Nuffnang Ads

Pages

Tuesday, October 29, 2013

MB Pahang Mengesahkan Projek Ikan Sturgeon Sungai Tahan




Projek ikan sturgeon bagi pengeluaran telur ikan yang dipanggil kaviar tercetus bila DS Najib telah mengumumkan...

"This project will turn Jerantut into a world caviar production centre, an initiative that was beyond our imagination but now it will be implemented via I-Caviar involving RM475 million,” prime minister Najib Tun Razak said after chairing the National Biotechnology Implementation Council.

”This is an example of how, with technological applications, we can bring big changes to an area where we cannot bring much development."


Kaviar adalah telur ikan makanan mewah untuk orang kaya. Untuk diekspot ke luar negara.

Hanya di Kg Perlok sebuah kampung di kaki Gunung Benom Ulu Cheka Jerantut yang kualiti air dan udara serta tanah yang paling sesuai di Malaysia untuk penternakan ikan sturgeon mengunakan teknologi tercanggih.

Menurut DSD Adnan Yaakob MB Pahang bahawa DS Najib sangat berminat dengan Projek kaviar ikan sturgeon ini dan mahu Jerantut menjadi pengeluar kaviar ikan sturgeon yang setaraf dengan ikan sturgeon Rusia dan Iran.

FGV  mahu melabur RM120 juta dalam Projek ikan sturgeon di Sungai Tahan. Pelaburan ini boleh memberi peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan.

Menurut seorang pakar ikan sturgeon yang juga pembaca blog WZWH mengomen...

Apalah nyg nak di hairankan, tgh padang pasir di Abu Dhabi pun depa bila loji ternakan ikan Sturgeon terbesar dunia di Muzalifah Industrial Park. Kenapa J'tut? Anugerah alam semula jadi pemberian Allah...air bukit terbaik Malaysia. Logi termoden mengunakan teknologi Recirculation terkini dunia.. Bahkan kita bawa Pusat R&D Advanced Biological Recirculation dari Fulda German ke J'tut..bukan hanya utk Sturgeon tapi juga utk spesis ikan tanah tinggi berharga negara ie. Empurau, Berlian etc. kaedah perikanan masa hadapan dimana we can qualify and quantify our production.. The time for open pond n caging system will be phased out..too risky. We adopt the best life cycle to dinner table system approved by Europe and USA. Ingat apa jadi pada seafood ban dari Eropah beberapa tahun lalu.. Gone 500M annual export to Europe.. Inilah PM kita yg berwawasan, memberi peluang kepada golongan Bumiputra yg biasa je..menyahut seruan beliau sebagai peniaga GLOCAL beberapa tahun lalu.. now one of the product.. Dan beliau tak ada apa2 kepentingan dlm projek ini...cuma memberi peluang dan harapan..Apa salahnya kita beri peluang kpd anak2 J'tut mendalami ilmu baru ini.. Just type UFTAG then you will find out what the future industry will look like. We must progress n not regress to take opportunity to bring the best technology and proceed to further enhance it.. Pada pembeli kaviar akan datang ke J'tut...luxury items mereka tak beli melalui internet.. memberi peluang kepada warga J'tut to tap the earning potentials..

Syarikat yg akan melabur ke Jerantut (di Perlok) adalah United Food Technologies AG yang akan bergabung dengan syarikat Bumiputra Malaysia serta salah satu GLC kita. Type lah UFTAG... mereka membina Recirculation technology pertama dunia di Fulda German 22 tahun lalu dan terakhir utk Bin Salem Group, Royal Caviar Companny LLC (32mton setahun). Logi pertama beroperasi tanpa sebarang serangan virus sampai sekarang mengeluarkan kaviar dan daging salai Sturgeon.. Kita dpt memberi gaji tinggi utk pekerja2 J'tut kerana pendapatan lumayan... Sampai bila Melayu dok dpt gaji ciput dan hanya pandai dok komen saja.. En Wan, kita tak boleh bela kat sangkar sebab spesis Acipenser Baerii (Siberian Sturgeon) ni ikan air sejuk...mati depa di Sg Pahang atau Tahan.. cuma dlm closed system.. Kita guna kaedah teknologi dan 'maintenance culture' terbaik dunia dengan harapan ia akan menjadi logi contoh utk Malaysia bagi pengeluaran ikan.. Insha Allah.

WZWH harap lebih ramai anak-anak muda Jerantut diberi peluang mengikuti kursus penternakan ikan sturgeon yang kerajaan Pahang melalui Yayasan Pahang dan Kerajaan Federal akan hantar ke IPTA bagi mendalami bidang teknologi penternakan ikan sturgeon ini.

7 comments:

usin malaun said...

nampak sangat air sungai ulu tembeling dan taman negara x sesuai dan tercemar..lain kali jangan lah duk mengerjakan balak dgn membijih aje..dah la kualiti air tercemar rakyat juga yang hidup x sihat..suruh rakyat jangan mencemar sungai tp pemimpin yang buat ikut sesuka hati mcm dompok..baling batu sorok tangan tuduh usin gampang yang buat..janji capati bodo punya usin gampang..

Anonymous said...

Mimpilah anak tempatan nak dapat kerja klu projek ni on...bangla juga pilihan hati kroni....
lagi satu...nak bela ikan sturgeon kat sg Tahan....kah kah kah....
Teknologi mmg boleh bw masuk...tp nk bg geng krono nak maintain....
lagi sekali aku gelak.....
kah kah kah kah kah....

Anonymous said...

kas tahu satu ketika dulu, nelayan sungai kolatahan nak memancing ikan kelah dan jelawat di sg trahan diharamkan. kkonon nak buat century kelah ke apeh haramjadah keh. alis2 seorang cina kroni ker apeh benda ker pas sebakul sebakul benih ker mereneh ker nye ambik di sg tahan kononnyer nak biakan, tapik sampei ker ler ning habork pon tarak aih. ni nak bawak ikan pelik pulak, mampuilah orang kola tahan kena tipu sepanjang zaman.

Anonymous said...

soal pekerja yg bising..ikut boss leee

Anonymous said...

TAK PERLU DIBUAT DI SUNGAI TAHAN TU, BETUL KATA ANON 5:08 TU, DULU CINA BUATPN GAGAL, SERAH KEPADA MELAYU ANAK WATAN KG KUALA TAHANPN GAGAL...

Anonymous said...

I-Caviar made in Jerantut. Another Kerpan in the making.What else is new?

NURSHAM-NURFATEH said...

bukan kah ikan sturgeon, ikan yang dilarang dibawa masuk ke malaysia? kerana ikan ini, ikan ini akan memberikan kesan buruk antaranya Ikan-ikan tersebut boleh menjadi dominan dan membiak dalam perairan umum serta menjadi ikan pemangsa
kepada ikan asli di sungai-sungai ataupun lautan.