Nuffnang Ads

Pages

Friday, May 31, 2013

Lapangan Terbang Sungai Tiang DUN Tahan Perlu Dinaiktaraf



Ini ialah lapangan terbang Sungai Tiang berdekatan Kuala Tahan Jerantut. Dibina pada awal tahun 1980an.

Sebelum itu Jerantut ada cadangan tapak lapangan terbang di Temin Jerantut seluas 500 ekar pada pertengahan 1970an.

Kedua-dua tanah lapangan terbang ini dibawah Jabatan Penerbangan Negera (DCA).

WZWH berminat dengan idea menaiktaraf lapangan terbang Sungai Tiang Jerantut supaya diupgrade segala kemudahan sebagai sebuah airport moden.

Idea ini lebih praktikal dan mampu dibuat kerajaan jika dibandingkan kalau kerajaan mahu membina airport Temin yang memerlukan belanja kos pembangunan yang besar.

Kenapa airport Sungai Tiang perlu dinaiktaraf?

Infrastruktur asas sudah ada. Berdasarkan foto di atas pembaca blog WZWH terutama orang Jerantut boleh nampak fizikal sebuat airport.

Airport Sungai Tiang perlu diupgrade kerana banyak manfaat boleh kita dapat jika kemudahan sebagai airport moden.

Pelancung-pelancung dari kategori kaya boleh kerap terbang guna private jet dan kapal terbang kecil biasa melawat ke Kuala Tahan.

Biasanya pelancung kategori ini mengunakan helikopter dari KL terbang ke Kuala Tahan. Jutawan-jutawan dari Asia, Eropah dan Amerika mahu guna private jet kerana lebih cepat dan pantas. Masa itu emas bagi mereka.

Kuasa 'purchasing power' pelancung golongan kaya ini boleh melimpah kepada ekonomi Kuala Tahan gateaway to Taman Negara.

Ditambah lagi ECER mahu membangunkan Kuala Tahan dengan kajian pembangunan DUN Tahan dengan geran kajian RM5 juta.

Dengan adanya airport Sungai Tiang yang moden dan mempunyai kemudahan terkini diharap kelab aviation penerbangan boleh ditubuhkan.

Pelancung-pelancung boleh menikmati keindahan hutan Taman Negara dengan menaiki pesawat kapal terbang kecil.

Kelab aviation ini boleh menarik minat orang muda Jerantut menyertai sebagai satu hobi dan minat reakreasi.

Orang muda Tembeling sudah bosan dengan bot, speed bot, dan jetski. Kini mahu kapal terbang pulak!

16 comments:

Anonymous said...

Hahahaha.....hihihihi..., kehkehkeh....

Anonymous said...

pendapat yang membina dari wzwh. tak terfikir pula oleh sesetengah pemimpin. sapa tak hendak di dearah jtut ada lapangan terbang.idea yang baik secara keseluruhan.

Anonymous said...

wzwh,

kehkeh.....kiiiiiii......eee

Jerantut tak perlu ada lapangan terbang atau landasan terbang tapi hanya perlu ada tapak lapangan terbang je supaya mudah bagi goh see joo mendaratkan benih sawit di temin dan sesibor mendarat di landasan terbang Sg. tiang. Sesibor pun perlu belajar landing dan take off jugek. Tak gitu ooi Wan Zamzurik. DCA ialah Jabatan Penerbangan Awam, betol kan yek.


Bakal nantu WZWH.

Anonymous said...

negatif thinking!!!

Anonymous said...

'negative thinking' merupakan natijah kepada sebuah pengharapan yg tidak tertunai. Bukan sekadar pengharapan hanya tinggal mimpi malahan 'madu' bertukar menjadi 'tuba'. Inilah anon 3:21AM kena mengerti...

Tanah Temin seluas 566 ekar asalnya sebuah ladang kecil (getah) untuk diagih2 kpd anak tempatan. Malangnya ladang ini bertukat tangan kpd Kementerian Pengankutan dgn maksud utk didirikan sebuah lapangan terbang sebagi pintu masuk ke Taman Negara. Lebih malang lagi...projek lapangan terbang ini 'tak menjadi', sebaliknya ia bertukar tangan (pajakan) kpd 'Tengku' Goh untuk dijadikan ladang sawit...

Akhirnya orang Temin 'cenkelik' (antara lemas dgn tidak)....

Anonymous said...


Aku tak peduli, nagetif, pasif, koperatif, sensetif. Yang pentingnya aku tahu akan menjadi "pitif" (pitih). Bahasa aku Kelate... Aku setuju maksud Jun 1,2013 9.42.

usin gampang said...

nak pitih berniaga depan pasaraya aktif.barulah positif thinking.

Anonymous said...

Kas gi di kedai emas, ada seorang perempuan menonggeng ketika melihat cincin. Dia tersipu-sipu malu dan melihat sekeliling dan perasan ada promoter dekat belakangnya...

Promoter tu tanya la "Boleh saya bantu?"

Perempuan tu anggap promoter itu tak dengar la yang "terlepas", jadi dia tanya "Berapa harga cincin ini?".

Promoter tu jawab, "Kalau tengok pun Puan boleh terkentut, saya pasti Puan akan terberak bila tau harganya".

usin gampang said...

he he he he!!!!!!!

lawak la awok ni.kan bagus ye kalau banyak cerita lawak macam ni.terima kasih krn menghiburkan hati kas!

kalau ada lagi cerita lawak siarlah lagi kat blog ni.

Anonymous said...

Yerlah tadi ong berbaloh dgn kas, kali ni ong puji kas pulok. Bakpernyer...

usin gampang said...

bukan berbaloh,beza pendapat aje.tidak bermakna bermmusuh.musuh kita sekarang cina dap babi.hidup melayu!

Anonymous said...

Kehkehkeh.....

Ketoyong

Anonymous said...

nangoi keh keh keh muka tak malu.dah kalah pun sibuk kat sini.macam nuar brahim jugak tak tau malu!

Anonymous said...

Kehkehkeh.....

Jangan la maroh ghodong...
Nanti kena juei.



Kuikuikui

Anonymous said...

kui kui kui....jual bulu pelir bolehlah..kahkahkahkah!

Anonymous said...

Kalau nak tengok keindahan hutan dari kapalterbang kat mana-mana didunia pun boleh.
Keindahan hutan Taman Negara hanya dapat dirasai apabila mengembara didalamnya. Alam semulajadi lebih terpelihara sebegitu.
Tujuan orang berkunjung ke Taman Negara adalah untuk berekriasi dan buang masa bukan nak jimat masa.