubuhkan.

Pelancung-pelancung boleh menikmati keindahan hutan Taman Negara dengan menaiki pesawat kapal terbang kecil.

Kelab aviation ini boleh menarik minat orang muda Jerantut menyertai sebagai satu hobi dan minat reakreasi.

Orang muda Tembeling sudah bosan dengan bot, speed bot, dan jetski. Kini mahu kapal terbang pulak!

Thursday, May 30, 2013

"Politics Of Happiness" Kearah Penyatuan 1Malaysia

Government 'happiness czar' Lord Layard, a founder director of the Centre for Economic Performance at the London School of Economics, on the politics of making people happy.

Konsep satu Malaysia @ 1Malaysia adalah ilham DS Najib bagi menyatukan rakyat berbilang agama, bangsa dan berbagai kepercayaan sistem hidup sebagai satu negara Malaysia yang kukuh.

Politik yang penuh polemik tidak berkualiti tidak boleh membangunkan negara yang sihat. Berbagai interpretasi dan kritik terhadap konsep 1Malaysia ini adalah dijangka kerana ramai rakyat negara ini termasuk ahli-ahli politiknya tidak faham "the politics of happiness".

Buktinya keputusan PRU 13 menunjukkan tidak faham rakyat Malaysia terhadap 1Malaysia. Lantas DS Najib melontarkan framework "national reconciliation" bagi merapatkan jurang hubungan politik dan ras.

WZWH pun teruja untuk menambah lagi "The politics of happiness" adalah jalan kearah penyatuan 1Malaysia.

Sejak 40 tahun dulu, beribu kajian telah dijalan mengenai subjek 'happiness'-kebahagiaan'. Ada mengkaji tahap 'happiness' atau ketidakpuasan berkaitan rutin aktiviti seharian seperti bekerja, berjumpa kawan-kawan atau buat kerja rumah. Ada yang cuba menentukan setakat mana pendapatan, famili,agama dan lain faktor berkaitan dengan kepuasan manusia terhadap kehidupan mereka.

Diseluruh dunia, berbagai kajiselidik mengenai 'happiness' dijalankan, ada beberapa negara bercadang mahu mengeluarkan laporan berkala pertumbuhan atau kejatuhan 'happiness' dikalangan rakyat.

Negara kecil Bhutan dekat Banjaran Himalaya telah menguna pakai "Gross National Happiness" sebagai dasar ekonomi utama. Bagaimana kajian 'happiness' memberi kesan kepada dasar kerajaan Malaysia akan datang?

DS Najib boleh mencuba data dan maklumat dari kajian-kajian 'happiness' yang akan , sedang dijalankan di Malaysia memahami tahap 'happiness' rakyat Malaysia dan apa yang boleh buat rakyat Malaysia 'happy'.

Najib boleh memperkenal beberapa dasar-dasar kerajaan bagi meningkatkan taraf kehidupan dan membaiki kualiti kehidupan warga negara rakyat Malaysia.

Implikasi-implikasi dasar pertumbuhan ekonomi, persamaan, persaraan, penggangoran, kesihatan, kesihatan mental, program famili, pelajaran, kualiti kerajaan adalah polisi area yang boleh diaplikasi.

Sudah sampai masanya , "the politic of happiness" memberi cahaya baru mengenai apa yang boleh buat rakyat 'happy' dan bagaimana polisi dan dasar kerajaan boleh memberi lebih kepuasan kepada semua.

Kepuasan rakyat Malaysia penting bagi menjamin mandat majoriti 2/3 BN dalam PRU 14. Jawapan kepada kenapa BN tidak mendapat sokongan majoriti 2/3 rakyat Malaysia dalam PRU 12 dan PRU 13, adalah kerana yang sebenarnya rakyat Malaysia tidak puas hati dan kurang 'happiness' BUKAN kerana Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat itu kuat pengaruh politik tetapi sebab "The Politics Of Happiness" .

Orang Cina terutamanya walaupun majoritinya kaya dan senang tetapi tidak happy. Buktinya suratkhabar The Star hari-hari menyiarkan tidak happinessnya orang Cina walau dikaunseling oleh evengelis DAP setiap hari!

Tidak rugi untuk DS Najib menguna pakai "The Politics Of Happiness" sebagai polisi dan dasar kerajaan bagi menambah kepuasan rakyat yang akan diterjemah dalam peti undi menyokong BN.

The Innovators Politicians Memacu Negara



NatGeo Astro ada siri 8 jam The Innovators: The Men Who built Amerika menampilkan usahawan entrepreneur hebat seperti Vanderbilt, Carnegie, Rockefeller, Ford dan Morgan yang membina Amerika moden.

Dalam konteks Malaysia @ Malaya siapa usahawan yang bina? tentu pedagang, pelombong dan kesinambungan empire lampau Srivijaya, Majapahit, Malaka, British dan entrepreneur dan ahli politik moden Malaysia.

Posting WZWH kali ini lebih kepada "The Innovators Politicians"-peranan ahli politik innovator lebih banyak membantu dalam menyerlahkan kemajuan dan pembangunan Malaysia dan dalam konteks kepentingan WZWH-negeri Pahang.

WZWH bagi contoh mantan PM Almarhum Tun Razak dan Tun Mahathir adalah merupakan "The Innovators Politicians". Kerana speed progres kemajuan dan idea-idea yang pantas diterjemahkan untuk diimplement dengan jaya.

Bagaimana Malaysia dan Pahang mahu melahirkan "The Innovators Politicians" ( IP )?

Apa ciri-ciri ahli politik IP?

Bagaimana mahu membudayakan ahli politik IP?

Satu contoh yang mudah untuk difahami ambil contoh pemimpin bertaraf Ketua kampung atau di Pahang dipanggil Tok Empat. Tok Empat pun mahu lihat kampungnya maju sama taraf dengan mini-suburban lengkap dengan infrastruktur-infrastruktur asas dan sumber aktiviti ekonomi.

Begitu juga Penghulu, ADO, DO, ADUN, MP, MB, Menteri dan PM. Lagi tinggi taraf pemimpin lebih luas skop dan kreativiti dan innovasi.

Miedieval politik dan renaissance politik memfokuskan kuasa. Betul kuasa itu penting dimana Sun Tzu dan Machiavelli berperanan memberi ilmu politik.

Jika pemimpin politik itu ada 20  wilayah dan lebih cenderung memilih ahli politik yang mediocre sebagai wakil atau mendengar cakap pemimpin hasilnya tidak boleh melahirkan budaya ahli politik IP.

Wakil politik mesti dipilih yang competent, menguasai dan memahami aspirasi wilayah politik yang diwakili. Jika tidak konflik akan berlaku bila stakeholder wilayah politik tidak berpuas hati.

Yang penting kesinambungan dan kepimpinan pelapis perlu dibentuk. kepimpinan politik succession bagi menjamin budaya politik IP boleh membawa negeri dan negara ke arah hala tuju yang mengikut landasan yang betul

Selepas Tun Razak dan Tun Mahathir siapa mahu jadi IP baik di Malaysia dan Pahang?

Bolehkah budaya politik yang sekarang diamalkan post PRU 13 boleh melahirkan ahli politik IP?

Wednesday, May 29, 2013

Apa Pahang Boleh Belajar Dari Transformasi Luar Bandar China?


Hasil dari satu persidangan transformasi luar bandar China di Wuhan melibatkan pakar-pakar dari Jepun, Britain, US dan China.

Topik utama ialah proses permodenan pertanian dan perbandaran (urbanisation) di China dan strategi kerajaan dalam memandu proses ini.

Sumbangan yang menarik dari pakar China  memberi pandangan mendalam bagimana cara pembuat dasar berfikir tentang proses permodenan pertanian dan perbandaran.
 
Usaha-usaha yang bersungguh untuk menghapuskan kemiskinan luar bandar. Ini yang kerajaan BN perlu belajar terutama Pahang melihat bagaimana China buat.

Transformasi sosial di China menjadi isu yang menjadi minat dan refleksi bagi ahli politik Pahang dan birokrat belajar dari pengalaman China.

Pakar-pakar dibawa melawat Wilayah Henan ke dua ladang sayur organik komersial besar. Ladang yang pertama seluas 2000 ekar, terhasil dari perjanjian dengan ramai peladang orang kampung dan kerajaan tempatan.

Korporat tidak memiliki tanah itu tapi ada hak guna tanah selama 5 tahun. Mempunyai 1000 pekerja ladang, kebanyakan dari keluarga peladang orang kampung.

Hasil ladang sungguh berkualiti tinggi dan pengurusan ladang profesional tinggi. Ladang juga mengeluarkan gandum mengikut pusingan dengan sayur-sayuran.

Ladang ini ialah salah satu dari 8 ladang dengan keluasan yang sama dimiliki oleh sebuah syarikat di berbagai wilayah untuk " mengimbangi risiko dan musim". Syarikat ini secara aktif meneroka ladang yang sedemikian di California.

Ladang yang lagi satu juga mempunyai saiz yang sama  tapi jenis usaha koperasi dimana peladang orang kampung memainkan penglibatan besar dalam proses ladang. Ladang ini mengkhususkan buah-buahan, sayur-sayuran dan blueberi.

Ini petunjuk yang baik mengenai masa depan pertanian China: tanah yang dilease, pengunaan jentera yang sederhana, pengurusan pakar, produktiviti tinggi.

Adakah peladang orang kampung berpuas hati? Sudah tentu kerana mendapat pendapatan dari lease disamping membenarkan orang muda berhijrah ke bandar bagi pendapatan yang lebih tinggi di bandar-pekerja migrant dalam bidang industri dan pembinaan.

Bila dibuat perbandingan, Pahang menpunyai agensi Felda, Felcra, LKKP, Ladang Yayasan Pahang dsb bagi transformasi luar bandar Pahang.

Terbukti Felda umpamanya boleh menghapuskan kemiskinan dikalangan para peneroka di Pahang. Ramai peneroka mempunyai pendapatan yang tinggi. Ramai yang mempunyai rumah-rumah yang besar dan cantik.

Saham Felcra umpamanya ada di satu kawasan Felcra di Pahang memberi pulangan RM30,000 setahun kepada setiap peserta. Ada saham Felcra yang memberi pulangan belasan ribu ringgit.

WZWH percaya dari segi pertanian kelapa sawit dan getah, Pahang lebih ke depan dari China. Cuma hasil-hasil seperti sayur-sayuran, buah-buahan, ternakan lembu,kambing, ayam itik perlu diusahakan dengan lebih giat lagi.

Pengurusan pakar profesional, kualiti baja dan anak benih, produktiviti tinggi, pemasaran perlu ditingkatkan.

Yang paling penting infrastruktur-infrastruktur di luar bandar Pahang perlu disediakan lebih baik lagi supaya kos boleh dikurangkan.

Pakatan Rakyat tidak boleh marah jika pengundi luar bandar Pahang termasuk kawasan Felda menyokong kerajaan BN kerana kebajikan dan masa depan penduduk luar bandar Pahang dijaga.

Tuesday, May 28, 2013

Jerantut Pengeluar Kaviar Dunia: Projek Telah Bermula...


The Caviar Times.com 06/12/2012...

Producing caviar in Malaysia’s Jerantut town is a major entry point project in the new bio-economy sector that could bring an extra RM3.6 bilion to the country.

"This project will turn Jerantut into a world caviar production centre, an initiative that was beyond our imagination but now it will be implemented via I-Caviar involving RM475 million,” prime minister Najib Tun Razak said after chairing the National Biotechnology Implementation Council.

”This is an example of how, with technological applications, we can bring big changes to an area where we cannot bring much development.

What is caviar? Amende kaviar orang Jerantut tanya. Masek gon? Caviar @ kaviar adalah telur ikan makanan mewah untuk orang kaya. Untuk diekspot ke luar negara.

Hanya di Kg Perlok sebuah kampung di kaki Gunung Benom Ulu Cheka Jerantut yang kualiti air dan udara serta tanah yang paling sesuai di Malaysia untuk penternakan ikan sturgeon mengunakan teknologi tercanggih.

Projek ini telah bermula di atas sebidang tanah hanya seluas 5 ekar sahaja. Kerja-kerja pembinan tapak bangunan telah bermula.

Walau orang Jerantut tidak percaya malah orang KL tidak percaya namun ini satu usaha Dato' Wan Amizan Wan Razak ADUN Tahan membawa pelabur dunia ke Jerantut. Keistimewaan Dato' Wan Amizan boleh menjadikan pungkar-pungkar (bahasa istilah  orang Jerantut mengenai idea-idea atas langit) menjadi realiti!

Komen berikut dari pembaca blog WZWH begitu menarik...

Hashmizar Hakimi said...

Apalah nyg nak di hairankan, tgh padang pasir di Abu Dhabi pun depa bila loji ternakan ikan Sturgeon terbesar dunia di Muzalifah Industrial Park. Kenapa J'tut? Anugerah alam semula jadi pemberian Allah...air bukit terbaik Malaysia. Logi termoden mengunakan teknologi Recirculation terkini dunia.. Bahkan kita bawa Pusat R&D Advanced Biological Recirculation dari Fulda German ke J'tut..bukan hanya utk Sturgeon tapi juga utk spesis ikan tanah tinggi berharga negara ie. Empurau, Berlian etc. kaedah perikanan masa hadapan dimana we can qualify and quantify our production.. The time for open pond n caging system will be phased out..too risky. We adopt the best life cycle to dinner table system approved by Europe and USA. Ingat apa jadi pada seafood ban dari Eropah beberapa tahun lalu.. Gone 500M annual export to Europe.. Inilah PM kita yg berwawasan, memberi peluang kepada golongan Bumiputra yg biasa je..menyahut seruan beliau sebagai peniaga GLOCAL beberapa tahun lalu.. now one of the product.. Dan beliau tak ada apa2 kepentingan dlm projek ini...cuma memberi peluang dan harapan..Apa salahnya kita beri peluang kpd anak2 J'tut mendalami ilmu baru ini.. Just type UFTAG then you will find out what the future industry will look like. We must progress n not regress to take opportunity to bring the best technology and proceed to further enhance it.. Pada pembeli kaviar akan datang ke J'tut...luxury items mereka tak beli melalui internet.. memberi peluang kepada warga J'tut to tap the earning potentials..

Bro. Benih ikan Sturgeon jenih apa yg bro ada? Yg ada la ni kat Tg Malim...Dato Tan bawak masuk dari China,..Armour Sturgeon tapi bukan utk kaviar..cuma utk daging. Syarikat yg akan melabur ke Jerantut adalah United Food Technologies AG yang akan bergabung dengan syarikat Bumiputra Malaysia serta salah satu GLC kita. Type lah UFTAG... mereka membina Recirculation technology pertama dunia di Fulda German 22 tahun lalu dan terakhir utk Bin Salem Group, Royal Caviar Companny LLC (32mton setahun). Logi pertama beroperasi tanpa sebarang serangan virus sampai sekarang mengeluarkan kaviar dan daging salai Sturgeon.. Kita dpt memberi gaji tinggi utk pekerja2 J'tut kerana pendapatan lumayan... Sampai bila Melayu dok dpt gaji ciput dan hanya pandai dok komen saja.. En Wan, kita tak boleh bela kat sangkar sebab spesis Acipenser Baerii (Siberian Sturgeon) ni ikan air sejuk...mati depa di Sg Pahang atau Tahan.. cuma dlm closed system.. Kita guna kaedah teknologi dan 'maintenance culture' terbaik dunia dengan harapan ia akan menjadi logi contoh utk Malaysia bagi pengeluaran ikan.. Insha Allah.

Wan Amizan Memulakan Tugas Rasmi Sebagai ADUN Tahan



















Tahniah Dato' Wan Amizan Wan Razak yang dipilih oleh pengundi DUN bagi penggal ke 2 pada PRU 13 baru ini. Majoriti rakyat DUN Tahan masih memberi kepercayaan kepada Wan Amizan.

Sebagai wakil rakyat yang dianggap oleh orang DUN Tahan 'the chosen one' beliau mempunyai tangggung jawab besar bagi membangunkan DUN Tahan satu DUN yang paling luas dalam Malaysia.

Wan Amizan mempunyai misi membawa peruntukan berbilion-bilion ringgit dari Putrajaya memajukan DUN Tahan. Penduduk luar bandar yang menyokong BN mesti diberi keistimewaan dan ganjaran.

WZWH bersetuju dengan pandangan Tun Daim bahawa jangan buang banyak duit dan belanja besar bagi menarik orang bandar yang bukan saja kuat urban chauvinism malah memang trend orang bandar diseluruh dunia memang anti kerajaan sikap mereka.

Lebih baik tumpukan dikawasan luar bandar dan kawasan yang margin menang dan kalah kecil. Maka WZWH mahu bagi penggal 2013-2018 sekurangnya peruntukan di DUN Tahan lebih RM5 bilion ke atas.

Minggu lepas ketika KJ Menteri Belia sibuk dengan Festival Belia di Putrajaya selama banyak hari, Wan Amizan pun sibuk dengan Festival Belia di Ulu Tembeling yang diadakan 3 hari dari 24 hingga 26 Mei 2013.



















Wan Amizan berucap buat pertama kali dalam majlis rasmi sebagai ADUN Tahan. Berbaju Melayu, berkain pelikat dan berkopiah itu. Ini majlis Festival Belia Ulu Tembeling yang menghimpun beribu belia dan orang kampung di Ulu Tembeling. Juga undangan belia kepada diaspora orang Ulu Tembeling dari luar seperti dari Dungun, Terengganu dan Felda Chini Timur, Pekan.

Berbagai program diadakan. Antaranya pertandingan bola sepak, sepak takraw, bola jaring, dll. Beribu penduduk Ulu Tembeling dari banyak kampung berkumpul dan berkhemah 3 hari 2 malam di padang bola dan sepanjang tebing sungai Kg Bantal. Penuh semua chalet dan guest house fully book.

2 malam dihiburkan dengan persembahan live band, dengan artis-artis local, anak-anak joget yang profesional. Sambil berhibur dengan permintaan lagu dan derma kepada tabung belia Kg Bantal. Yang menariknya ramai belia yang minat PAS masa PRU 13 dulu turut melibatkan diri dalam Festival Belia Ulu Tembeling.



















Wan Amizan menyampaikan hadiah dan piala pertandingan Festival Belia Ulu Tembeling.



















Sejurus selepas hilir dari Ulu Tembeling, Wan Amizan bergegas ke Kg Ulu Retang untuk merasmikan satu program majlis menyampaikan insentif baja oleh PPK Peladang Pulau Tawar. Seluruh negara kerajaan memperuntukan RM28 juta kepada Pertubuhan Peladang untuk diagihkan kepada ahli-ahli.

Wan Amizan dalam ucapan turut memberi idea, nasihat, motivasi kepada Persatuan Peladang Kg Ulu Retang yang bernaung dibawah PPK Pulau Tawar.



















Wan Amizan menyeru kepada orang kampung supaya bersatu padu, buat kerja-kerja dengan tekun dan aktif dalam program-program Persatuan Peladang.

Wan Amizan  mahu orang kampung lupakan soal titik bengik PRU 13. Beliau adalah pemimpin untuk semua orang tidak kira apa fahaman idealogi. Dalam ucapan itu juga Wan Amizan memberi taklimat apa implementasi wawasan besar beliau untuk pembangunan DUN Tahan yang melibatkan kepentingan penduduk kampung.

Pada sebelah petang Wan Amizan ada perjumpaan dengan sebuah badan NGO di Rest House Jerantut dan lewat petang bergegas ke KL untuk pertemuan dengan pelabur-pelabur dari Korea Selatan pada sebelah malam.

Sunday, May 26, 2013

Perjanjian Syaitan



Perjanjian Syaitan

Perjanjian Dajjal

Perjanjian Syaitan 405

Najib tidak perlu melayan perjanjian ini

Syaitan tidak ada prinsip

Syaitan tidak ikut peraturan

Syaitan tidak kota janji

Syaitan tidak mahu kalah

Syaitan memuja black 505

Pengikut Syaitan berbaju hitam

Rakyat susah pelabur bimbang

Ingat Najib jangan berjanji dengan Syaitan lagi

Thursday, May 23, 2013

Dari Chin Peng hingga Anwar Ibrahim : Anarki Tidak Boleh Mengulingkan Kerajaan...


Ahli politik kalau mahu bentuk kerajaan di Malaysia berpolitik melalui parti bertanding dalam PRU. Parti yang menang banyak kerusi parlimen membentuk kerajaan.

Bila ahli politik tidak boleh menerima kenyataan dan mahu menumbangkan kerajaan yang sah dipilih rakyat, mahu guling kerajaan itu dengan mengadakan perhimpunan haram dan politik jalanan itu dianggap anarki.

Anarkis ini mahu buat kacau bilau, tidak menghormati undang-undang mahu buat huru hara dan mengajak puak urban chauvinism menumbangkan kerajaan yang baru dipilih oleh rakyat melalui PRU.

Sejak Perang Dunia ke 2 (1941-1945) dan darurat (1948-60) seorang ahli politik paling berkarisma , komited dan digeruni Chin Peng pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM) telah berusaha keras mahu memerintah Malaya.

Chin Peng mempunyai kelebihan jika dibandingkan ahli politik sezamannya. Chin Peng punya organisasi yang berdisiplin beribu anggota, lengkap dilatih perang gerila dan cukup senjata oleh British, dan mendapat sokongan dan dana dari Beijing.

Ketika orang Melayu majoriti tinggal dikampung, intelektual Melayu hanya guru-guru, dan landlord  serta  feudal Melayu.

Chin Peng berupaya mendapat sokongan majoriti orang Cina kerana ideologi komunis yang menarik 'pengagihan kekayaan negara secara adil dan saksama'-seorang sosialis.

Chin Peng juga berupaya menarik orang Melayu yang berpengaruh dalam kepimpinan PKM seperti Rasyid Maidin dan Abdullah CD.

Chin Peng juga percaya kepada penyertaan demokrasi oleh PKM. Tetapi oleh kerana PKM sendiri ada masalah dalaman, ada pengkhianat dari pemimpin atasan yang bukan sahaja menyebabkan ramai comrade terkorban dan melarikan wang parti berjuta.

Ditambah dengan kelicikan dan kepintaran British dan menggalakan orang Melayu melalui UMNO dengan kerjasama parti lain-lain kaum mahu kemerdekaan membuatkan Chin Peng tertekan dan terpaksa resort kepada anarkis. Walau sebelum itu PKM dibantu British berjaya menghuruharakan pendudukan Jepun di Malaya.

Akhirnya Chin Peng gagal tetapi berjaya buat British baik di KL dan London sakit kepala. Namun Chin Peng gagal mengulingkan kerajaan dan memerintah Malaya.

Sekarang 2013...Malaysia ada pemimpin yang hebat Anwar Ibrahim pemimpin anugerah tuhan yang boleh buat PKR, PAS dan DAP percaya kepada misi dan visi beliau.

Hebatnya Anwar Ibrahim boleh buat majoriti orang Cina percaya kepada beliau melalui DAP.

Hebatnya Anwar Ibrahim boleh buat orang urban yang intelek percaya kepada beliau melalui PKR.

Hebatnya Anwar Ibrahim boleh buat orang agama @ ulamak percaya kepada beliau melalui PAS.

Hebatnya Anwar  Ibrahim sebelum itu boleh buat orang Yahudi dan orang Arab lebih mempercayai beliau dari Mahathir hingga tenggelam lama cuma akhir-akhir ini orang Arab baru sedar bahawa Mahathir adalah jauhar (permata).

Hebatnya Anwar Ibrahim bahawa beliau lebih percaya beliau lebih cerdik pemikiran dan berpengaruh dari DS Najib.

DS Najib yang baik dan lurus bendul memujuk orang India, lebih memujuk orang Cina hingga orang Melayu sendiri cemburu dan merasa tidak selesa.

Betul keputusan PRU 13, tsunami orang Cina berlaku diseluruh negara, urban chauvinism menyokong Pakatan Rakyat, tapi tidak berjaya menumbangkan kerajaan BN.

The power of rural people-politik orang kampung yang menyelamatkan kerajaan BN.

Politik orang kampung yang memenangkan DS Najib dan mengalahkan Anwar Ibrahim.

Anwar Ibrahim tidak boleh menerima kekalahan kepada politik orang kampung lalu beliau mengadakan perhimpunan haram dan mahu urban chauvinism yang majoriti terdiri dari anak-anak muda Cina menyokong di jalanan.

Anwar mahu mengulingkan kerajaan BN yang sah dari keputusan PRU 13 melalui cara 'Arab Spring'.

Chin Peng telah mengunakan kaedah-kaedah anarkis yang lebih teroris tidak berjaya mengulingkan kerajaan.

Apa Anwar Ibrahim tidak belajar dari Chin Peng?

Dari Chin Peng hingga ke Anwar Ibrahim faktanya anarki tidak boleh mengulingkan kerajaan yang sah dipilih oleh rakyat di Malaysia yang berdaulat.

Wednesday, May 22, 2013

Malays Are Truly Asia : The New Definition Of Malays Race...



"If Malays are no race...What is WZWH anyway? Asia...Arab...?  Then what is UMNO?

Here the new theory that Malays are truly Asia- the new definition of Malays race.

This new theory when the non-Malays read, WZWH hope can change the course of GE 14.

Please enjoy this new theory on the new definition of Malays race....

It reflects the Anthropologists views that there is no such race as the "Malays" to begin with. If we follow the original migration of the Southern Chinese of 6,000yrs ago, they moved into Taiwan, (now the Alisan), then into the Phillipines (now the Aeta) and moved into Borneo (4,500yrs ago) (Dayak). They also split into Sulawesi and progressed into Jawa, and Sumatera. The final migration was to the Malayan Peninsular 3,000yrs ago. A sub-group from Borneo also moved to Champa in Vietnam at 4,500yrs ago.

Interestingly, the Champa deviant group moved back to present day Kelantan. There are also traces of the Dong Song and HoaBinh migration from Vietnam and Cambodia. To confuse the issue, there was also the Southern Thai migration, from what we know as Pattani today. (see also "Early Kingdoms of the Indonesian Archipelago and the Malay Peninsular")

Of course, we also have the Minangkabau's which come from the descendants of Alexander the Great and a West Indian Princess. (Sejarah Melayu page 1-3)

So the million Dollar Question... Is there really a race called the "Malays"? All anthropologists DO NOT SEEM TO THINK SO. (strangely, this includes all Malay Malaysian Anthropologists who are of the same opinion.)

Neither do the "Malays" who live on the West Coast of Johor. They'd rather be called Javanese. What about the west coast Kedah inhabitants who prefer to be known as "Achenese"? or the Ibans who simply want to be known as IBANS. Try calling a Kelabit a "Malay" and see what response you get... you’ll be so glad that their Head-Hunting days are over.

In an article in the Star, dated: Dec 3rd 2006

available for on-line viewing at:
http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2006/12/3/focus/16212814&sec=focus

An excerp is reproduced here below:

"The Malays – taken as an aggregation of people of different ethnic backgrounds but who speak the same language or family of languages and share common cultural and traditional ties – are essentially a new race, compared to the Chinese, Indians and the Arabs with their long histories of quests and conquests. 

The Malay nation, therefore, covers people of various ethnic stock, including Javanese, Bugis, Bawean, Achehnese, Thai, Orang Asli, the indigenous people of Sabah and Sarawak and descendants of Indian Muslims who had married local women. 

Beneath these variations, however, there is a common steely core that is bent on changing the Malay persona from its perceived lethargic character to one that is brave, bold and ready to take on the world. "

The definition of “Malay” is therefore simply a collection of people's who speak a similar type language. With what is meant by a similar type language does not mean that the words are similar. (A native Kelantanese native speaker has no clue whatsoever what his Iban native brother is talking about; if both speak their own dialect) Linguists however, call this the "Lego-Type" language, where words are added on to the root word to make meaning and give tenses and such. Somehow, the Indonesians disagree with this "Malay" classification and insist instead on being called "Indonesians" even though the majority of "Malays" have their roots in parts of Indonesia. They refuse to be called "Malay"…. Anyhow you may define it. 

The writer failed to identify (probably didn't know), that the "Malay" definition also includes, the Champa, Dong Song, HoabinHian, The Taiwanese Alisan and the Philippino Aetas. He also did not identify that the "Orang Asli" are (for lack of a better term) ex-Africans. If you try to call any one of our East Malaysian brothers an "Orang Asli", they WILL BEAT YOU UP! I had to repeat this because almost all West Malaysians make the same mistake when we cross the South China Sea. Worse, somehow, they feel even more insulted when you call them “Malay”. Somehow, “kurang ajar” is uttered below their breath as if “Malay” was a really bad word for them. I’m still trying to figure this one out.

Watch “Malays in Africa”; a Museum Negara produced DVD. Also, the “Champa Malays” by the same.

With this classification, they MUST also include the Phillipinos, the Papua New Guineans, the Australian Aboroginies, as well as the Polynesian Aboroginies. These are of the Australo Melanesians who migrated out of Africa 60,000yrs ago.

Getting interesting? Read on...

"Malay" should also include the Taiwanese singer "Ah Mei" who is Alisan as her tribe are the anscestors of the "Malays". And finally, you will need to define the Southern Chinese (Southern Province) as Malay also, since they are from the same stock 6,000yrs ago.

Try calling the Bugis a "Malay". Interestingly, the Bugis, who predominantly live on Sulawesi are not even Indonesians. Neither do they fall into the same group as the migrating Southern Chinese of 6,000yrs ago nor the Australo Melanesian group from Africa.

Ready for this?

The Bugis are the cross-breed between the Mongolian Chinese and the marauding Arab Pirates. (FYI, a runaway Ming Dynasty official whom Cheng Ho was sent to hunt down) Interestingly, the Bugis, (just like their Arabic ancestors) were career Pirates in the Johor-Riau Island areas. Now the nephew of Daeng Kemboja was appointed as the First Sultan of Selangor. That makes the entire Selangor Sultanate part Arab, part Chinese! Try talking to the Bugis Museum curator near Kukup in Johor. Kukup is located near the most south-western tip of Johor. (Due south of Pontian Kechil) He is more than willing to expound on the Bugis heritage. Buy him lunch and he can talk for days on end.

Let's not even get into the Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekiu, and Hang Lekir, who shared the same family last name as the other super famous "Hang" family member... Hang Li Poh. And who was she? Legend tells us that she is the Princess of a Ming Dynasty Emperor who was sent to marry the Sultan of Malacca. Won't that make the entire Malacca Sultanate downline "Baba" ? Since the older son of the collapsed Malaccan Sultanate got killed in Johor, (the current Sultanate is the downline of the then, Bendahara) the only other son became the Sultan of Perak. Do we see any Chinese-ness in Raja Azlan? Is he the descendant of Hang Li Poh? But wait a minute.... 

That's what legend says. Let's look at the proof. The solid evidence. There is a well next to the Zheng He Temple in Malacca which is supposed to be the well built by the Sultan of Malacca for Hang Li Poh. According to legend, anyone who drinks of it shall re-visit Malacca before they die. Hmmm smells like a romantic fairy tale already. But let's look at who Hang Li Poh actually is. Which Ming Emperor was she a daughter to? So I got into researching the entire list of Ming Emperors. Guess what? Not a single Ming Emperor's last name begins with Hang. In fact, all their last names begin with Tzu (pronounced Choo). So who is Hang Li Poh? An Extra Concubine? A Spare Handmaiden? Who knows? But one thing for certain, is that she was no daughter of any of the Ming Emperors. Gone is the romantic notion of the Sultan of Malacca marrying an exotic Chinese Princess. Sorry guys, the Sultan married an unidentified Chinese commoner.

Next question. If the Baba’s are part Malay, why have they been marginalized by NOT BEING BUMIPUTERA? Which part of “Malay” are they not? Whatever the answer, why then are the Portugese of Malacca BUMIPUTERA? Did they not come 100yrs AFTER the arrival of the first Baba’s? Parameswara founded Malacca in 1411. The Portugese came in 1511, and the Dutch in the 1600’s. Strangely, the Baba’s were in fact once classified a Bumiputera, but some Prime Minister decreed that they were to be strangely “declassified” in the 1960’s. WHY? How can a "native son of the soil" degenerate into an "un-son"? The new classification is "pendatang" meaning a migrant to describe the Baba's and Nyonyas. Wait a minute, isn't EVERYONE on the Peninsular a migrant to begin with? How can the government discriminate? Does the Malaysian Government have amnesia?

The Sultan of Kelantan had similar roots to the Pattani Kingdom making him of Thai origin. And what is this "coffee table book" by the Sultan of Perlis claiming to be the direct descendant of the prophet Muhammed? Somehow we see Prof Khoo Khay Khim’s signature name on the book. I’ll pay good money to own a copy of it myself. Anyone has a spare? 

In persuing this thread, and having looked at the history of Prophet Muhammed (BTW, real name Ahmad) we couldn't figure out which descendant line The Sultan of Perlis was. Perhaps it was by the name Syed, which transcended. Then we tried to locate which downline did the Sultan descend from of the 13 Official Wives of Prophet Muhammad named in the Holy Koran? Or was the Sultan of Perlis a descendant from the other 23 non-wives? Of the 13 Official Wives were (at least known) 3 Israeli women. Then you should come to this instant revelation, isn't Prophet Muhammad an Israeli himself? Yes, the answer is clear. All descendants of Moses are Israeli. In fact, the Holy Koran teaches that Moses was the First Muslim. Thus confirming all the descendants of Moses to be Israeli, including Jesus and Prophet Muhammad. It is also found in Sura 2:58&59 which specifically mentions that the Torah/ Talmud (Jewish) and the Kitab (Bible) are Holy Words of Allah. But since this is not a Religious or a Theological discussion, let's move on to a more anthropological approach.

So, how many of you have met with the Orang Asli’s (Malaysian Natives)? The more northern you go, the more African they look. Why are they called Negrito’s? It is a Spanish word, from which directly transalates “mini Negros”. The more southern you go, the more “Indonesian” they look. And the ones who live at Cameron Highlands kinda look 50-50. You can see the Batek at Taman Negara, who really look like Eddie Murphy to a certain degree. Or the Negritos who live at the Thai border near Temenggor Lake (north Perak). The Mah Meri in Carrie Island look almost like the Jakuns in Endau Rompin. Half African, half Indonesian.

Stangely the natives in Borneo all look rather Chinese in terms of features and facial characteristics especially the Kelabits in Bario.

By definition, (this is super eye-opening) there was a Hindu-Malay Empire in Kedah. Yes, I said right… The Malays were Hindu (just like the gentle Balinese of today). It was known by it's old name, Langkasuka. Today known as Lembah Bujang. This Hindu-Malay Empire was 2,000yrs old. Pre-dating Borrobudor AND Angkor Watt. Who came about around 500-600yrs later. Lembah Bujang was THE mighty trading Empire, and its biggest influence was by the Indians who were here to help start it. By definition, this should make the Indians BUMIPUTERAS too since they were here 2,000yrs ago! Why are they marginalized?

The Malaysian Government now has a serious case of Alzheimer's. Why? Simply because, they would accord the next Indonesian who tomorrow swims accross the Straits of Malacca and bestow upon him with the apparently "prestigious title" of the Bumiputra status alongside others who imply have inhabited this land for hundreds of centuries. (prestigious, at least perceived by Malays) They also have a strange saying called "Ketuanan Melayu" which literally transalates into "The Lordship of Malays" The Malays still cannot identify till this day "who" or "what" the Malays have "Lordship" over. And they celebrate it galantly and triumphantly by waving the Keris (wavy knife which has Hindu origins in Borrobudor. Ganesan is seen brandishing the Keris in a bass-relief sculpture.) during public meetings over National TV much like a Pagan Wicca Ceremony on Steroids. Let's all wait for that official press release to see who the "Malays" have Lorship over, shall we?

Of the 3 books listed, "Contesting Malayness" (about S$32 for soft cover) is "banned” in Malaysia; you will need to "smuggle" it into Malaysia; for very obvious reasons.... :( or read it in Singapore if you don’t feel like breaking the law. Incidentally, the Professor (Author) was invited to speak on this very subject circa 2 yrs ago, in KL, invited by the MBRAS. You can imagine the "chaos" this seminar created...... :( Fortunately the FRU was not called in.

The other, "Kingdoms of the Indonesian Archipelago, and the Malay Peninsular" (about RM84) are openly sold at all leading bookshops; Kinokuniya, MPH, Borders, Popular, Times, etc. You should be able to find a fair bit of what I’ve been quoting in this book too, but mind you, it is extremely heavy reading material, and you will find yourself struggling through the initial 200+ pages. It is extremely technical in nature. Maybe that’s why it hasn’t been banned (yet)…coz our authorities couldn’t make head or tail of it? (FYI, if I wasn’t doing research for my film, I wouldn’t have read it in its entirety)

The "Sejarah Melayu" (about RM 50) however, is freely available at the University Malaya bookshop. I have both the English and Royal Malay version published by MBRAS. Alternatively, you could try reading the Jawi (Arabic Script) version if you are truly a sucker for unimaginable pain...... (may feel like circumcision)

There are actually many sources for these Origins of Malays findings. Any older Philippino Museum Journal also carries these migration stories. This migration is also on display at the Philippines National Museum in Luzon. However, they end with the Aeta, and only briefly mention that the migration continued to Indonesia and Malaysia, but fully acknowledge that all Philippinos came from Taiwan. And before Taiwan, China. There is another book (part of a series) called the "Archipelago Series" endorsed by Tun Mahatir and Marina Mohammad, which states the very same thing right at the introduction on page one. “… that the Malays migrated out of Southern China some 6,000yrs ago…”. I believe it is called the “Pre-History of Malaysia” Hard Cover, about RM99 found in (mostly) MPH. They also carry “Pre-History of Indonesia” by the same authors for the same price.

It is most interesting to note that the Malaysian Museum officials gallantly invented brand new unheard-of terms such as "Proto-Malay" and "Deutero-Malay", to replace the accepted Scientific Term, Australo-Melanesians (African descent) and Austronesians (Chinese Descent, or Mongoloid to be precise) in keeping in line with creating this new “Malay” term.. They also created the new term called the Melayu-Polynesian. (Which Melayu exists in the Polynesian Islands?) Maybe they were just trying to be “Patriotic” and “Nationalistic”… who knows…? After all, we also invented the term, “Malaysian Time”. While the rest of the world calls it “Tardy” and “Late”. It’s quite an embarrassment actually…. Singaporeans crossing the border are asked to set their watches back by about a 100yrs, to adjust to “Malaysian Time”…

In a nutshell, the British Colonial Masters, who, for lack of a better description, needed a “blanket” category for ease of classification, used the term “Malay”.

The only other logical explanation, which I have heard, was that “Malaya” came as a derivative of “Himalaya”, where at Langkasuka, or Lembah Bujang today was where the Indians were describing the locals as “Malai” which means “Hill People” in Tamil. This made perfect sense as the focal point at that time was at Gunung Jerai, and the entire Peninsular had a “Mountain Range” “Banjaran Titiwangsa”, as we call it. 

The Mandarin and Cantonese accurately maintain the accurate pronunciation of “Malai Ren” and “Malai Yun” respectively till this very day. Where “ren” and “yun” both mean “peoples”.

Interestingly, “Kadar” and “Kidara”, Hindi and Sanskrit words accurately describe “Kedah” of today. They both mean “fertile Land for Rice cultivation. Again, a name given by the Indians 2,000yrs ago during the “Golden Hindu Era” for a duration of 1,500yrs.

It was during this “Golden Hindu Era” that the new term which the Hindu Malay leaders also adopted the titles, “Sultan” and “Raja”. The Malay Royalty were Hindu at that time, as all of Southeast Asia was under strong Indian influence, including Borrobudor, and Angkor Watt. Bali today still practices devout Hindu Beliefs. The snake amulet worn by the Sultans of today, The Royal Dias, and even the “Pelamin” for weddings are tell-tale signs of these strong Indian influences. So, it was NOT Parameswara who was the first Sultan in Malaya. Sultanage existed approximately 1,500yrs in Kedah before he set foot on the Peninsular during the "Golden Hindu Era" of Malaysia. And they were all Hindu.

“PreHistory of Malaysia” also talks about the “Lost Kingdom” of the “Chi-Tu” where the local Malay Kingdom were Buddhists. The rest of the “Malays” were Animistic Pagans. 

But you may say, "Sejarah Melayu" calls it "Melayu"? Yes, it does. Read it again; is it trying to describe the 200-odd population hamlet near Palembang by the name "Melayu"?(Google Earth will show this village).

By that same definition, then, the Achehnese should be considered a “race”. So should the Bugis and the Bataks, to be fair. Orang Acheh, Orang Bugis, Orang Laut, Orang Melayu now mean the same… descriptions of ethnic tribes, at best. So some apparently Patriotic peron decided to upgrade the Malays from Orang Melayu (Malay People) to Bangsa Melayu (Malay Race) Good job in helping perpetuate the confusion. And since the “Malays” of today are not all descendants of the “Melayu” kampung in Jambi (if I remember correctly), the term Melayu has been wrongly termed. From Day One. Maybe this is why the Johoreans still insist on calling themselves either Bugis, or Javanese til today (except when it comes to receiving Government Handouts). So do the Achehnese on the West coast of Kedah & Perlis and the Kelantanese insist that they came from Champa, Vietnam.

Morover, the fact that the first 3 pages of "Sejarah Melayu" claim that "Melayu" comes from Alexander the Great and the West Indian Princess doesn't help. More importantly, it was written in 1623. By then, the Indians had been calling the locals “Malai” for 1,500 yrs already. So the name stuck…. 

And with the Sejarah Melayu (The Malay Annals in page 1-3) naming the grandson of Iskandar Zulkarnain, and the West Indian Princess forming the Minangkabau. Whenever a Malay is asked about it, he usually says it is "Karut" (bullshit), but all Malayan based historians insist on using Sejarah Melayu as THE main reference book for which "Malay" history is based upon. The only other books are “Misa Melayu”, "Hikayat Merong Mahawangsa", "Hikayat Pasai", "Hikayat Raja-Raja Siak" and “Hikayat Hang Tuah” among others; which sometimes brings up long and “heated” discussions. 

Interesting to note is one of the great "Malay" writers is called Munsyi Abdullah; who penned "Hikayat Abdullah" He was an Indian Muslim. Let's re-read that little bit. He was an Indian Muslim. How can an Indian change his race to be a Malay? He can change his shirt, his car, his religion and even his underwear, but how can anyone change his race? This must be The New Trick of the Century, which even David Copperfield will pay lots of money to watch (and perhaps learn). 

"Mysterious Race Changing Trick"- created by The Malaysian Government. 

Still, Malaysians are still only second to the Jews (who by the way, are the only other people in the world who are defined by a religion) So perhaps David Copperfield has yet to learn a few tricks on the mass deception skills of the Malaysian Government? 

Malaysia Boleh...

I find this strange.

I also find, that it is strange that the "Chitti's" (Indian+Malay) of Malacca are categorized as Bumiputera, while their Baba brothers are not. Why? Both existed during the Parameswara days. Which part of the “Malay” side of the Baba’s is not good enough for Bumiputera classification? Re-instate them. They used to be Bumiputera pre 1960’s anyway.

Instead of "Malay", I believe that "Maphilindo" (circa 1963) would have been the closest in accurately trying to describe the Malays. However, going by that definition, it should most accurately be "MaphilindoThaiChinDiaVietWanGreekCamfrica". And it is because of this; even our University Malaya Anthropology professors cannot look at you in the eye and truthfully say that the word "Malay" technically and accurately defines a race. 

This is most unfortunate.

So, in a nutshell, the “Malays” (anthropologists will disagree with this “race” definition) are TRULY ASIA !!! For once the Tourism Ministry got it right….

We should stop calling this country “Tanah Melayu” instead call it, “Tanah Truly Asia”

You must understand now, why I was "tickled pink" when I found out that the Visit Malaysia slogan for 2007 was "Truly Asia". They are so correct... (even though they missed out Greece, and Africa)

BTW, the name UMNO should be changed to UTANO the new official acronym for “United Truly Asia National Organization” . After all, they started out as a Bugis club in Johor anyway….

I told you all that I hate race classifications…. This is so depressing. Even more depressing is that the "Malays" are not even a race; not since day one.

“Truly Asia Boleh”